Volledig scherm
Einde van een tijdperk: het woonblok aan het Winston Churchillplein gaat tegen de vlakte. © Nimmegeers

Woonblok Winston Churchillplein onder de sloophamer

Er wordt stevig geklopt en gebroken op het Winston Churchillplein, vlak bij het Sint-Lucasziekenhuis. Een woonblok met 84 sociale woningen daar wordt afgebroken, en daarna heropgebouwd. De woningen renoveren was geen optie meer, ze waren tot op de draad versleten.

Nochtans dateren de woonblokken – er staan er 3 – pas van 1950, en zijn ze dus niet zo gigantisch oud. Ze werden ontworpen door de Gentse architect Jules Trenteseau. Momumentenzorg poogde nog de drie gebouwen te redden, maar dat bleek voor het blok aan het Churchillplein niet mogelijk. Dat is structureel gewoon tot op de draad versleten. Uiteindelijk werden de twee andere blokken wél gerenoveerd. Dat aan de Tichelrei is klaar, het tweede vordert snel. “Maar voor het derde blok zat er niets anders op dan slopen”, zegt Arno Morsa van WoninGent.

Laag per laag

Eigenlijk zijn de werken al langer aan de gang, maar dat viel niet zo op. De binnenkant van het gebouw werd gestript, om op veilige wijze de aanwezige asbest te kunnen verwijderen. De overblijvende ruwbouw gaat nu tegen de vlakte. “De sloopwerken zullen tot eind dit jaar duren”, zegt Morsa. “Omdat we middenin de stad zitten, moet het voorzichtig en laag per laag gebeuren. Mocht er meer ruimte zijn, dan kan zo’n sloop uiteraard wel sneller gaan, maar hier dus niet.”

Nieuwbouw van 8,8 miljoen euro

In de plaats komt een nieuw gebouw dat erg op het vorige zal gelijken. Het krijgt dezelfde basis als het huidige gebouw, maar zal uiteraard wel veel moderner zijn. De bouw daarvan begint kort na het einde van de sloop, dus ergens begin 2020. De nieuwbouw zal 8,8 miljoen euro kosten, en er zullen 60 wooneenheden zijn, in plaats van de huidige 84. Dat komt omdat de hedendaagse normen veel strenger zijn dan die uit de jaren 1950, én omdat er extra aandacht is voor sociale appartementen voor grote gezinnen. Zo komen er 10 appartementen met 4 slaapkamers.

Volledig scherm
Einde van een tijdperk: het woonblok aan het Winston Churchillplein gaat eraan © Nimmegeers
Volledig scherm
Einde van een tijdperk: het woonblok aan het Winston Churchillplein gaat tegen de vlakte. © Nimmegeers
Volledig scherm
Einde van een tijdperk: het woonblok aan het Winston Churchillplein gaat tegen de vlakte. © Nimmegeers
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. ArcelorMittal bouwt in Gent nieuwe hoogoven van 195 miljoen euro: “Goed voor 25 jaar werkzekerheid”

  ArcelorMit­tal bouwt in Gent nieuwe hoogoven van 195 miljoen euro: “Goed voor 25 jaar werkzeker­heid”

  ArcelorMittal Gent is deze maand gestart met de voorbereidingen voor de bouw van een nieuwe hoogoven. Die vervangt de bestaande hoogoven B, is een pak duurzamer en moet de staalgigant mee helpen zijn klimaatdoelstelling - om tegen 2050 energieneutraal te zijn - te bereiken. De investering van 195 miljoen euro betekent zeer goed nieuws voor North Sea Ports. “Dit project betekent 25 jaar werkzekerheid.”
 2. Hollandse kostuums

  Hollandse kostuums

  Ik vraag me af wanneer er een standbeeld wordt opgericht ter ere van de Gentse Ondernemer. Die houdt moeilijk maar kranig het hoofd boven water, geplaagd door een tot in het absurde veranderende mobiliteit, een drastische afname van parkeerplaatsen voor potentiële klanten en aanslepende wegenwerken. Tel daar de moordende concurrentie van de e-commerce en de waanzinnig hoge Belgische belastingen bij en je weet dat je een expert in survival moet zijn om hier te ondernemen. Moedig verenigen onze lokale neringdoeners zich op de Facebookpagina Gentse Fierheid, richten ze ondernemersplatformen op en investeren ze dagelijks in tijd en goederen om het de Gentse en bezoekende shopper naar de zin te maken. Je zou denken dat de Stad zelf, die daardoor astronomisch hoge parkeergelden en gemeentetaksen van toeristen opstrijkt, dat alles toejuicht. Niet dus. Eerder deze week poseerde schepen van protocol Mieke Van Hecke fier naast haar in het nieuw gestoken stadhuispersoneel. Die mensen hadden net een nieuw kostuum gekregen, op maat gemaakt en duurzaam. Dat zou leuk nieuws geweest zijn, ware het niet dat de Stad de kostuums aangekocht heeft in Nederland. “Dat es in de mensche ulder totte spiekele” zou mijn oma zeggen. “Zijn er dan geen Gentse bedrijven die kostuums leveren”, hoor ik u vragen. “Ja, een hele hoop”, antwoord ik u. Schepen Van Hecke zei dat ze niet anders kon omdat er wijzigingen in het personeelsbestand waren. Het stadhuispersoneel behoort volgens mij tot het stadspersoneel en dus worden wijzigingen in dat personeelsbestand doorgevoerd door het stadsbestuur, waar schepen Van Hecke deel van uitmaakt. Die uitleg is er dus eentje om er vanaf te zijn. Mocht ik een winkel hebben in Gent en de schepen komt binnen, ik zou haar voor haar boodschappen naar Nederland sturen.
 3. Robots Malem worden geveild

  Robots Malem worden geveild

  De laatste weekends van de tentoonstelling Malem Robotica gaan in. De voorbije maanden hebben kunstenaars zo’n 200 robots gecreëerd en in de wijk tentoon gesteld. Om voor wat centen te zorgen voor de volgende editie gaan de robots op 28 september onder de veilinghamer. Wie zijn oog heeft laten vallen op zo’n robot, kan nu al een bod doen via info@msap.be. Bieden op de kleinste robots start vanaf 5 euro. De eigenlijke veiling vindt volgend weekend plaats aan het Heldenplein 22.