Columniste Marieke Dubbelman.
Volledig scherm
PREMIUM
Columniste Marieke Dubbelman. © Angeliek de Jonge

Juf Marieke heeft vakantie: ‘Heel gek is dat, een school die stil en compleet opgeruimd is’

marieke doet paboDe instructietafel staat op z’n kop op het bureau. De computer is ontkoppeld en verstopt in een ingebouwde kast. De stekker is uit het digibord. Alle tafels en stoelen staan aan de linkerkant van de middenstreep in het marmoleum. In de zomervakantie wordt eerst de ene kant van de vloer opgeboend, daarna de andere.

 1. Tess (1) heeft zeer zeldzame nierziekte: ‘Het was huilen, want wat zou ons te wachten staan?’
  PREMIUM

  Tess (1) heeft zeer zeldzame nierziekte: ‘Het was huilen, want wat zou ons te wachten staan?’

  ,,Wat hebben jullie met nierziekten?” Deze ogenschijnlijk onschuldige vraag van een arts is voor jonge ouders Marije (29) en Ingmar (32) Malestein uit Bunschoten het begin van een achtbaan die nog altijd niet gestopt is. Ze blijken beiden drager van een gen, dat bij hun nu éénjarige dochtertje Tess voor een zeer zeldzame nierziekte zorgt. ,,Wat voor toekomst kunnen we verwachten?”
 2. Basisschooldirecteur pleit vóór vierdaagse schoolweek: ‘Vijfde dag is meer opvang dan onderwijs’
  PREMIUM

  Basis­school­di­rec­teur pleit vóór vierdaagse schoolweek: ‘Vijfde dag is meer opvang dan onderwijs’

  In het hele land is het nijpende lerarentekort een groot probleem. Bij sommige scholen is zelfs al een vierdaagse schoolweek ingevoerd. Maar is dat per se negatief? Directeur Maarten van Gelderen denkt zelfs dat het beter is voor de kwaliteit van het onderwijs. Zijn school OBS De Kameleon in Den Haag heeft dit jaar voor het eerst met een dag minder school te maken. ,,Ik ga dit wel een tijd vasthouden.’’