'Mannen moeten schop onder hun kont krijgen. Je bent wél belangrijk, je hebt iets unieks te bieden!’
In de serie Daddy Issues leggen we het moderne vaderschap onder de loep. Hoe gelijkwaardig zijn beide ouders in onze moederschapscultuur? Deze week Patrick, die haarvlechtcursussen geeft aan vaders.
,,Papa, wil je mijn haar vlechten voor school?’’ Toen de dochters van Patrick van Hoof, destijds 4 en 6 jaar oud, hem dat voor de eerste keer vroegen, wist hij zich geen raad. Zijn ex en hij waren net gescheiden, dus dat betekende dat ook hij nu soms de haren van zijn kinderen moest doen. ,,Ik kom uit een jongensgezin en heb van huis uit dus geen enkele ervaring met de opvoeding van meiden. Als vader komen er dan allemaal onderwerpen op je af waar je totaal geen weet van hebt.”
Maar first things first, eerst het haarprobleem maar eens oplossen, dacht Patrick. Online ging hij op zoek naar instructiefilmpjes. Die vond hij, maar echt helpen deden ze niet. Haarvlechten kun je niet leren vanaf een beeldscherm, werd hem al snel duidelijk. Een workshop was wat hij nodig had, maar die bleek nog niet te bestaan. Dan maar zelf iets organiseren. De plaatselijke kapper had er gelukkig wel oren naar. ,,Als ik genoeg mannen kon ronselen, zou zij het ons wel even leren”, vertelt Patrick.
De workshop werd een succes, maar was toch niet helemaal wat Patrick zocht. ,,Ik merkte dat de sfeer niet helemaal ontspannen was. Er ontstaat toch een bepaalde druk als een vrouwelijke professional het uitlegt. Het zou veel laagdrempeliger en meer ontspannen zijn als een vader het aan andere vaders zou uitleggen, dacht ik toen.” Een vader die de problemen en frustraties van de andere vaders echt begrijpt.
Vlechten lijkt iets heel kleins, maar voor vaders is er ook in deze tijd nog een bepaalde durf voor nodig om je van je zachtste kanten te laten zien
Vader-dochtertijd
En die vader, dat werd Patrick. Na lang oefenen op het vlechten startte hij zijn eigen label Superparent op. Nu geeft hij al zeven jaar haarvlechtworkshops voor vaders door het hele land. En die workshops blijken hard nodig. ,,Er lijkt een taboe te rusten op vaders die zich bezighouden met de uiterlijke verzorging van hun kinderen”, merkt Patrick om zich heen. Of het wordt als héél bijzonder beschouwd. ,,Dan hoor ik weer een verhaal van een vader over dat hij zijn dochter afzet op school en de juf vraagt: wat zit je haar mooi, heeft mama dat gedaan? Hoe leuk is het dan dat je dochter zegt: nee, papa’’, zegt Patrick.
Het is natuurlijk ook zo dat vaders de haarverzorging aan hun vrouw overlaten. ,,Ik merk dat mannen al snel denken dat hun vrouw het allemaal toch wel beter kan. Maar wat ik hen leer in de cursus, is écht niet moeilijk. Iedere vader kan een vissengraatvlecht maken.” En voor de echte talenten is er zelfs een vervolgcursus, waar het invlechten en opvlechten aan bod komen.
Maar het gaat natuurlijk niet alleen om de kunst van haarvlechten onder de knie te krijgen. De workshop kan ook een mooi en belangrijk moment zijn om als vader met je dochter te delen, ziet Patrick. ,,De meisjes vinden het heel speciaal om qualitytime met hun vader te hebben. Je moet die snoetjes eens zien glunderen als hun vaders klaar zijn met hun haar.”
Ook voor de vaders kan het een stap naar een opener relatie met hun dochter zijn. Patrick: ,,Haarverzorging, maar bijvoorbeeld ook ongesteldheid, een eerste vriendje of problemen op school; deze onderwerpen zijn echt niet alleen voor de moeder. Ook als vader moet je daar wat mee.”
Ik merk dat mannen al snel denken dat hun vrouw het allemaal toch wel beter kan
De Elsa-vlecht, een vissengraat, gevlochten haarband of de Katniss Everdeen-vlecht: check de tutorials voor de tien mooiste vlechten op Ouders van Nu.
Ingebakken gendernormen
Mannen, en zeker de vaders van nu, hebben de verzorgende rol meestal niet van huis uit meegekregen, zegt Henk Hanssen (61), vaderschapexpert en auteur (van onder andere Peutermanagement voor mannen en Pubermanagement voor mannen). ,,Ik heb van mijn ouders geen pop in mijn handen geduwd gekregen, maar wel een autootje. Daar wordt al het zaadje voor de verschillende rolpatronen gelegd.”
Je moet je natuurlijk afvragen: is het nu echt zo bijzonder dat een vader het haar van zijn dochter vlecht? ,,Het lijkt inderdaad iets heel kleins’’, zegt Henk. ,,Maar voor vaders is er ook in deze tijd nog een bepaalde durf voor nodig om je van je zachtste kanten te laten zien.”
Hij vindt daarom elke cursus die vaders aanspoort om een meer verzorgende rol op zich te nemen een fantastisch initiatief. ,,Als vader moet je vol in het vaderschap duiken. Je moet je openstellen voor alle facetten van het opvoeden en proberen de ingebakken gendernormen van je af te slijpen. Dan wordt het vaderschap het mooiste wat er is.”
Het is bovendien van belang voor je kind. Uit onderzoek blijkt dat een vader die vanaf de geboorte betrokken is bij de verzorging van het kind, een positieve invloed heeft op de motorische en cognitieve ontwikkeling. ,,Veel vaders houden zich juist in de babyfase een beetje op de achtergrond, omdat ze denken dat hun vrouw het verzorgen van een baby beter kan’’, zegt Henk. ,,Mannen moeten een schop onder hun kont krijgen. Je bent wél belangrijk, je hebt iets unieks te bieden! Laat je de kaas niet van het brood eten door je vrouw, geef je werkgever niet de schuld, pak die vaderrol met beide handen aan. Verschoon die luier en vlecht dat haar. Doe het gewoon.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMmarieke doet pabo
Vroeger werd juf Marieke gepest en was er weinig aandacht voor ‘het groepsgebeuren’, nu is dat anders
Toen ik als tienjarige, na drie jaar thuisonderwijs onder de Griekse zon met enkel een broertje als klasgenoot, in een normale groep 7 terecht kwam, was dat niet meteen een sociaal succes. Cognitief kon ik prima meekomen, maar ik had geen handigheid in het ‘groepsgebeuren’. Erg weerbaar was ik niet. -
Stoppen met de melkfles voor het slapen gaan: hoe doe je dat?
Stel: je kind is al anderhalf jaar en ’s avonds valt hij alleen in slaap als hij nog een melkflesje krijgt. Is dat erg? En zo ja, hoe kun je er dan het beste mee stoppen? Slaapcoach Kirsten Teunisse van Slaapwolkje: ‘Maak ze steeds wateriger’ -
Als je kind niet slaapt: 'Als ouder overleef je op stresshormonen, waardoor je nog vermoeider raakt’
Doorkomende tandjes, snotneuzen, verlatingsangst… Er zijn een heleboel redenen waarom kinderen ’s nachts niet kunnen slapen. Je kunt er als ouder op een gegeven moment behoorlijk door op je tandvlees lopen. Want als je kroost niet slaapt, dan slaap jij ook niet. Maar hoeveel slaap heb je als ouder nodig om te kunnen functioneren? Slaapcoach Mark Schadenberg legt uit: ,,Vaak zoekt een kind gewoon geborgenheid.” -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn.
-
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
-
-
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd. -
PREMIUM
Kinderwens, of (nog) niet: hoe weet je of je er klaar voor bent?
Vader of moeder worden: hoe weet je wanneer je zeker bent over die keuze, in een tijd waarin het je niet hóeft te overkomen? Kinderwenscoach en psychotherapeut Miriam De Rycke legt uit wat de signalen zijn waar je op af kunt gaan. ,,Kijk verder dan je moederinstinct.”