Juwelen van moedermelk: ‘Kan geen kwaad als de melk al een beetje zuur is’
In Amerika, Engeland, België en Nederland lijken ze steeds populairder te worden: juwelen gemaakt van moedermelk. Goudsmid An Stevens legt uit hoe ze die maakt. ,,Het kan geen kwaad als de moedermelk al een beetje zuur is. Ik krijg zelfs bestellingen uit het buitenland, en ik kan je zeggen: dan moet de melk een lange tocht afleggen.”
Een medaillon met moedermelk erin verwerkt. Een ring met een geboortesteen én een melksteen. Borstvoedingshangertjes in de vorm van een hart, druppel of driehoek. De opties zijn eindeloos, maar één ding staat vast: de bestellingen zijn amper bij te houden.
,,Drie jaar geleden startte ik met de verkoop van moedermelkjuwelen”, vertelt An van Moms and Monkeys. ,,In het begin kreeg ik twee à drie bestellingen per week. Nu zijn het er te veel om alleen te verwerken en heb ik zes partners die ook moedermelkjuwelen verkopen onder mijn label.”
Erfstuk om door te geven
Het is een intiem aandenken aan de eerste maanden met een pasgeboren baby. ,,Ik heb de indruk dat zulke zaken belangrijker geworden zijn sinds corona’’, aldus An. ,,Mensen willen momenten koesteren, zoals het moment dat ze een kindje krijgen of stoppen met borstvoeding geven. Ze willen dan ook sieraden met een emotionele betekenis. Ze willen niet gewoon een ding dat mooi is, ze willen een familiestuk dat ze later kunnen doorgeven.”
Bijna twee jaar is Covid-19 in ons leven, hoe staan gezinnen met jonge kinderen ervoor? Vul de enquête in op Ouders van Nu.
(Lees verder onder de foto.)
Voor An was het niet eenvoudig het juiste proces te ontwikkelen. ,,Aanvankelijk stuurden we gewone spuitjes naar klanten, die ze gevuld mochten terugsturen. Dat ging heel goed, maar de post was er niet zo blij mee. Nu zijn we dus overgeschakeld naar pakketjes met waterdichte zakjes.”
Geheime techniek
Hoe zit het met de houdbaarheid? ,,Het kan geen kwaad als de moedermelk al een beetje zuur is. Ik krijg zelfs bestellingen uit het buitenland, en ik kan je wel zeggen: dan moet de moedermelk een lange tocht afleggen. Als de melk bij mij komt, verwerk ik die tot poeder. Simpel gezegd: ik doe er chemische elementen bij die alle slechte dingen zoals schimmels uit de melk halen”, legt An uit. ,,Ik heb lang gezocht naar de juiste techniek en mix van ingrediënten, dus mijn exacte werkwijze hou ik liever geheim.”
,,Het poeder laat ik twee weken rusten om het dan met epoxyhars te verwerken, dat is een soort vloeibare kunststof. Wanneer de hars hard wordt, krijg je het effect van een steen.”
(Lees verder onder de foto.)
An geeft haar klanten tips mee om het juweel correct te bewaren. ,,Idealiter kom je met het sieraad niet te veel in water”, zegt ze. ,,En is het buiten dertig graden? Ga er dan niet mee in de zon liggen. Zo zorg je ervoor dat de epoxyhars mooi wit blijft en niet verkleurt. Als je het juweel niet draagt, bewaar je het het beste in een doosje of op een donkere plek.”
De prijzen voor een moedermelkjuweel kunnen flink schommelen. Voor een zilveren hangertje betaal je minstens 120 euro. Voor gouden accessoires kan het prijskaartje oplopen tot meer dan 1000 euro. ,,Het is echt afhankelijk van wat de klant wil. Mensen kunnen een juweel kiezen uit onze webshop, maar kunnen ook een uniek ontwerp samenstellen met geboortesteentjes en andere details. Op onze site zijn we heel transparant over de prijzen per element, zodat mensen kunnen puzzelen tot ze hun droomdesign gevonden hebben.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMGeld & Geluk
Ron en Yvonne wonen in Sri Lanka: ‘We houden van luxe, maar vinden snel iets duur’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Ron en Yvonne hebben Sri Lanka even verruild voor Nederland. ‘Verbazend hoe ontevreden mensen hier kunnen zijn, terwijl ze zoveel keuzes hebben.’ -
PREMIUM
Kraamzorg kwam te laat bij bevallingen, dus doet Laura het nu anders: ‘Fijner voor gezinnen’
Steeds meer verloskundigenpraktijken voegen ook kraamzorg toe aan hun dienstverlening. Zo ook de verloskundigen van Uitgerekend Woerden. Ze denken dat een eigen team van kraamverzorgsters voordelen heeft voor de kraamgezinnen, kraamverzorgsters en henzelf. -
Gwenny en Marino verwelkomen met Laex twaalfde kindje met letters ‘A’, ‘L’, ‘E’ en ‘X’ : ‘Ons gezin is nu compleet’
Blij nieuws voor Gwenny Blanckaert en Marino Vaneeno uit het Belgische Staden. Met hun kersverse spruit Laex verwelkomen ze een zusje voor Alex (14), Axel (13), Xela (12), Lexa (11), Xael (10), Xeal (9), Exla (6), Leax (5), Xale (3), Elax (2) en Alxe (1). Creatief zijn met een beperkt aantal letters, heet dat dan. -
We gaan massaal, maar waarom vinden ouders bezoek aan consultatiebureau soms zo moeilijk?
Het consternatiebureau, met de baby naar de apk of ‘we moeten weer naar de babystasi’: het imago van het consultatiebureau is niet altijd even positief. Toch gaan we massaal: slechts 5 procent van alle Nederlandse ouders slaat de bezoekjes over. Jeugdarts Caroline Schouten: ,,Vergeet niet dat je er voor jezelf en je kind komt, niet om hokjes af te vinken voor onze administratie.” -
PREMIUM
Pepijn (10) praat jarenlang niet: dit is selectief mutisme
Praten: het is voor bijna iedereen net zo natuurlijk als ademen. Maar niet voor Pepijn (10) uit Den Bosch en andere kinderen met selectief mutisme. En dan zitten we ook wéér in lockdown: online les kan voor hen zélfs angstaanjagend zijn.
-
Benzine in Duitsland vanaf volgende week 50 cent per liter goedkoper dan in Nederland
Duitsland voert op 1 juni een accijnsverlaging door, waardoor een liter Euro 95 dan 1,72 euro kost. Dat is bijna vijftig cent minder dan in Nederland. Ten opzichte van de Nederlandse adviesprijs bedraagt het verschil zelfs meer dan 60 cent. -
Moederdagcadeaus voor hooguit een tientje, zonder je moeder tekort te doen
Het blijft ieder jaar een lastige vraag: hoeveel geef je uit aan een moederdagcadeau? Moeders zijn onbetaalbaar, maar de kosten voor een origineel presentje kunnen hoog uitvallen. Toch kan je haar ook verrassen met een kleinigheid voor een tientje of zelfs minder, zonder je moeder tekort te doen. -
PREMIUMBinnenkijken
Ze wonen in een stijlvol herenhuis, toch vertrekken Birgit en Martin voor ander pareltje
Birgit Verwer en Martin Hoorweg verkopen hun prachtige herenhuis aan de Valkenboslaan in Den Haag. Ze wilden al langer de stad uit, en hebben nu het pareltje gevonden dat ze zochten, in het buitengebied van het Achterhoekse Doetinchem wel te verstaan.