Het applaus klinkt nét iets harder als je kind geslaagd is voor het gymnasium
columnRoel Abraham is 50 jaar maar wil dat niet weten, heeft zes kinderen en slechts één vrouw. Rijdt Trabant, stuntelt door het leven en deelt op deze plek zijn belevenissen als vader van een groot gezin.
Kind numero drie is geslaagd voor de middelbare school. Hoera! De vlag ging in de top en ik vertelde het op Facebook teneinde iedereen te laten delen in de feestvreugde. Zo bijzonder is het natuurlijk niet. De meesten van ons, en daarmee bedoel ik iedereen, hebben ooit de middelbare school afgerond om daarna gemangeld te worden in de grote boze wereld. Applaus! Een diploma! En nu?
Drie jaar geleden sloot de oudste de middelbare school af, met slechts één 3 (hij had een verplicht vak waar hij werkelijk niets aan vond, maakte er geen huiswerk voor, maar compenseerde dat lage cijfer weer met andere vakken. Dat had hij al jaren van tevoren uitgerekend de kleine smiecht). Ik zei tegen hem: Ooit zul je met weemoed terugdenken aan deze tijd. Wanneer je dag in dag uit aan het werk bent om geld te verdienen om je leven te kunnen bekostigen. En bij elke prestatie krijg je een hondenkoekje, mag je kwispelen en mag je dóór. Moet je wel aan de standaard voldoen natuurlijk. Dus havo of atheneum op z'n minst, gevolgd door hbo of beter nog: de zaligmakende universiteit. Toen ik de foto postte van mijn blije kind met tas en vlag kwam ook snel de vraag voor welk schooltype hij geslaagd was. Ik had er geen seconde bij stilgestaan dat erbij te vermelden.
Ik had graag mijn studie afgemaakt, maar dat is er nooit van gekomen
Applaus voor het gymnasium
Hij is blij dat het klaar is, heeft nog geen idee wat hij gaat doen (en schreef zich dus heel slim voor 1 mei in, de deadline, voor vier studies zodat hij er alsnog langer over na kon denken) maar wat maakt het nou uit wat voor school hij afrondde? Het is nog steeds zo dat er harder applaus klinkt bij gymnasium dan bij vmbo. En het nagalmen van dat applaus zie ik ook terug bij mijn kinderen, die werkelijk allemaal verschillende schooltypes volgen en volgden, variërend van vmbo tot gymnasium en van mbo tot een academische masteropleiding.
Dan zie je toch een soort klein minderwaardigheidsgevoel opduiken bij de kinderen die nou net niet tot the lucky few behoren die ‘hoog’ scoren. Dat gevoel krijgen ze niet mee van hun ouders want ons maakt het geen reet uit, als je het maar op z’n minst een klein beetje naar je zin hebt. Zelfs dat is al lastig soms.
Een kennis die prima presteerde op de havo, maar er geen klap aan vond omdat hij liever aan auto’s sleutelde dan Duits en Frans te leren, maakte een andere keus dan de sociaal gewenste. Ondanks het ach en wee van familie en docenten stapte hij halverwege zijn schoolcarrière over naar de LTS, de Technische School. Hij verdient nu een prima boterham, heeft zijn eigen garagebedrijf en is daar hartstikke blij mee en trots op zijn beslissing als veertienjarige. Dáár gaat het toch om! Maar de omgeving van zulke zelfbewuste kinderen kijkt daar vaak anders tegenaan. Op de basisschool lopen sommige ouders luidruchtig te protesteren wanneer ze vinden dat hun kinderen een ‘te laag’ schooladvies krijgen.
Toen ik de foto postte van mijn blije kind met tas en vlag kwam ook snel de vraag voor welk schooltype hij geslaagd was
In de daklozenopvang beland
Het kán he, zo’n stomme test is een momentopname, maar het komt ook voor dat de persoonlijke frustraties van ouders worden geprojecteerd op hun kinderen. Die frustraties zijn moeilijk om los te laten, en we hebben ze allemaal. Ik ook, ik had graag mijn studie afgemaakt maar dat is er nooit van gekomen en ik ging ‘gewoon’ werken.
Zonder diploma’s zat ik in de daklozenopvang, je kunt je voorstellen dat dat niet goed afliep zonder training in conflictbeheersing. Daar lag ik, bewusteloos geslagen tussen de gebroken bakjes met vanillevla. Je wil je kinderen behoeden voor het maken van dezelfde fouten, die misschien helemaal geen fouten waren, maar leermomenten op weg naar je eigen volwassenheid. Het was ploeteren, maar dat was voor mij alleen maar goed. Onze zoon heeft nu zijn papiertje op zak en mag ook zijn weg gaan vinden en dat is inderdaad niet gemakkelijk. Ben benieuwd waar hij gaat uitkomen.
‘Steeds als ik dacht dat-ie niet groter kon worden, groeide hij toch weer. Met 28 weken begon ik letterlijk uit mijn vel te scheuren’. Lees het verhaal van drielingmoeder Willemijn op Ouders van Nu.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Getest: Dit is de beste vrijstaande vaatwasser
Wat is de beste vrijstaande vaatwasser? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Skivakantie: hier zijn winterbanden en sneeuwkettingen verplicht
Heel wat Nederlanders gaan binnenkort weer met de auto op skivakantie. Maar hoe zit het met de verplichting tot winterbanden? En hoe bevestig je sneeuwkettingen? Dit zijn de belangrijkste regels. -
PREMIUM
Jeffrey rent voor zijn stilgeboren zoon: ‘Niks vergeleken met de pijn die mijn vrouw doorstond’
Nog elke dag kijkt Jeffrey Duyvestein (35) naar de zwart-wit foto in de kast: samen met zijn vrouw houdt hij Glenn, hun stilgeboren zoontje, liefdevol vast. ,,Die foto is een blijvende herinnering, zo is hij altijd bij ons.” Hij rent daarom 105 kilometer om geld op te halen voor Stichting Make a Memory. -
column
Om vijf uur ’s ochtends je bed uit, net als Obama: waarom we graag succesvolle mensen nadoen
Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: routines van succesvolle mensen -
Onrustig kind altijd met een schermpje kalmeren? Dan leert het deze belangrijke skill níét, zegt studie
Een filmpje kijken op de iPad zorgt - vaak - voor onmiddellijk gekalmeerde kinderen. Onderzoekers aan de Universiteit van Michigan zochten naar de effecten daarvan op langere termijn. Conclusie: kinderen wisselden minder snel van stemming als ze geen schermpjes te zien kregen. ,,Je ontneemt je kind kansen om zelf met emoties te leren om te gaan.”
-
Snel zwanger worden? Wat je wel (en vooral niet) moet doen
Kinderwens? Dan word je natuurlijk het liefst zo snel mogelijk zwanger. Binnen één jaar zwanger raken is volgens gynaecoloog Maddy Smeets ‘snel’. Wat kun je zelf doen om het proces te versnellen? -
-
-
vraag de vroedvrouw
Verloskundige: 'Je ziet ons nooit meer, maar je bevalervaring blijft je altijd bij: kies dus zorgvuldig’
In deze serie buigt verloskundige Margot van Dijk zich over een kwestie uit de praktijk. Deze week: hoe kies je je verloskundige? Zodra de zwangerschapstest positief uitslaat, kun je een verloskundigenpraktijk bellen en een afspraak maken. Maar als het je eerste kind is: hoe kies je en waar let je op? -
Daddy Issues
Ongepland vader: 'Wéér zo’n domme twintiger die een meisje heeft bezwangerd, zie je ze denken’
In de serie Daddy Issues leggen we het moderne vaderschap onder de loep. Hoe gelijkwaardig zijn beide ouders in onze moederschapscultuur? Deze week vertellen vaders Bert en Lars hoe zij ongepland vader werden.