Zo rijdt Gent gat van 21 miljoen dicht: straatverlichting vier nachten uit, geen besparingen op onderwijs en cultuur
GentDe stad maakt vandaag bekend op welke manier er de komende jaren bespaard zal worden. Er moet 21 miljoen euro per jaar minder uitgegeven worden dan gepland. Dat de retributies - zoals prijzen van musea - worden verhoogd kon u vanmorgen al bij HLN lezen. Dat gebeurt in juli. Nu blijkt dat er expliciet niét bespaard wordt op veiligheid, onderwijs en cultuur. De straatverlichting gaat van zondagnacht tot en met woensdagnacht uit.
Gent ligt in de knoop met zijn financiën, zoveel is duidelijk. ‘Het is de eerste keer in 50 jaar dat we geconfronteerd worden met zo’n hoge inflatie", zegt burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld). In juni werd al eens 81 miljoen euro geschrapt. Vandaag moet er nog eens 21 miljoen bespaard worden. Dat komt onder meer door de hoge index en het gevolg daarvan op de lonen die de stad moet uitbetalen. Ook de enorme energiekosten spelen mee.
Onderwijskansen
Dat het moeilijk onderhandelen was, is geen geheim. Toch is het bestuur erin geslaagd niet te besparen op veiligheid. De voorzien aanwervingen van extra politiemensen gaan gewoon door. Ook onderwijs, kinderopvang en zorg mag niet duurder worden, omdat Gent een open strijd voert tegen kinderarmoede. Gelijke onderwijskansen worden hier hoog in het vaandel gedragen. “De prijzen van de naschoolse opvang worden wel aangepast, die worden 6,9% duurder, net als de prijzen van de woonzorgcentra trouwens", zegt onderwijsschepen Evita Willaert. “Dat hebben we gelukkig lager kunnen houden dan de 12,2% van de gezondheidsindex.” Er wordt opnieuw géén personeel ontslagen. Tot slot blijft — anders dan in Antwerpen — ook het cultuurbudget gespaard. “Daar kiezen we heel bewust voor. Cultuur zit in ons DNA, en deze sector heeft het al hard te verduren gehad, aan hen leggen we daarom geen besparing op”, zegt De Clercq. “Ook de bedrijfsbelasting stijgt niet.”
Tweederde zelf
“We gaan, net zoals vorige keer, werken met een verhouding éénderde - tweederde”, zegt De Clercq. “Eén derde halen we bij de Gentenaars, tweederden zoeken we in eigen rangen.” Gent zal dus retributies verhogen. Niet met 10 of 12 % — de hoogte van de inflatie — maar ‘slechts’ met 6,9% . Dat betekent dat de prijzen minder zullen stijgen dan de lonen zijn gestegen. Die gestegen tarieven moeten 7 miljoen euro per jaar in het laatje brengen. De overige 14 miljoen zoekt de stad opnieuw bij zichzelf, onder meer door opnieuw personeel dat vertrekt of met pensioen gaat, niet te vervangen, en een tiental ambtenaren te ‘heroriënteren’, een andere job te geven binnen de stad dus. Dat kan onder meer gebeuren waar taken worden gebundeld en gecentraliseerd.
Concreet zal de stad 8,12 miljoen euro halen bij de ‘verbonden rechtspersonen’, zoals AZ Jan Palfijn of Ivago. Daar werd gekeken hoe er nog efficiënter gewerkt kan worden. De stad zélf bespaart 6,57 miljoen euro. Zo wordt het Stadsmarketingfonds — dat waaruit de VRT-WK-redactie in het Wintercircus werd gefinancierd — stopgezet. Het Stadsmagazine dat elke Gentenaar in z’n bus krijgt, verschijnt nog slechts 6 keer per jaar. De stad zal ook minder evenementen zelf organiseren. Zo valt het centraal groots vrijwilligersfeest weg, de lokale bedankingsfeesten blijven wel. Ten slotte zullen er minder externe bureau’s worden ingehuurd voor communicatie, zoals bij de dienst Mobiliteit, en bij Puur Gent. “Duidelijke keuzes dus, en geen kaasschaaf”, zegt Coddens.
Lichten uit
Opvallend: de straatverlichting gaat uit, en dat van zondag tot en met woensdag, van middernacht tot 12 uur, en dat overal op het Gentse grondgebied. “Alleen tunnels en onderdoorgangen blijven verlicht”, zegt bevoegd schepen Filip Watteeuw (Groen). “Dat levert tot 1,3 miljoen euro op in 2023. Uiteraard gaan we wel evalueren en bijsturen waar nodig.” Deze regel gaat in over een week of 9, omdat dat praktisch niet sneller uit te voeren is. “Op donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond brandt de straatverlichting wél, en ook dat is een bewuste keuze", aldus Watteeuw.
De stad heeft daarnaast een buffer ingebouwd van 10 miljoen euro, waarmee ze mogelijke volgende crisissen hopen op te vangen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Gent
Ruzie in Rabot loopt uit de hand: man slaat twee buren het ziekenhuis in met skateboard
In de IJskelderstraat is maandagavond een burenruzie volledig uit de hand gelopen. Twee mannen werden door hun agressieve buur het ziekenhuis ingeslagen met een skateboard. Die werd naar het politiekantoor overgebracht voor verhoor. -
PREMIUMGent
Garage aan Gentse stadsring moet plaats ruimen voor zestig studentenkoten: projectontwikkelaar dient aanvraag in
Aan de Gentse stadsring, tegenover Ekkergemkerk, wil Candor zestig studentenkoten bouwen. Een eerdere aanvraag keurde de stad Gent af, maar nu hoopt de projectontwikkelaar eindelijk te kunnen starten. Ontdek hier de plannen in detail. -
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd. -
Getest: dit is de beste wasdroogcombinatie
Wat is de beste wasdroogcombinatie? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Gent
UGent-professor geeft tips voor een goede nachtrust: “Kruip niet meteen in je bed als je moe bent”
Het gaat niet goed in de Belgische slaapkamers: vijftien tot twintig procent van de volwassenen kampt met chronische slaapproblemen. Het goede nieuws: je kan je slaap trainen. UGent-professor dokter An Mariman, gespecialiseerd in chronische slaapproblemen, geeft enkele tips voor een optimale slaap.
-
Gent
Milo Rau verlaat het NTGent en wordt intendant van Wiener Festwochen. “Hij blijft betrokken als huisartiest”
In oktober tekende hij nog een contract voor nog eens 4 jaar als artistiek leider bij het NTGent, vandaag, 3 maanden later, komt het bericht dat Milo Rau stopt. Hij verlaat ‘zijn’ Gent en wordt intendant bij de Wiener Festwochen. De procedure om een nieuw artistiek directeur te vinden, moet nog worden bepaald. -
-
-
Met video1
Dit is nu de meest verkochte autokleur ter wereld
Chemieconcern BASF heeft uitgezocht wat wereldwijd de populairste exterieurkleuren van nieuwe auto’s zijn. De verrassing is dat er steeds meer bijzondere kleuren bijkomen, zoals bijvoorbeeld ‘violet’. Bij de top 3 is het al jaren stuivertje wisselen tussen zwart, wit en grijs. -
Gent
Op wandel langs kastelen en het Technologiepark: ook Zwijnaarde heeft nu eigen erfgoedwandeling
Er valt heel wat te ontdekken in Zwijnaarde, dat bewijst de gloednieuwe erfgoedwandeling die enkel en alleen aan de Gentse deelgemeente is gewijd. De route brengt je via statige kastelen en kerken naar het technologische hart van Gent.