Arno Zahradnik (links) en Yos Lotens ontwikkelden een landelijke campagne om kinderen veilig te leren vallen.
Volledig scherm
PREMIUM
Arno Zahradnik (links) en Yos Lotens ontwikkelden een landelijke campagne om kinderen veilig te leren vallen. © Josh Walet

Kinderen moeten veiliger vallen: ‘De impact van een val wordt steeds groter’

Vallen zonder je ernstig te bezeren. Vandaag start VeiligheidNL de campagne Val OK!, om kinderen risicovoller te leren spelen en veiliger te leren vallen. ,,Doordat de motoriek achteruit gaat en kinderen zwaarder worden, wordt de schade na een val groter.”

 1. Sexting draait om respect en vertrouwen: ‘Het kan mislopen, maar je hoeft je nooit te schamen’
  PREMIUM

  Sexting draait om respect en vertrouwen: ‘Het kan mislopen, maar je hoeft je nooit te schamen’

  Sexting, het online versturen van foto’s of video’s van jezelf met seksuele inhoud, is tegenwoordig doodnormaal onder de jeugd. Maar het kan ook volledig misgaan, als dit vermaak leidt tot afpersing of openbaarmaking van de beelden. Tijd voor ouders of verzorgers om met pubers aan de keukentafel te gaan zitten en te bespreken hoe ze veilig aan sexting kunnen doen. Want ze doen het toch.
 2. 
Online pesten tegengaan? ‘Vraag zelf ook toestemming aan je kind als je zijn of haar foto's online wil zetten’
  PREMIUM

  Online pesten tegengaan? ‘Vraag zelf ook toestem­ming aan je kind als je zijn of haar foto's online wil zetten’

  De 14-jarige Daan uit het Belgische Waregem pleegde zelfmoord. Pestgedrag, ook op sociale media, speelde mogelijk een rol. Wat is cyberpesten en hoe herken je het als ouder? Pedagoog Pedro De Bruyckere geeft zes tips aan ouders om hun kind bij te staan en vertelt hoe je het gesprek móet aangaan. ,,Vraag toestemming aan kinderen als je een foto van hen online zet. Zo leer je hen dat ze hetzelfde moeten doen.”