‘Leerlingenvervoer vaak onder de maat, ouders geven een magere 5’
OnderzoekHet vervoer van kwetsbare leerlingen schiet regelmatig tekort, blijkt uit nieuw onderzoek. Met grote gevolgen voor de schoolloopbaan en de sociale en emotionele ontwikkeling van kinderen.
Informatiepunt Ouders & Onderwijs deed onderzoek naar de ervaringen van ruim vijfhonderd ouders met leerlingenvervoer. Wat blijkt: de ritten zijn te lang, chauffeurs wisselen te veel en de situatie in de bus is vaak onveilig en stressvol. Het leerlingenvervoer krijgt gemiddeld van ouders een onvoldoende, namelijk een 5.
‘Onze zoon is een kwetsbare leerling die behoefte heeft aan structuur en continuïteit om zich veilig te voelen. Dagelijks moet ik me daar als ouder hard voor maken wat betreft het vervoer. Dit zorgt voor onrust en spanning nog voordat de schooldag begint’, getuigt een vader of moeder anoniem in het rapport.
De meeste kinderen wonen helemaal niet ver van school, het leeuwendeel minder dan 20 kilometer. Toch is de helft van de kinderen een tot twee uur per dag onderweg en 27 procent zelfs meer dan twee uur.
Bij de open vraag waarin ouders hun ervaringen met leerlingenvervoer konden delen, werd onveiligheid regelmatig genoemd als pijnpunt, vaak in combinatie met pesten en fysiek geweld. Ook termen als stress, onrust en agressie zijn aan de orde van de dag.
Hard knokken
Eén ouder vertelt hoe zijn of haar dochter door ‘weer een slechte rit met hard knokken’ totaal van streek en overstuur bij school aankwam. Vervolgens was de overdracht slecht, waardoor het autistische kind meer dan een uur lang kwijt was. Het meisje werd langs de snelweg gevonden, terwijl ze in paniek weer naar huis wilde lopen.
Ruim een kwart van de ouders is ontevreden over de kwaliteit van de chauffeur(s). Daarbij gaat het vaak om gebrek aan kennis over het omgaan met bijvoorbeeld autisme of lastig gedrag. Van de ouders die deelnamen aan het onderzoek heeft 74 procent weleens een klacht ingediend over de gang van zaken.
De meeste ouders ervaren het als frustrerend om een klacht in te dienen, ze vinden vaak dat ze van het kastje naar de muur worden gestuurd. Daarom beveelt Ouders & Onderwijs aan dat de afhandeling en rapportage van klachten moet verbeteren, zowel bij gemeenten als bij vervoersbedrijven.
Verder moet er een richtlijn worden ontwikkeld voor de maximale reistijd, die afhankelijk moet zijn van de leeftijd van het kind en de afstand van huis naar school. Ook wil de organisatie dat er afspraken komen over vaste chauffeurs, kennismaking met chauffeurs en de opleiding van chauffeurs.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Hopen op excuses, erkenning of complimenten van je moeder: 'Dat is rouwarbeid’
Moederdag een feestdag? Claudia Schnitzler, psychotherapeute en psychoanalytica, helpt volwassenen die een moeizaam contact hebben met hun moeder. -
PREMIUM
Bange kinderen door traumatische knipbeurt: ‘Alsof je met een hakmes op ze afkomt’
Krijsen, huilen of de schaar uit je handen slaan. Voor het eerst naar de kapper gaan, kan traumatisch zijn voor kinderen. Daarom komt de Haagse kapster Kisla Kowlesar (50) met een voorleesboekje voor de kleinsten. Om over deze fobie, ook wel keirofobie genoemd, te komen. -
PREMIUMmarieke doet pabo
Als journalist moet Marieke de taaltoets van de pabo makkelijk halen... Toch?
Sommige mensen denken dat ik, gezien mijn achtergrond, de taaltoetsen van de pabo met twee vingers in mijn neus haal. Zelf hoopte ik daar ook een beetje op, maar toen ik onlangs de oefentoets voor de Landelijke Kennisbasistoets Nederlands maakte, kwam ik van een koude kenniskermis thuis. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim.
-
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
PREMIUM
Onderwijskundige over ongelijkheid schooladvies: ‘Waarom niet het voordeel van de twijfel?’
We voeren al te lang de verkeerde discussie om kansenongelijkheid in het onderwijs aan te pakken, stelt onderwijskundige Louise Elffers (43). In haar boek Onderwijs maakt het verschil legt ze uit waar het misgaat. ,,Het onderwijs heeft last van een glazen plafond van lage verwachtingen.’’ -
PREMIUM
Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan leven lang gevolgen hebben voor je kind
Laag geboortegewicht, hersen- of gezichtsafwijkingen, concentratieproblemen. Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan een leven lang gevolgen hebben voor je kind. En dat moet nóg bekender worden, vindt het Trimbos-instituut. Daarbij is ook een rol weggelegd voor de man.