Kerstige kinderboeken: dit zijn de mooiste, witste en warmste
KinderboekenrecensieAls het buiten nog niet echt wil gaan sneeuwen, dan zoeken we het maar in boeken. Kinderboekenrecensent Jaap Friso las een paar nieuwe kinderboeken waarin het volop sneeuwt en het ultieme kerstgevoel opduikt. Vanuit Noorwegen, Suriname, de bergen en een echte stal. Voor veel winters voorleesplezier onder de kerstboom.
Vlokken, flarden, hoopjes, laagjes en stipjes
In sommige talen zijn er tientallen woorden voor sneeuw. Illustrator Linde Faas kent minstens zoveel manieren om sneeuw te schilderen. In vlokken, flarden, strepen, laagjes, hoopjes, stipjes en gewoon als witte massa. Hoe je sneeuw schildert? Nou, zo dus. ‘Ergens in de sneeuw’ is een wit en wonderschoon prentenboek dat alles in zich heeft om een nieuwe kerst- en winterklassieker te worden.
Sofie wil graag kerstfeest vieren maar haar vader heeft het altijd druk ‘met dingen die ze niet begrijpt’. Achter ieder raam in de stad staat een kerstboom en is het gezellig, maar bij haar dus niet. Ze gaat zelf op zoek, midden in een woeste winterstorm en natuurlijk ontmoet ze een eland met vriendelijke ogen die Sofie meeneemt naar zijn eigen witte wereld. Daar waar de stad ophoudt en het onbekende begint. In het enorme bos ontdekt ze een klein kerstboompje dat ze samen met de dieren optuigt met een verzameling wonderdingen. ‘De boom gaat stralen, net als in oude verhalen.’ Faas blijft dicht bij de traditie en magie van het kerstfeest waarin het uiteindelijk draait om het licht. Ze gebruikt warme kerstzinnetjes als: ‘iedereen die alleen is, verdient iets fijns’ en ‘magie kun je overal vinden als je maar goed kijkt’.
De Nederlandse illustrator Linde Faas woont in Noorwegen en dat is in ‘Ergens in de sneeuw’ goed te merken, zeker in de magnifieke schildering van het Noorderlicht waarmee ze het boek afsluit en waarop het kerstboompje van Sofie een stralend plekje heeft.
Ergens in de sneeuw van Linde Faas, Lemniscaat, 4+
Linde Faas gebruikt warme kerstzinnetjes als ‘iedereen die alleen is, verdient iets fijns’ en ‘magie kun je overal vinden als je maar goed kijkt’
‘Van sommige namen krijg je brede schouders’
Nog veel meer sneeuw in een winternovelle van het Vlaamse duo Bart Moeyaert en Sebastiaan Van Doninck. Morris woont tijdelijk bij zijn oma in de bergen en hij moet voortdurend achter haar hond aan die ontsnapt. Die heet niet voor niks Houdini. Net als hij het beest heeft gevonden, steekt er een sneeuwstorm op en gaat Houdini er opnieuw vandoor. Er verschijnt een gevaarlijke ram, er duikt een andere jongen op die niet heel aardig is maar wel plotseling gaat huilen, en er is de akelige Randy Pek die hem nooit aankijkt.
‘Morris’ is een literaire vertelling voor fijnproevers waarin het meeste tussen de regels door gebeurt. Bart Moeyaert geeft, net zoals in veel van zijn andere werk, heel veel niet prijs en suggereert vooral. De verdrietige dingen die in het verleden zijn gebeurd, dat mensen altijd zomaar weggaan en dat je Morris geen jongetje moet noemen. Er zijn aanwijzingen, dat zeker, een deur knalde dicht en Morris zegt tegen de andere jongen: ‘Maar je doet wel iets samen met je papa’.
Deze novelle is daarmee een beetje een invuloefening vol mooie en mysterieuze zinnen, zoals: ‘Met een naam besta je meer dan zonder, en van sommige namen krijg je brede schouders.’
Morris van Bart Moeyaert, illustraties: Sebastiaan Van Doninck, Querido, 4+
Surinaamse sneeuw
In het tweede boek over Maantje van Sjoerd Kuyper gaat het meisje samen met haar ouders en oma naar Suriname om daar kerst en oudjaar te vieren bij haar oom en tante. Voor haar oma is het waarschijnlijk het laatste bezoek aan haar geboorteland en ze haalt volop herinneringen op aan opa.
Maantje’s familie reageert enthousiast als ze over haar dromen vertelt, waardoor ze de smaak te pakken krijgt en er een vervolgverhaal van maakt dat de hele reis meegaat. Kuyper vlecht het winterse verhaal over de kat van Maantje, die alle dieren uitnodigt voor het kerstfeest, kunstig door de familiebelevenissen in Suriname. Zo ontstaat een prettige mix van werelden, met een kerstdrankje in het zwembad onder de tropische zon en banjeren door de sneeuw.
Een liefdevol verhaal dat heel geschikt is om voor te lezen, met realistische illustraties van Sanne te Loo die iets toevoegen. Wie weet is er met Maantje een nieuwe Robin geboren. Over dit jongetje schreef Sjoerd Kuyper een paar decennia geleden tal van boeken die onlangs zijn gebundeld in een fraaie omnibus: ‘Robin, alle verhalen. Maantje kijkt met eenzelfde nieuwsgierige blik naar de wereld en heeft minstens zoveel levendige fantasie.
Maantje en het kerstfeest van de dieren van Sjoerd Kuyper, illustraties: Sanne te Loo, Hoogland & Van Klaveren, 5+
Het evangelie: mysterieus en magisch
Herders, schapen, een stal en het licht van een ster. ‘Ze hadden hun schaapjes geteld’ blijft, zoals de titel al suggereert, dicht bij het verhaal uit het kerstevangelie. Een meisje wil bewijzen dat ze net als haar broers schaapherder kan worden. Als er een schaap ontsnapt, brengt dat haar in de problemen maar ze profiteert telkens van het licht van een heldere ster. Haar broers en vader denken dat ze is verongelukt maar haar opa is wijzer en volgt het licht van dezelfde sterk naar een stal. ‘Oud, krakkemikkig en klein, maar de warme gloed die de ster over het krot wierp, maakte het tot de mooiste plek op aarde’.
Een poëtische fabel van de meervoudig bekroonde kinderboekenschrijver Benny Lindelauf die geen woord te veel gebruikt. Een speciale vermelding voor Marieke Nelissen die verantwoordelijk is voor de fabelachtige illustraties van landschappen vol zandkleuren. Schilderingen die niet aan de muur zouden misstaan, zoals die van het geblinddoekte schaap Brekebeen. Een beetje mysterieus en magisch maar ook in dienst van het verhaal. Zij mag eindelijk wel eens serieus in de prijzen vallen. ‘Ze hadden hun schaapjes geteld’ biedt een subtiele vertelling in een fraaie uitgave en is daarmee een perfect kerstgeschenk.
Ze hadden hun schaapjes geteld van Benny Lindelauf, illustraties: Marieke Nelissen, Querido, 6+
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
PREMIUM
Miranda vecht voor het leven van doodzieke kinderen: ‘Het is onnatuurlijk als een kindje overlijdt’
Ze werkt letterlijk tussen leven en dood. IC-kinderverpleegkundige Miranda Nobel (39) uit Woerden zet alles op alles om doodzieke kinderen weer beter te laten worden. Helaas moeten sommige kinderen het leven loslaten. En dat went nooit. -
PREMIUM
Anne zit sinds 16e in de overgang: ‘Als vrouwen klagen over ongesteld zijn denk ik: had ik dat nog maar”
Geen enkele vrouw ontkomt aan de menopauze. Maar als je er vóór je dertigste in belandt, is dat extra hard, weet Anne (24). ,,Al die opvliegers maken me niet zoveel uit. Maar dat mijn kinderwens me ontnomen is, dát vind ik vreselijk.” Een vervroegde overgang overvalt een op de honderd vrouwen, maar blijft nog vaak onder de radar. Hoogleraar Sharon Lie Fong legt uit wat er aan te doen valt. -
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
Bibi-Karlijn blijft na haar verlof thuis: ‘Ik wil gewoon naar haar schattige handjes en wangetjes kijken’
Bibi-Karlijn werkte als recruiter en onderhandelcoach. Totdat ze in oktober moeder werd. Ze besloot na de geboorte van haar dochter het roer helemaal om te gooien. ,,Ik voelde totaal niet de behoefte om weg te gaan bij haar of om werk te regelen. Het enige dat ik wilde was gewoon even rust.”
-
PREMIUM
De zin en onzin van straffen: ‘Laat ze de gevolgen leren van hun gedrag’
Hoe houd je kinderen in het gareel als ze schreeuwen, brutaal zijn of andere kinderen slaan? Straffen is zelden een optie, vinden opvoedexpert Annelies Bobeldijk en klinisch psycholoog Becky Kennedy. -
-
-
PREMIUM
Vlaams stel dient klacht in tegen gynaecoloog: ‘Na de bevalling bleken mijn eileiders weggehaald’
,,Het is mijn derde keizersnede en voorlopig ook mijn laatste.” Dat was het antwoord van Aksil Kahina (38) uit het Belgische Passendale toen de gynaecoloog haar op de operatietafel van het ziekenhuis vroeg of ze nog kinderen wilde. Na de bevalling bleken haar eileiders weggehaald. ,,Er is een sterilisatie zonder toestemming gebeurd.” Hun verhaal over hoe het zo fout kon lopen. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen?