Volledig scherm
Zo groot wordt dus die lang beloofd nieuwe zeesluis in Terneuzen © RV / droneteam Rijkswaterstaat Nederland

Zo groot is die nieuwe Zeesluis in Terneuzen

Al decennia wordt erover gepraat, en nu is ze ook echt in aanbouw, die nieuwe Zeesluis in Terneuzen. Het Nederlandse droneteam van Rijkswaterstaat heeft luchtbeelden gemaakt, en daarop zie je pas écht hoe groot dat project is.

De nieuwe Zeesluis wordt 427 meter lang, 55 meter breed en 16,44 meter diep. Ter vergelijking: de Westsluis bij Terneuzen is momenteel de grootste, en die is 290 meter lang en 40 meter breed. Schepen tot 12,50 meter diepte kunnen daar doorheen, door de nieuwe sluis zullen schepen tot vijftien meter diep kunnen passeren. In theorie dan toch, want het kanaal Gent-Terneuzen is nog niet zo diep dat deze schepen volgeladen door kunnen.

Er is al veel gebeurd, sinds de officiële eerste spadesteek exact 2 jaar geleden. Een flink stuk van de Schependijk is afgesnoept. Daar wordt nog volop gewerkt aan een nieuwe kade. Het bedrijventerrein Schependijk is verkleind om voldoende ruimte te bieden aan de schepen die straks het Kanaal Gent-Terneuzen op- of afvaren van en naar de Nieuwe Sluis. Er is een tijdelijk ‘Kapitein Rooiboskanaal’ gegraven, zodat de oude Middensluis nog tot half 2021 gebruikt kan worden. Zonder dat extra kanaal zou die Middelsluis nu al maanden buiten gebruik zijn, wat de capaciteit van het sluizencomplex uiteraard ferm omlaag zou halen. Als de nieuwe zeesluis klaar is – volgens de planning in de loop van 2022 – wordt de middensluis gesloopt.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Wereldvreemd

    Wereld­vreemd

    Ik vraag me af waar de bestuurders van onze stad wonen. Volgens de wet moet hun domicilie in Gent staan om hier schepen te worden. Als je ergens woont, dan ga je in de buurt naar de bakker en ontmoet je mensen waar je een praatje mee slaat. Zo steek je iets op van wat er leeft in een gemeenschap. Telkens als ik het regionale katern van deze krant opensla, bekruipt me het gevoel dat enkele van onze bestuurders heel ver weg wonen en/of nooit praten met andere Gentenaars. Neem nu de soap rond de Winterfeesten! De standhouders vroegen al jaren om die met een week in te korten omdat er na nieuwjaar geen kat meer komt opdagen. De potentiële klanten hebben dan hun geld al lang uitgegeven, sparen voor de solden en krijgen vanaf 1 januari stilaan jeukende uitslag van kerstmuziek. De handelaren stonden die laatste week eenzaam te bevriezen en vroegen dus om die af te schaffen. Schepen Storms reageerde daar vrolijk op door de éérste week – zowat de meest winstgevende - te annuleren. Dan ben je ofwel ter kwader trouw ofwel weet je niet wat er bij de mensen leeft. Er kwam protest, de beslissing werd ingetrokken en vanaf volgend jaar houden de Winterfeesten ermee op vanaf nieuwjaar. Eind goed al goed, al had een beetje luisteren naar de mensen veel wrevel voorkomen. Ook als het over armoedebestrijding gaat, lijkt ons bestuur heel ver weg te wonen. 1 op 5 Gentse kinderen groeit op in kansarmoede en er is dus veel geld nodig om daar iets aan te doen. Terwijl schepen Coddens terecht fier met extra geld voor het OCMW stond te wapperen, verscheen het bericht dat 6.455 Gentenaars voortaan meer zullen moeten betalen voor hun al dan niet beschimmelde sociale woning. PVDA maakte zich terecht kwaad, schepen Heyse stak zich weg achter de Vlaamse regering. Bij welke bakker zij een praatje slaat, is me niet bekend.