'Dit virus sloopt vriendschappen, relaties en gezinnen, laat angst, minachting en woede regeren’
columnRoel Abraham is 50 jaar maar wil dat niet weten, heeft zes kinderen en slechts één vrouw. Rijdt Trabant, stuntelt door het leven en deelt op deze plek zijn belevenissen als vader van een groot gezin.
We gaan een nieuwe episode van de corona-ellende in en ik vind het reuzespannend. De persconferentie van afgelopen dinsdag was glashelder. Extra maatregelen, strengere controles, maar vooral: de voortgaande polarisatie wordt alleen maar gestimuleerd, vergroot en verergerd. Kennelijk zijn er nu twee soorten mensen in ons land: verstandige gevaccineerden, die luisteren naar ons demissionaire kabinet, en levensgevaarlijke wappies die de oorzaak zijn van alle ellende, van de overvolle ziekenhuizen, de overbelaste crematoria en de straks veel te krappe begraafplaatsen. Misschien moeten we straks maar wat voetbalvelden herinrichten als dodenakkers. Het is een dagelijks terugkerend thema in gesprekken binnen ons gezin, waarvan een deel ambivalent tegenover de maatregelen staat en mede daardoor de vaccinatie nog even al prakkiserend uitstelt.
Misschien moeten we straks maar wat voetbalvelden herinrichten als dodenakkers
Een excelsheet
De oudste heeft alle cijfers waar consensus over is in een excelbestand gezet om op die manier een rationele overweging te kunnen maken. Voor hem zijn echter de vele verhalen over menstruatiestoornissen niet van toepassing, dus die tellen daarin niet. Een ander kind heeft dienaangaande meer emotionele afwegingen. Het deelnemen aan sociale activiteiten is ook een dingetje: hoe zwaar laat je dat wegen? Sportschool, jongerenclub, het blijft ingewikkeld.
We begrijpen elkaar gelukkig helemaal, het zorgt niet voor de tweedeling die je nu om je heen ziet, maar de een maakt zich wel meer zorgen dan de ander. De tegenstrijdige nieuwsberichten ook! Liggen de intensive care-units nou wel of niet vol met ongevaccineerde mensen? Volgens de meeste berichten zijn ze toch echt de bron van alle ellende. Spreek ik echter met mensen die daadwerkelijk in de genoemde ziekenhuizen werken, dan krijg ik toch deels een heel ander beeld voor ogen. Ik heb er echt pijn in de buik van, wat is nog waar?
Coco, Isla, Jazz: na twee coronajaren vol ellende en lockdowns hebben we allemaal behoefte aan licht- en luchtigheid. De verwachting is dat veel aanstaande ouders in 2022 gaan voor babynamen waar je vrolijk van wordt. Lees ze op Ouders van Nu.
Poot stijf houden en geen QR-codes
Aan de jongste kinderen gaat het allang niet meer voorbij; de kleuter kwam laatst uit school en vertelde dat hij zo bang was voor corona. Vroeger was echt niet alles beter, maar toen ik zes was had ik nauwelijks een idee van enge ziektes. Ik legde hem uit dat hij zich geen zorgen hoeft te maken, dat hij jong en gezond is, dat corona toch vooral oudere mensen treft of mensen die al ziek zijn - maar ik kreeg de angel er niet uit. En dat vind ik heel erg, dat zelfs kinderen bang worden. Of bang worden gemaakt?
Net las ik een persbericht van een speelpark in Huizen waar we al 17 jaar komen. Ze gooien de hele boel dicht wanneer ook daar een QR-code zou worden verplicht gesteld. Stiekem ben ik trots op ze, hoe dol ik ook op dat park ben en hoe ellendig het zou zijn als ze de poorten zouden sluiten. Ze houden hun poot stijf en varen hun eigen koers. Deden we dat allemaal maar. Twee groepen! Drie jaar geleden waren we nog allemaal individuen, lekker Nederlands. Iedereen dacht wat hij wilde en dat was wel zo prettig.
Ik zie het met lede ogen aan en weet niet zo goed hoe ermee om te gaan. Er is nog steeds méér dan alleen corona, maar desondanks overheerst de discussie over dit virus alles, sloopt het vriendschappen, relaties en gezinnen, laat het angst, minachting en woede regeren en zorgt het voor uitsluiting en eenzaamheid. Reikhalzend kijk ik uit naar volgend jaar, dan wordt vast alles anders. Toch?
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Vroeger was het regelmatig: je hebt een huurachterstand, je wordt op straat gezet’
Iemand moet het doen, maar waarom gaan mensen voor het vak van ‘putjesschepper’, deurwaarder of overledenenverzorger? Nederlanders met zo’n baan vertellen over hun werk, waarom ze ervoor kozen en wat het zo interessant maakt. Vandaag: deurwaarder Mark Hafkamp (55). -
Dermatoloog Soe Janssens: ‘Zonnebrandcrème kan echt ónmogelijk je huidcellen aantasten’
Na een waarschuwing van de Consumentenbond over een drietal zonnebrandcrèmes is er ophef ontstaan over het krijgen van huidkanker door deze crèmes. Dermatoloog Soe Janssens van het Antoni van Leeuwenhoek schept duidelijkheid over de huidziekte en beantwoordt vijf vragen. -
column
Ik zit te kijken tot ik in slaap val en word dan kermend wakker op de bank om 5 uur
Roel Abraham is 50 jaar maar wil dat niet weten, heeft zes kinderen en slechts één vrouw. Rijdt Trabant, stuntelt door het leven en deelt op deze plek zijn belevenissen als vader van een groot gezin. -
Vroedvrouwvraag
Geen plek in de verloskamers: toch maar thuis bevallen dan?
In deze serie buigt verloskundige Margot van Dijk (30) zich over een kwestie uit de praktijk. Deze week is dat: Wat als ik niet kan bevallen waar ik wil? -
PREMIUM
Sandra en Dave verliezen één van hun tweeling bij geboorte: ‘Zag ze al hand in hand door Disneyland stappen’
,,Het is met het grootste verdriet dat we het overlijden van onze baby aankondigen. Het grootste verlies dat je als ouder kan voelen.” Het zijn hartverscheurende woorden van Cristiano Ronaldo (37) en Georgina Rodríguez (28) nadat hun pasgeboren zoontje overleden is. Rodríguez was in verwachting van een tweeling, maar alleen het dochtertje is in goede gezondheid geboren. Het nieuws roept herinneringen op bij Sandra Fredrix (34) en Dave Decock (38) want ook hun zoontje Daniel moest bij de geboorte afscheid nemen van zijn tweelingzus Emma.
-
Energierekening
Jan (68): 'Energierekening omlaag brengen om rond te komen tijdens mijn pensioen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Jan Zonneveld (68) uit Rotterdam. -
PREMIUM
Na coronalockdowns hebben meer gezinnen hulp nodig bij opvoeding: ‘Ouders moeten écht opladen’
Kinderen opvoeden is soms zwaar. Voor sommigen ouders zó zwaar dat ze er wat hulp bij nodig hebben. Al is het maar een paar uurtjes per week. Door corona(lockdowns) is de vraag naar die hulp flink toegenomen, soms zelfs verdubbeld. Maar het aantal vrijwillige hulpgezinnen blijft achter. ,,De ouders moeten écht even opladen.” -
PREMIUM
Je kind van de speen af helpen? Met deze tips gaat het lukken
Het is druk bij de ooievaars in DierenPark Amersfoort. Er vloeien tranen, er worden vuistjes gebald en ijsjes beloofd. Kinderen mogen bij de ooievaar hun speen achterlaten zodat die hem naar een nieuwe baby kan brengen. Zo komen ze van hun speen af, is het idee. Orthopedagoog Carolien Hooijmans vertelt waar je op moet letten als je jouw kind van de speen af probeert te helpen.