Kinderopvang volgend jaar fors duurder
Ouders moeten in 2023 flink meer bijdragen aan de kinderopvang dan nu. De tarieven van opvangorganisaties lopen door de inflatie op, en de tegemoetkoming voor kinderopvang vanuit de overheid blijft achter. Vooral lagere inkomens voelen dat in hun portemonnee.
Allereerst stijgen de bruto uurtarieven van kinderopvangorganisaties volgend jaar gemiddeld met ongeveer 8,7 procent voor kinderdagverblijven. Dat blijkt uit een inventarisatie van de website nettobijdrage.nl onder ruim zevenhonderd kinderopvangorganisaties. Hoge energieprijzen, stijgende huren en een enorm personeelstekort drijven de tarieven omhoog, valt te horen in de branche.
De overheid stelt voor ouders elk voorjaar een tegemoetkoming vast voor kinderopvang. Dat bedrag houdt echter maar deels rekening met de hoge inflatie verderop in het jaar, die veel organisaties wél totaal hebben doorberekend. En dus valt het toeslagentarief maar 5,6 procent hoger uit.
Zelf ophoesten
Het verschil moeten ouders zelf ophoesten. En die rekening komt veel harder aan bij de lagere inkomens, blijkt uit een doorrekening van nettobijdrage.nl. Zo ziet een huishouden met een jaarinkomen tot 27.000 euro en twee kinderen die twee dagen per week naar de opvang gaan, de kosten met ruim 41 procent stijgen. Een gezin met een inkomen van 120.000 euro kan rekenen op ‘slechts’ 13 procent hogere kosten.
Directeur Emmeline Bijlsma van de Brancheorganisatie Kinderopvang kan de gegeven cijfers niet bevestigen, maar ook zij constateert dat het toeslagentarief voor komend jaar bij lange na niet hoog genoeg is om de kosten van de duurdere kinderopvang mee te dekken. ,,En het is inderdaad zo dat de laagste inkomens dat het hardste voelen in hun portemonnee’’, aldus de directeur.
Voorzitter Gjalt Jellesma van BOinK, een vereniging voor ouders in de kinderopvang, vreest hierdoor voor de ontwikkeling van de kinderen en de carrière van hun ouders. Hij verwacht ook dat veel ouders zullen stoppen met werken en pleit voor extra verhoging van de kinderopvangtoeslag.
Praat mee.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk alle nieuwsvideo's in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Deze agenten verhoren kinderen: ‘Je ziet de schoudertjes gebukt gaan onder het geheim’
,,Wij zijn zachte politieagenten”, zegt Wouter Vaessen over zichzelf en zijn collega Pieter Melsen. ,,Maar wat wij doen, is misschien wel het stoerste wat er is.” Melsen, politie Rotterdam en Vaessen, politie Limburg, zijn dan ook geen gewone politieagenten. -
PREMIUM
Jeffrey rent voor zijn stilgeboren zoon: ‘Niks vergeleken met de pijn die mijn vrouw doorstond’
Nog elke dag kijkt Jeffrey Duyvestein (35) naar de zwart-wit foto in de kast: samen met zijn vrouw houdt hij Glenn, hun stilgeboren zoontje, liefdevol vast. ,,Die foto is een blijvende herinnering, zo is hij altijd bij ons.” Hij rent daarom 105 kilometer om geld op te halen voor Stichting Make a Memory. -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
Als je kind niet slaapt: 'Als ouder overleef je op stresshormonen, waardoor je nog vermoeider raakt’
Doorkomende tandjes, snotneuzen, verlatingsangst… Er zijn een heleboel redenen waarom kinderen ’s nachts niet kunnen slapen. Je kunt er als ouder op een gegeven moment behoorlijk door op je tandvlees lopen. Want als je kroost niet slaapt, dan slaap jij ook niet. Maar hoeveel slaap heb je als ouder nodig om te kunnen functioneren? Slaapcoach Mark Schadenberg legt uit: ,,Vaak zoekt een kind gewoon geborgenheid.”
-
Vakbond en ouders slaan alarm over personeelstekort kinderopvang
Het personeelstekort in de kinderopvang is te groot, waarschuwen vakbond FNV en Stichting Voor Werkende Ouders. -
-
-
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
PREMIUM
Wat kun je doen om je kind niet uit het oog te verliezen in het ov? ‘Ons advies: pak je kind altijd bij de hand’
Het hachelijke avontuur van de oma die haar 3-jarige kleinkind onlangs met de metro zag wegrijden in Rotterdam, maakt veel los. Het roept bij duizenden mensen herkenning op, maar ook de vraag: hoe vaak gebeurt zoiets, en nog veel belangrijker: wat doe je in zo’n situatie?
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer