‘Helft van de zwangere vrouwen werkt onder onveilige omstandigheden’
De helft van alle Nederlandse zwangere vrouwen werkt onder onveilige omstandigheden, waardoor zij risico lopen op complicaties als een miskraam, vroeggeboorte of hoge bloeddruk. Dat blijkt uit onderzoek van de afdeling Verloskunde in Amsterdam UMC. De onderzoekers noemen de resultaten ‘opmerkelijk’.
Vooral vrouwen met een lager opleidingsniveau (tot mbo) lopen een risico op onveilige werkomstandigheden, net als vrouwen die werkzaam zijn in de zorg, het onderwijs, de kinderopvang, welzijn, de horeca, de industrie, de bouw en de schoonmaak, schrijven de onderzoekers. Ze doen bijvoorbeeld fysiek belastend werk, hebben te maken met stress, lawaai of lange en onregelmatige werktijden. Sommigen komen in contact met infectieziekten of chemische stoffen.
De zwangeren lopen daardoor een hoger risico op een miskraam, of een kind dat te vroeg of te klein geboren wordt. Daarnaast hebben de vrouwen meer kans op een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap. ,,Dit zijn geen individuele gevallen. Het is een serieus maatschappelijk probleem waar op korte termijn verandering in moet komen”, aldus bedrijfsarts Monique van Beukering, hoofdonderzoeker van Amsterdam UMC.
Het is een serieus maatschappelijk probleem waar op korte termijn verandering in moet komen
Voor het onderzoek werd een groep van 269 gezonde zwangere vrouwen met een laag risico op complicaties gevolgd. De populatie was representatief voor de Nederlandse werkende zwangeren. Op verschillende momenten tijdens de zwangerschap zijn gegevens verzameld over hun werkomstandigheden.
‘Niet volgens wettelijke regels’
De voor zwangeren onveilige omstandigheden zijn ‘niet volgens de wettelijke regels en (medische) richtlijnen’, stelt Van Beukering. ,,Uit onderzoek weten we dat lichamelijk belastend werk en lange werktijden de kans op bijvoorbeeld vroeggeboorte verhogen, en daarom zijn die richtlijnen en wetten opgesteld. Als zwangere vrouwen deze richtlijnen volgen, kunnen ze veilig doorwerken tot aan hun zwangerschapsverlof.” Eigenlijk zou de bedrijfsarts met iedere zwangere werknemer moeten bespreken welke risico’s er op de werkplek zijn en welke maatregelen er getroffen moeten worden. Uit het onderzoek blijkt dat maar 15 procent van de vrouwen die in verwachting zijn goed wordt voorgelicht over de risico’s tijdens het werk. ,,Het is de hoogste tijd dat daar verandering in komt.”
Van Beukering gaat samen met gynaecoloog Marjolein Kok en bedrijfsdoula Ina Heijnen in gesprek met politici, verzekeraars, bedrijfsartsen, verloskundigen, gynaecologen en vertegenwoordigers van werkende zwangeren en hun werkgevers om te zorgen dat er verandering plaatsvindt.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zo ontmoedigt je smarthome inbrekers tijdens je vakantie
Vakantie is fijn, maar voor veel mensen kan het achterlaten van hun huis ook veel stress opleveren. Ben jij bang voor inbrekers, heb je huisdieren die niet mee mogen of verwacht je post terwijl jij in een tropisch oord zit? Dan bieden deze smarthometoepassingen soelaas. -
PREMIUMhuisarts vertelt
Op bezoek bij meneer Lobi: ‘Uw vrouw zegt dat u verslaafd bent geraakt aan de bank’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. -
PREMIUM
Poppendokter Phyllis: ‘Ze liggen ’s nachts in een poppenbedje als de behandeling langer duurt’
Van een gebroken, porseleinen armpje tot een vast getaped been of een afgekloven lip: poppendokter Phyllis Touw (59) weet bijna elk speelgoedslachtoffer nog op te lappen: ,,Het mooist is de reactie van de kinderen, die zijn vaak zó opgelucht.” -
PREMIUM
Baby’s die zichzelf in het water redden: ‘Die draai uit het geboortekanaal kunnen ze nog maken’
Een baby die in het water valt redt zichzelf meestal niet, maar kán dat wel. Vanaf de kruipleeftijd kan een baby leren om op zijn ruggetje te draaien en rustig drijvend te wachten op hulp. De Self rescue-lessen voor baby’s gaan in Nederland als een speer, maar ook al leer je je baby deze levensreddende manoeuvre: nooit achterover leunen op je zwembadbedje, zeggen zwemdeskundigen. -
Mijn bevalling
Anouska bevalt van de zesde met haar dochters erbij: ‘Ze waren heel stil en serieus’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Deze week het verhaal van Anouska Groothuizen, die haar zesde kindje thuis in bad kreeg, in het bijzijn van haar kinderen.
-
column
Het applaus klinkt nét iets harder als je kind geslaagd is voor het gymnasium
Roel Abraham is 50 jaar maar wil dat niet weten, heeft zes kinderen en slechts één vrouw. Rijdt Trabant, stuntelt door het leven en deelt op deze plek zijn belevenissen als vader van een groot gezin. -
Nationale buitenspeeldag
Nationale Buitenspeeldag: laat ze lekker klimmen en ga er niet steeds naast staan
Kinderen spelen veel minder buiten. Dat laat recent onderzoek zien dat vandaag op Nationale Buitenspeeldag wordt gepubliceerd. Schermen zijn veel interessanter en zo blijven veel te veel kinderen binnen zitten. Terwijl er zoveel te spelen valt in de buitenlucht: van de eigen straat of het speelplein tot bij de boer op het erf. -
Waarom we steeds vaker een lekke band hebben op vakantie
Auto's hebben steeds vaker een lekke band in het buitenland. Tien jaar geleden ging het in 20 procent van de pechgevallen in het buitenland om een lekke band, nu is dat 29 procent. Dat meldt de Belgische mobiliteitsorganisatie VAB.