Volledig scherm
De Zuivelbrug, nu zonder latjes © Wannes Nimmegeers

Zuivelbrug zonder latjes: fijn voor ons, vervelend voor paarden

Op de houten Zuivelbrug, tussen de Meerssenierstraat en de Kraanlei, zijn de latjes op het brugdek weggehaald. Goed nieuws voor voetgangers en fietsers die zich er blauw aan ergerden, maar vervelend voor de Gentse koetsiers. Paarden hebben daardoor minder grip.

De houten latjes op de Zuivelbrug lagen er – zo dachten velen – gewoon als leuke link naar vervolgen tijden. Mooi, maar vooral heel vervelend, zowel voor wandelaars als voor fietsers. Daar ‘normaal’ over stappen was quasi onmogelijk, en op het voetpad van de brug stappen doet lang niet iedereen, gezien het toch een autovrije zone is. Maar blijkbaar hadden de latjes dus wel een functie: ze gaven paarden meer grip op het houten brugdek, dat zeker bij regen nogal glibberig kan zijn.

Nu paardenkoetsen in het stadscentrum binnenkort toch verboden zijn, mochten de latjes dus weg. Alleen hebben de Koetsen van Gent nog een vergunning tot eind december, en daar gaan ze gebruik van maken ook. Niet dat de lat-loze brug voor drama’s zal zorgen. Ook de Grasbrug, tussen de Hooiaard en de Pensmarkt, en de Vleeshuisbrug, tussen Groentemarkt en Veerleplein zijn in hout. Ook die bruggen hebben geen dwarslatjes, en ook daar passeren de koetsen wel eens, probleemloos.

Volledig scherm
De 'oude' Zuivelbrug, mét latjes © RV
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Wereldvreemd

    Wereld­vreemd

    Ik vraag me af waar de bestuurders van onze stad wonen. Volgens de wet moet hun domicilie in Gent staan om hier schepen te worden. Als je ergens woont, dan ga je in de buurt naar de bakker en ontmoet je mensen waar je een praatje mee slaat. Zo steek je iets op van wat er leeft in een gemeenschap. Telkens als ik het regionale katern van deze krant opensla, bekruipt me het gevoel dat enkele van onze bestuurders heel ver weg wonen en/of nooit praten met andere Gentenaars. Neem nu de soap rond de Winterfeesten! De standhouders vroegen al jaren om die met een week in te korten omdat er na nieuwjaar geen kat meer komt opdagen. De potentiële klanten hebben dan hun geld al lang uitgegeven, sparen voor de solden en krijgen vanaf 1 januari stilaan jeukende uitslag van kerstmuziek. De handelaren stonden die laatste week eenzaam te bevriezen en vroegen dus om die af te schaffen. Schepen Storms reageerde daar vrolijk op door de éérste week – zowat de meest winstgevende - te annuleren. Dan ben je ofwel ter kwader trouw ofwel weet je niet wat er bij de mensen leeft. Er kwam protest, de beslissing werd ingetrokken en vanaf volgend jaar houden de Winterfeesten ermee op vanaf nieuwjaar. Eind goed al goed, al had een beetje luisteren naar de mensen veel wrevel voorkomen. Ook als het over armoedebestrijding gaat, lijkt ons bestuur heel ver weg te wonen. 1 op 5 Gentse kinderen groeit op in kansarmoede en er is dus veel geld nodig om daar iets aan te doen. Terwijl schepen Coddens terecht fier met extra geld voor het OCMW stond te wapperen, verscheen het bericht dat 6.455 Gentenaars voortaan meer zullen moeten betalen voor hun al dan niet beschimmelde sociale woning. PVDA maakte zich terecht kwaad, schepen Heyse stak zich weg achter de Vlaamse regering. Bij welke bakker zij een praatje slaat, is me niet bekend.