Volledig scherm
Topchef Ottolenghi geeft een lezing in de Vooruit in Gent. © Gianni Barbieux

Yotam Ottolenghi is een ster in Gent

Yotam Ottolenghi is een naam die bij velen compleet niks betekent, maar wie affiniteit heeft met koken, aanbidt deze man. De Brits-Israëlische chef heeft een geheel eigen kijk op koken, en brengt die glashelder over in zijn boeken. Hij was gisteren in Gent en werd ontvangen als een rockster.

“We zijn tien minuten te laat, omdat we op straat om de haverklap werden tegengehouden voor selfies”, stak Bart Van Aken van Het Paard van Troje van wal in de Vooruit. Die Vooruit zat afgeladen vol, met 900 mensen. Nooit eerder was een zaal zo snel uitverkocht geraakt, op exact 8 minuten. Boekenwinkel Het Paard van Troje zaagde al enkele jaren aan de oren van Ottolenghi om hem toch maar naar Gent te krijgen, en dat is dus gelukt, en met succes.

Lang niet alleen Gentenaars kwamen naar de Vooruit afgezakt. Nathalie Heesterbeek bijvoorbeeld bracht Ann Van Camp uit Tienen en Annelies Brioen uit Dendermonde mee. Allemaal zijn ze fan van de Facebookgroep ‘the yotam ottolenghi-inspired cooking housewives’, opgericht door 2 Nederlandse dames. Die groep heeft al 10.000 leden, en Ottolenghi zelf postte een filmpje om te zeggen hoe geweldig hij dat vond.

Na de lezing in de Vooruit, waarbij Ottolenghi onder meer vertelde dat hij voor zijn kinderen van 7 en 3 gewoon spaghetti bolognese maakt, en dat hij zijn laatste boek ‘Simpel’ eigenlijk heeft geschreven voor zijn zus die nooit tijd heeft om te koken, was er nog een aanvullend gedeelte in de Sint-Pietersabdij, waar 200 mensen aanwezig konden zijn. Ottolenghi kookte daar niet zelf, maar liet bekende koks zijn recepten proberen, en proefde samen met de aanwezigen van het resultaat.

Volledig scherm
Topchef Ottolenghi geeft lezing in de Vooruit in Gent. © Gianni Barbieux
Volledig scherm
Topchef Ottolenghi geeft lezing in de Vooruit in Gent. © Gianni Barbieux
Volledig scherm
Topchef Ottolenghi geeft lezing in de Vooruit in Gent. © Gianni Barbieux
Volledig scherm
Topchef Ottolenghi geeft lezing in de Vooruit in Gent. © Gianni Barbieux
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Evalueren

    Evalueren

    “Hoe herken je een Gentenaar die voor Open Vld heeft gestemd?”, werd mij gevraagd. Ik moest het antwoord schuldig blijven. “Als die zich omdraait, zie je een mes in zijn rug zitten”, maakte mijn gesprekspartner zijn grap af. Die gesprekspartner staat bekend als een ‘donkerblauwe’, iemand die nog nooit voor een andere partij heeft gestemd, net als zijn familie generaties voor hem. Hij lachte niet toen hij zijn clou prijsgaf, hij schudde het hoofd. Ons gesprek had plaats nadat het stadsbestuur de uitbreiding van de LEZ had aangekondigd. De socialisten in de meerderheid waren nochtans tegen. Hun wonderboy Conner Rousseau stelde dat zo’n LEZ op zijn minst moest geëvalueerd worden voordat er van een uitbreiding sprake kon zijn. Veel blauwen volgden hem daarin. Vanuit uiterst linkse hoek voerde PVDA-er Tom De Meester vurig oppositie tegen het asociale karakter van de LEZ en van (extreem) rechts kwam dezelfde kritiek. Iedereen vond dat er eerst moest geëvalueerd worden. Tine Heyse van Groen vond van niet. Evalueren zou wel eens kunnen leiden tot inzichten die niet in het Groene kraam passen en dus bespaart ze zich liever de moeite. Dat mensen in de miserie geraken door een nieuwe auto te moeten kopen en hun oude aan de straatstenen niet meer kwijt te geraken, dat marktkramers niet meer in de stad geraken, dat de podiumbouwers voor de Gentse Feesten niet tot aan de pleinen zullen mogen rijden, laat staan dat daar nog artiesten geraken met hun bestelwagen vol instrumenten, het kan Groen niet schelen. Wat Groen wel weet, is dat ze door zo star hun wil door te drijven, punten scoren bij hun kiezers. Bij hen zit er geen mes in de rug. Als de andere meerderheidspartijen over minder dan 5 jaar nog iets van hun publiek willen overhouden, zullen ze toch ooit eens iets moeten evalueren.
  2. Groot scherm, flightcases en Orval: dit is geen EK voetbal of festival, wel de wijding van de nieuwe bisschop in Gent

    Groot scherm, flightca­ses en Orval: dit is geen EK voetbal of festival, wel de wijding van de nieuwe bisschop in Gent

    Zondag om 15 uur wordt de nieuwe bisschop gewijd, en daarvoor staat de kathedraal nu al onder hoogspanning. Massa’s flightcases en kabels, schermen en bloemen staan klaar. Honderden mensen hebben een ticket, en zelfs koningin Paola komt. Lode Van Hecke uit de abdij van Orval wordt de 31ste bisschop van Gent, zijn voorganger Luc Van Looy zal de viering mee opluisteren.