Kinderen doen er steeds langer over om te leren schrijven. Coronajaar maakt het erger
Kinderen doen er steeds langer over om goed te leren schrijven. Waar ze voorheen eind groep 4 een mooi en leesbaar handschrift hadden, is dat nu minstens een half jaar later. En het afgelopen coronajaar heeft die achterstand alleen maar groter gemaakt.
Anneloes Overvelde, kinderfysiotherapeut en onderzoeker, ontwikkelde met collega’s een quickscan waarmee leerkrachten het handschrift van kinderen op een snelle manier kunnen toetsen. Uit de eerste resultaten blijkt dat gemiddeld maar de helft van de basisschoolkinderen een goed, leesbaar handschrift heeft. ,,Leerkrachten waren in het coronajaar allang blij als ze rekenen, taal en spelling konden bijsturen en daar feedback op konden geven. Voor schrijven was weinig aandacht, je kunt digitaal ook niet zien hoe kinderen erbij zitten, hoe ze hun potlood vasthouden en hoe ze de letters maken.”
Instructie en oefening
Kinderen leren in groep 3 en 4 lezen en schrijven. Maar het afgelopen jaar hebben veel kinderen een goede uitleg gemist, weet Overvelde. ,,Schrijven is echt iets dat je kinderen moet aanleren. Daar horen instructies en feedback bij. Hoe je je schrift moet neerleggen, hoe je een letter vormt, welke letters er boven en onder de lijn komen. Kinderen zijn samen met ouders hiermee aan de slag gegaan, maar ouders weten ook niet precies hoe je dat moet aanleren”, zegt ze.
In groep 5 en 6 wordt normaal geoefend met vlot schrijven, maar door het digitale onderwijs, hebben kinderen minder oefening gehad. Als je schrijft, zijn bewegingen gekoppeld aan letters en woorden, dat moet getraind worden. In de laatste twee jaren op de basisschool ontwikkelen kinderen hun eigen handschrift. Maar daar moet je ook feedback op krijgen, aldus Overvelde. ,,Kinderen experimenteren, maar een leerkracht moet daar wel tekst en uitleg bij geven. Dat het er prachtig uitziet, maar dat de snelheid weg is als je aan al je letters mooie lussen geeft, bijvoorbeeld. Als het te langzaam gaat, heb je er niets aan bij de tekstverwerking.”
Schrijftips
Ieder kind leert natuurlijk in z’n eigen tempo, maar het is voor ouders wel fijn (en nog leuk ook) als je je kind kunt helpen bij het leren schrijven. Kek Mama geeft tips.
Belangrijk
Maar hoe belangrijk is een vlot en leesbaar handschrift eigenlijk nog nu bijna alles digitaal gaat? ,,We weten uit breinonderzoeken dat schrijven met de hand het leren lezen ondersteunt. Kinderen herkennen sneller letters en woorden. Daarnaast weten we dat aantekeningen en notities maken met de hand, helpt bij het verwerken van de stof, ook al bij leerlingen in groep 7 en 8. Het brein is dan actiever betrokken”, zegt Overvelde. ,,Je kunt niet letterlijk alles opschrijven, dus je moet je beperken tot de kern.”
Toch is er - ondanks de achterstanden - ook goed nieuws, zegt de onderzoeker. ,,Er is nog veel aan te doen met de juiste instructie en feedback.” Overvelde hoopt dat, naast leerkrachten, ook ouders zich daar bewust van zijn en beseffen wat het belang is van schrijven. Indien nodig kunnen ze het er met de leerkracht over hebben hoe ze thuis kunnen oefenen. Al is schrijven niet het enige dat vandaag de dag belangrijk is, geeft ze toe. ,,Niet álles hoeft geschreven te worden. Je moet tegenwoordig niet alleen vlot en leesbaar schrijven, maar ook goed en snel kunnen typen.”
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
‘Als kind van gescheiden ouders kies je voor een overlevingsstrategie’
Kinderen van gescheiden ouders zitten in een emotionele achtbaan. Jongerenforum Villa Pinedo heeft honderden vrijwilligers die hen bijstaan, zoals Randi Hartjes (23) en Jesse Guldemond (24). -
Kinderboekenrecensie
Lezen maar: dit zijn de spannendste jeugdboeken van 2023
Als je broer is verongelukt maar je denkt hem toch nog te kunnen redden. Het is te lezen in een spannend boek van Mirjam Mous, met als opvallend en dubbelzinnige titel: ‘Otis’ redding’. De auteur verdiepte zich in de wereld van urban explorers, die als hobby verlaten gebouwen bezoeken om er foto’s te maken. Jeugdboekenrecensent Jaap Friso bespreekt ‘Otis’ redding’ en nog twee spannende boeken die geschikt zijn voor kinderen van twaalf jaar en ouder. -
PREMIUM
Kinderwens, of (nog) niet: hoe weet je of je er klaar voor bent?
Vader of moeder worden: hoe weet je wanneer je zeker bent over die keuze, in een tijd waarin het je niet hóeft te overkomen? Kinderwenscoach en psychotherapeut Miriam De Rycke legt uit wat de signalen zijn waar je op af kunt gaan. ,,Kijk verder dan je moederinstinct.” -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen.
-
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
-
-
PREMIUM
Armeense familie Shabzayan viert eerste kerst in eigen huis: ‘In Nederland wordt een kinderstem gehoord’
2022. Het was hét jaar waarin familie Shahbazyan een verblijfsvergunning kreeg. Na jaren van procederen, kwam het verlossende woord voor Arpine (32), Armand (42) en hun kinderen. Dankzij hun zoon Ljowa (9) mag heel het gezin blijven. ,,Nu ben ik niet meer bang om buiten te komen.’’ -
PREMIUM
Kinderen moeten veiliger vallen: ‘De impact van een val wordt steeds groter’
Vallen zonder je ernstig te bezeren. Vandaag start VeiligheidNL de campagne Val OK!, om kinderen risicovoller te leren spelen en veiliger te leren vallen. ,,Doordat de motoriek achteruit gaat en kinderen zwaarder worden, wordt de schade na een val groter.”