'Dit virus sloopt vriendschappen, relaties en gezinnen, laat angst, minachting en woede regeren’
columnRoel Abraham is 50 jaar maar wil dat niet weten, heeft zes kinderen en slechts één vrouw. Rijdt Trabant, stuntelt door het leven en deelt op deze plek zijn belevenissen als vader van een groot gezin.
We gaan een nieuwe episode van de corona-ellende in en ik vind het reuzespannend. De persconferentie van afgelopen dinsdag was glashelder. Extra maatregelen, strengere controles, maar vooral: de voortgaande polarisatie wordt alleen maar gestimuleerd, vergroot en verergerd. Kennelijk zijn er nu twee soorten mensen in ons land: verstandige gevaccineerden, die luisteren naar ons demissionaire kabinet, en levensgevaarlijke wappies die de oorzaak zijn van alle ellende, van de overvolle ziekenhuizen, de overbelaste crematoria en de straks veel te krappe begraafplaatsen. Misschien moeten we straks maar wat voetbalvelden herinrichten als dodenakkers. Het is een dagelijks terugkerend thema in gesprekken binnen ons gezin, waarvan een deel ambivalent tegenover de maatregelen staat en mede daardoor de vaccinatie nog even al prakkiserend uitstelt.
Misschien moeten we straks maar wat voetbalvelden herinrichten als dodenakkers
Een excelsheet
De oudste heeft alle cijfers waar consensus over is in een excelbestand gezet om op die manier een rationele overweging te kunnen maken. Voor hem zijn echter de vele verhalen over menstruatiestoornissen niet van toepassing, dus die tellen daarin niet. Een ander kind heeft dienaangaande meer emotionele afwegingen. Het deelnemen aan sociale activiteiten is ook een dingetje: hoe zwaar laat je dat wegen? Sportschool, jongerenclub, het blijft ingewikkeld.
We begrijpen elkaar gelukkig helemaal, het zorgt niet voor de tweedeling die je nu om je heen ziet, maar de een maakt zich wel meer zorgen dan de ander. De tegenstrijdige nieuwsberichten ook! Liggen de intensive care-units nou wel of niet vol met ongevaccineerde mensen? Volgens de meeste berichten zijn ze toch echt de bron van alle ellende. Spreek ik echter met mensen die daadwerkelijk in de genoemde ziekenhuizen werken, dan krijg ik toch deels een heel ander beeld voor ogen. Ik heb er echt pijn in de buik van, wat is nog waar?
Coco, Isla, Jazz: na twee coronajaren vol ellende en lockdowns hebben we allemaal behoefte aan licht- en luchtigheid. De verwachting is dat veel aanstaande ouders in 2022 gaan voor babynamen waar je vrolijk van wordt. Lees ze op Ouders van Nu.
Poot stijf houden en geen QR-codes
Aan de jongste kinderen gaat het allang niet meer voorbij; de kleuter kwam laatst uit school en vertelde dat hij zo bang was voor corona. Vroeger was echt niet alles beter, maar toen ik zes was had ik nauwelijks een idee van enge ziektes. Ik legde hem uit dat hij zich geen zorgen hoeft te maken, dat hij jong en gezond is, dat corona toch vooral oudere mensen treft of mensen die al ziek zijn - maar ik kreeg de angel er niet uit. En dat vind ik heel erg, dat zelfs kinderen bang worden. Of bang worden gemaakt?
Net las ik een persbericht van een speelpark in Huizen waar we al 17 jaar komen. Ze gooien de hele boel dicht wanneer ook daar een QR-code zou worden verplicht gesteld. Stiekem ben ik trots op ze, hoe dol ik ook op dat park ben en hoe ellendig het zou zijn als ze de poorten zouden sluiten. Ze houden hun poot stijf en varen hun eigen koers. Deden we dat allemaal maar. Twee groepen! Drie jaar geleden waren we nog allemaal individuen, lekker Nederlands. Iedereen dacht wat hij wilde en dat was wel zo prettig.
Ik zie het met lede ogen aan en weet niet zo goed hoe ermee om te gaan. Er is nog steeds méér dan alleen corona, maar desondanks overheerst de discussie over dit virus alles, sloopt het vriendschappen, relaties en gezinnen, laat het angst, minachting en woede regeren en zorgt het voor uitsluiting en eenzaamheid. Reikhalzend kijk ik uit naar volgend jaar, dan wordt vast alles anders. Toch?
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
column
Ik zit te kijken tot ik in slaap val en word dan kermend wakker op de bank om 5 uur
Roel Abraham is 50 jaar maar wil dat niet weten, heeft zes kinderen en slechts één vrouw. Rijdt Trabant, stuntelt door het leven en deelt op deze plek zijn belevenissen als vader van een groot gezin. -
PREMIUMVijf vragen
Waarom sommige mensen grof geld over hebben voor een digitaal eigendomsbewijs
Wereldwijd schaffen steeds meer mensen NFT's aan. Dit zijn unieke, digitale eigendomsbewijzen, vaak aangeschaft met cryptomunten. En ze zijn al lang veel meer dan kunstwerken of kattenplaatjes. Waarom zou je ze kopen en wat zijn de risico's? Vijf vragen over NFT’s. -
Vroedvrouwvraag
Geen plek in de verloskamers: toch maar thuis bevallen dan?
In deze serie buigt verloskundige Margot van Dijk (30) zich over een kwestie uit de praktijk. Deze week is dat: Wat als ik niet kan bevallen waar ik wil? -
Onderzoek wijst uit: veel vaker dan gedacht belanden kinderen door mishandeling in het ziekenhuis
Onderzoekers namen de dossiers van zwaargewonde kinderen in Nederland onder de loep en schrokken van de uitkomsten. Bij kleuters en nog jongere kinderen was in 41 procent van de gevallen sprake van geweld of verwaarlozing, zoals onoplettendheid. -
PREMIUM
Is je kind bang voor monsters onder het bed? ‘Wees niet te beschermend’, zegt deze kindercoach
Is jouw kind ook bang in het donker? Of zorgen monsters onder het bed voor slapeloze nachten? ,,Heel normaal en gezond’’, zegt kindercoach Ingrit Jellema. ,,Maar het moet niet te lang duren.”
-
111e verjaardag
Waarom de versjes van Annie M.G. Schmidt nooit de oude doos in gaan
Hoewel de eerste boeken van Jip en Janneke, Pluk van de Petteflet en Floddertje al 69, 51 en 49 jaar oud zijn, groeien er nog steeds generaties op met deze verhalen. Het aanbod van kinderboeken is inmiddels verveelvoudigd en toch worden deze klassiekers in veel Nederlandse huizen en scholen nog steeds met regelmaat voorgelezen. Wat maakt haar boeken nog steeds zo aantrekkelijk? -
PREMIUM
Is een video echt of een deepfake? Zo kun je het zien
De politie zette er deze week een in om de dader van een cold case-moord op te sporen: een deepfake-video. Daarmee kun je mensen van alles laten zeggen of laten doen. Maar dat brengt risico’s met zich mee. Hoe herken je zulke nepfilmpjes? -
Salderingsregeling zonnepanelen wordt pas vanaf 2025 afgebouwd
Huizenbezitters met zonnepanelen kunnen hun teveel aan opgewekte stroom langer tegen markttarieven terugleveren aan het net. Het kabinet wil de zogeheten salderingsregeling pas vanaf 2025 versoberen, waar dat eerder al vanaf 2023 het geval zou zijn.