Ineens stiefmoeder of -vader? Denk aan de financiële gevolgen
Als je trouwt met een nieuwe partner en officieel stiefouder wordt, houd dan rekening met het volgende. Vanaf dat moment heb je een wettelijke onderhoudsplicht voor je stiefkind, net als de ouders van het kind. Wat dat precies inhoudt en welke financiële gevolgen het heeft weten niet alle stiefouders, zegt familierechtadvocaat Ryanne van Manen.
Ryanne van Manen is advocaat bij GMW advocaten en gespecialiseerd in familierecht. De meeste zaken die ze behandelt gaan over echtscheidingen en alimentatie. Bij dat laatste speelt het stiefouderschap vaak ook een rol. ,,Dan gaat het meestal over een herberekening van de alimentatie. Er kan een aanpassing van de bijdrage worden aangevraagd zodra een van de ouders met een nieuwe partner trouwt en die partner onderhoudsplichtig wordt.”
Extra alimentatie?
Ouders willen graag weten wat een nieuw huwelijk betekent voor de hoogte van de alimentatie, zegt Van Manen. Want zodra er een onderhoudsplichtige bij komt, wordt de alimentatie eerlijk verdeeld onder alle onderhoudsplichtigen: de juridische ouders plus de stiefouder. Heeft de andere ex-partner ook een relatie maar zijn ze niet getrouwd, dan wordt de alimentatie alsnog door drie gedeeld.
Ook als je al heel lang samenwoont met de ouder van je stiefkind, ben je nog steeds niet onderhoudsplichtig, dat ben je pas als je trouwt
Hoewel de meeste stellen zich goed inlezen voor ze in het huwelijksbootje stappen, is niet iedereen hiervan op de hoogte, zegt Van Manen. ,,Ook als je al heel lang samenwoont met de ouder van je stiefkind, ben je nog steeds niet onderhoudsplichtig. Dat ben je pas als je trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat. Voor sommige stellen komt het als een verrassing en voelt dat als oneerlijk.”
Eigenlijk ben je als stiefouder voordeliger uit als je niet trouwt. Maar dat moet nooit een reden zijn om van het huwelijk af te zien. ,,Het moet altijd je eigen keuze zijn. Maar wat betreft de alimentatie brengt trouwen inderdaad wat plichten met zich mee.”
Momfluencer Michelle kwam onlangs uit de kast: zij en haar man hebben een relatie met een andere vrouw. Hoe vertel je je kinderen over jullie driehoeksverhouding? Ouders van Nu vroeg het familietherapeut Rianne Roes.
De onderhoudsverplichting en draagkracht
Volgens de wet zijn de ouders en stiefouder gelijk in rang. Dat betekent dat de stiefouder niet pas bijdraagt als de ouders zelf onvoldoende inkomen hebben om de kosten te dekken. Toch wil de rechter soms rekening houden met bijzondere omstandigheden, zegt Van Manen. Zoals de band tussen stiefouder en stiefkind. Soms is de stiefouder nog maar kort in beeld en is er geen goede band, dan wordt de bijdrage soms bijgesteld of wordt er zelfs geen bijdrage verwacht.
Ook wordt rekening gehouden met de draagkracht van alle partijen en wordt er gekeken naar hoeveel kinderen er al zijn. ,,Er moet natuurlijk nog wel voldoende draagkracht zijn om een bijdrage te kunnen leveren aan de alimentatie van het stiefkind.” Sommige juridische ouders laten stiefouders helemaal niet meebetalen. ,,Dat is ook een optie. Als iedereen het daar over eens is, kan dat. En sowieso verandert er niets aan de hoogte van de alimentatie als niemand om een aanpassing vraagt.”
Als een kind op kamers gaat, dan kan het zijn dat je daar als stiefouder ook een financiële bijdrage aan moet leveren
Zodra bekend is hoe groot ieders portie is, moet dat nog in euro’s vertaald worden. Hoeveel je precies bij moet dragen, hangt onder andere af van hoeveel het kind nodig heeft, zegt Van Manen. Daarnaast wordt gekeken naar de hoogte van de inkomens van de onderhoudsplichtigen en hoeveel andere kinderen er al zijn. Als je hertrouwt en je krijgt met je nieuwe partner een kind en jullie hebben beiden al een kind uit een eerdere relatie, dan wordt er voor alle drie de kinderen een kostenplaatje opgemaakt.
De onderhoudsverplichting loopt tot het kind 21 jaar is. ,,Als een kind op kamers gaat, dan kan het zijn dat je daar als stiefouder ook een financiële bijdrage aan moet leveren.” Dat betekent overigens niet dat je geen financiële steun mag bieden als je niet getrouwd bent. ,,Iedereen is daar vrij in.”
Omgangsregeling met stiefkinderen
Een aantal jaar geleden is er een wetsvoorstel ingediend om de stiefouderverplichting af te schaffen, zegt Van Manen. ,,Dat is nog in behandeling. Tot die tijd zal een rechter er rekening mee houden dat je een onderhoudsplicht hebt als stiefouder.”
Dat je plichten hebt, betekent niet gelijk dat je ook veel rechten hebt. Ga je uit elkaar, dan heb je niet dezelfde rechten als de juridische ouders, zegt Van Manen. ,,Maar je kunt bijvoorbeeld wel om een omgangsregeling vragen met het stiefkind als er sprake is van een nauwe persoonlijke betrekking tot het kind. Als stiefouder kun je heel veel jaren in beeld zijn geweest. Daar kijkt een rechter altijd naar.”
Dit artikel verscheen vorig jaar op deze site, en is aangepast aan de actualiteit.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Kinderboekenrecensie
Lezen maar: dit zijn de spannendste jeugdboeken van 2023
Als je broer is verongelukt maar je denkt hem toch nog te kunnen redden. Het is te lezen in een spannend boek van Mirjam Mous, met als opvallend en dubbelzinnige titel: ‘Otis’ redding’. De auteur verdiepte zich in de wereld van urban explorers, die als hobby verlaten gebouwen bezoeken om er foto’s te maken. Jeugdboekenrecensent Jaap Friso bespreekt ‘Otis’ redding’ en nog twee spannende boeken die geschikt zijn voor kinderen van twaalf jaar en ouder. -
PREMIUMmarieke doet pabo
Voor het eerst in haar leven trekt Marieke haar mooiste jurk en netste schoenen (uit vrije wil) aan met Kerst
Vandaag een jaar geleden was de school in duisternis gehuld. Geen kerstlampje dat brandde in de vensterbank. Een week eerder dan gepland was het kerstvakantie vanwege Corona. De weken ervoor was de klas vaak maar half gevuld vanwege quarantaines. Hoofden zaten vol zorgen. Het kerstgevoel was ver te zoeken. -
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
Bevallen op eerste kerstdag, leuk of niet? 'Verjaardagen zijn een drama'
Je zult maar bevallen met Kerstmis, of op nieuwjaarsdag. Ben jij eind december of begin januari uitgerekend, dan kan dat zomaar gebeuren. Word je daar lichtelijk nerveus van? Volgens verloskundige Marije Hartong is dat nergens voor nodig. -
PREMIUM
Sexting draait om respect en vertrouwen: ‘Het kan mislopen, maar je hoeft je nooit te schamen’
Sexting, het online versturen van foto’s of video’s van jezelf met seksuele inhoud, is tegenwoordig doodnormaal onder de jeugd. Maar het kan ook volledig misgaan, als dit vermaak leidt tot afpersing of openbaarmaking van de beelden. Tijd voor ouders of verzorgers om met pubers aan de keukentafel te gaan zitten en te bespreken hoe ze veilig aan sexting kunnen doen. Want ze doen het toch.
-
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
-
-
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
Herfstvakantie: alweer op reis met je kind of liever rustig thuisblijven?
Meteen na de zomervakantie weer op reis in de herfst: voor sommige ouders en kinderen klinkt het als muziek in de oren. Maar doe je je kind een plezier met zoveel reizen, of kan het ook te veel worden?