Lotte (30) heeft geen moedergevoelens na bevalling: ‘Ik dacht: wie is dit, ik ken jou niet’
Mijn bevallingBevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Lotte Engel (30) wilde een natuurlijke bevalling, maar kreeg een spoedkeizersnede. Tot haar verbazing had ze geen moedergevoelens toen ze haar baby in de armen hield.
Het is voor Lotte en Casper (30) Engel uit Voorhout niet vanzelfsprekend dat ze zwanger worden. Zij werkt als juf in het speciaal onderwijs, hij als recruiter. Samen willen ze een gezin stichten, maar nadat ze haar spiraal laat verwijderen, gebeurt er weinig: ,,Na een halfjaar kwam ik in het ziekenhuis terecht. Ik bleek het polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS) te hebben: ze ontdekten vochtblaasjes op mijn eierstokken en ik had maar sporadisch een eisprong.”
Het stel mag beginnen met ovulatie-inductie (OI), een behandeling met medicijnen waarbij de eisprong wordt opgewekt. ,,Het klonk hoopvol, maar dat was het niet; door de pillen kreeg ik nog grotere vochtcystes op mijn eierstokken. De eerste keer dat ik hormonen mocht spuiten raakte ik zwanger, maar ging het mis. De maand erna was ik weer zwanger, maar ging het weer mis.”
Vroege miskramen
De twee vroege miskramen zijn heftig. ,,Je wordt zo bewust van hoe fragiel dat beginnende leven is en hoe makkelijk het mis kan gaan dat je een beetje hard wordt.” Na een aantal mislukte behandelingen mogen ze overstappen op IUI-behandelingen (inseminatie). Het stel doet zes pogingen en bij de laatste poging is het raak: ze is weer zwanger en dit keer blijft ze het. Het stel is gelukkig: ,,Ik heb ervan genoten, zeker toen ik mijn baby begon te voelen. Toch bleef ik tot aan de bevalling aan toe sceptisch. Ik dacht: als het misgaat, moet ik daar ook mee kunnen leven.”
De zwangerschap gaat voorspoedig, maar is mentaal zwaar. Hoewel ze geniet van haar groeiende buik en het getrappel van de baby, maakt ze zich ook veel zorgen: ,,Ik lag uren per nacht wakker en piekerde veel. Ik dacht aan de meest onzinnige en niet relevante dingen: wat als mijn baby later alleen op reis wil, kan ik dat aan? Wat als hij geen vriendjes krijgt, of juist heel veel, waardoor hij altijd weg is?”
Een bevalling die eindigt in een keizersnede voelde als falen; ik moest dit toch gewoon zelf kunnen?
Bevallen in het ziekenhuis
Na een zwangerschap van ruim 41 weken begint de bevalling. ,,Toen de weeën vaker kwamen en langer aanhielden, wilde ik graag alleen zijn. De enige plek waar ik me comfortabel voelde, was onder de douche. Omdat we alleen een babybadje hadden, is Casper midden in de nacht bij een vriendin een bad gaan ophalen.” Na een heftige nacht vol in de weeën heeft ze de volgende ochtend een teleurstellende twee centimeter ontsluiting: ,,Superfrustrerend. De verloskundige ging weer naar huis, maar een paar uur later belden we haar weer. Ik zag het zonder pijnbestrijding niet zitten en we konden in het ziekenhuis terecht.”
Aan het einde van de ochtend krijgt ze op haar verzoek een ruggenprik: ,,Het zetten ging snel, ik voelde geen pijn meer en kon wat slapen. Een paar uur later zat ik op drie centimeter ontsluiting. De baby bleek in het vruchtwater te hebben gepoept en zijn hartslag zakte weg. Er moest iets gebeuren: ik kreeg wee-opwekkers, daarna weeënremmers en medicatie om mijn bloeddruk te verhogen. Niets hielp en ik lag te trillen in bed.”
Hij had rossig haar en een bol gezichtje. Ik dacht: wie is dit, ik ken jou niet
Geen moedergevoelens
Engel wil graag op een natuurlijke manier bevallen, maar na 21 uur weeën wegzuchten is ze niet verder dan vier centimeter ontsluiting: ,,De baby moest gehaald worden met een spoedkeizersnede. Er werd een operatiekamer klaargemaakt. Ik was verdrietig; ik wilde geen keizersnede. Een bevalling die eindigt in een keizersnede voelde als falen; ik moest dit toch gewoon zelf kunnen? Waarom kunnen andere vrouwen wel bevallen en kan ik het niet?”
De operatie gaat snel. Op de OK ziet zoon Jibbe het levenslicht. ,,Ik schrok van hoe hij eruitzag. Ik had een miniversie van mezelf verwacht: slank, donker haar, grote ogen. Deze baby was enorm. Hij had rossig haar en een bol gezichtje. Ik dacht: wie is dit, ik ken jou niet.” Jibbe wordt direct meegenomen door een kinderarts en krijgt extra zuurstof. Engel blijft verslagen achter: ,,Ik voelde me zo alleen, was zo ellendig en misselijk, dat ik begon te spugen. Ik was in shock. Na het hechten heb ik nog een uur gewacht op de uitslaapkamer. Daarna mocht ik naar mijn zoon toe. Ik vond hem schattig, maar had niet het gevoel dat hij van mij was.”
Op een dag keek ik hem in zijn ogen en ineens herkende ik hem. De tranen stroomden over mijn wangen
Wennen aan je kindje
Omdat Engel geen moedergevoelens ervaart, steekt ze veel tijd en energie in het bewust opbouwen van een band met haar zoon: ,,Ik heb veel huid-op-huidcontact gehad en ben hem gaan dragen om de aanmaak van oxytocine te forceren. Ik masseerde zijn kleine lijfje, sliep met hem, gaf hem knuffels en kusjes. Op een dag keek ik hem in zijn ogen en ineens herkende ik hem. De tranen stroomden over mijn wangen.”
Het niet meteen herkennen van je baby is een taboe dat Engel graag doorbreekt: ,,Ik heb me ongelofelijk schuldig gevoeld, maar weet nu dat ik moest wennen aan het mama zijn. Ik moest wennen aan Jibbe. Voor mijn bevalling dacht ik dat een moeder haar kind meteen zou herkennen, nu weet ik dat dat niet zo hoeft te zijn.”
Bevallingen van zeven minuten? Die bestaan. Renske beviel in no-time van haar dochtertje Lois. ,,Ineens voelde ik een felle perswee. Ik kan toch niet nu al op tien centimeter ontsluiting zitten?” vertelt ze aan Ouders van Nu.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Met video1
Dit is nu de meest verkochte autokleur ter wereld
Chemieconcern BASF heeft uitgezocht wat wereldwijd de populairste exterieurkleuren van nieuwe auto’s zijn. De verrassing is dat er steeds meer bijzondere kleuren bijkomen, zoals bijvoorbeeld ‘violet’. Bij de top 3 is het al jaren stuivertje wisselen tussen zwart, wit en grijs. -
Bibi-Karlijn blijft na haar verlof thuis: ‘Ik wil gewoon naar haar schattige handjes en wangetjes kijken’
Bibi-Karlijn werkte als recruiter en onderhandelcoach. Totdat ze in oktober moeder werd. Ze besloot na de geboorte van haar dochter het roer helemaal om te gooien. ,,Ik voelde totaal niet de behoefte om weg te gaan bij haar of om werk te regelen. Het enige dat ik wilde was gewoon even rust.” -
Peiling: Bijna helft ouders wil broodtrommel inruilen voor gezonde schoollunch
Bijna de helft van de Nederlandse ouders (44 procent) zou best willen dat hun kind op school een gezonde lunch krijgt. Dat blijkt uit een peiling van journalistiek onderzoeksplatform Pointer (KRO-NCRV) samen met stichting Ouders & Onderwijs. Ook mag de middagmaaltijd best wat langer duren. -
Onrustig kind altijd met een schermpje kalmeren? Dan leert het deze belangrijke skill níét, zegt studie
Een filmpje kijken op de iPad zorgt - vaak - voor onmiddellijk gekalmeerde kinderen. Onderzoekers aan de Universiteit van Michigan zochten naar de effecten daarvan op langere termijn. Conclusie: kinderen wisselden minder snel van stemming als ze geen schermpjes te zien kregen. ,,Je ontneemt je kind kansen om zelf met emoties te leren om te gaan.” -
PREMIUM
Het gaat niet goed met onze kinderopvang: is jaloers kijken naar Zweden terecht?
De kinderopvang wankelt onder personeelstekorten en wachtlijsten. Het kabinet wil die voorziening in 2025 veel goedkoper maken om meer vrouwen de arbeidsmarkt op te krijgen, net als in Zweden. Gaat dat werken?
-
PREMIUMKoken & Eten
Zo houd je je messen het handigst scherp (met bonustip voor je kartelmes)
Met twee, hooguit drie goede koksmessen kun je een heel kokend leven voort. Maar dan moet je ze wel goed verzorgen. Hoe doe je dat? -
-
-
Getest: dit is de beste wasdroogcombinatie
Wat is de beste wasdroogcombinatie? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
column
We zijn met z’n achtjes, maar kwam al lesbische, biseksuele, nonbinaire, aseksuele en zelfs heteroseksuele gezinsleden tegen
Roel Abraham is 51 jaar, maar wil dat niet weten. Hij heeft zes kinderen, slechts één vrouw, rijdt Trabant, stuntelt door het leven en deelt op deze plek zijn belevenissen als vader van een groot gezin.