Het gebouw van Klemenswerk in het Prinsenhof
Volledig scherm
Het gebouw van Klemenswerk in het Prinsenhof © RV / stad Gent

Winterse daklozenopvang voortaan in Prinsenhof

Wie deze winter dakloos is en een bed zoekt voor de nacht, zal naar het Prinsenhof moeten. Het bestaande gebouw in het Baudelopark is immers omgevormd tot (nood)school. De capaciteit van 105 bedden blijft wel behouden. Voor de opvang van gezinnen wordt nog een nieuwe locatie gezocht.

Al jaren werd de winternachtopvang voor dak- en thuislozen georganiseerd in het Baudelopark, in het voormalige stadslabo. Maar dat gebouw werd afgelopen zomer omgevormd door tijdelijk schoolgebouw. De winteropvang moet dus verhuizen.

De komende jaren zal die plaatsvinden in het Prinsenhof, in het voormalige opvangcentrum voor thuisloze mannen Klemenswerk van CAW Oost-Vlaanderen. De capaciteit blijft dezelfde, met 105 bedden in de winterperiode, of 40 meer dan de rest van het jaar. In het Prinsenhof zullen 18 kamers voor 2 of 3 personen voorzien worden. Er gebeuren nu aanpassingswerken in het gebouw, zodat sanitair en brandveiligheid in orde zijn. “In de toekomst zal het voormalige Stadslabo in het Baudelopark vervangen worden door een nieuwbouw, waar onder andere een permanente plek voor de winternachtopvang is voorzien”, zegt Rudy Coddens, schepen voor armoedebestrijding.

De nachtopvang voor dakloze gezinnen met kinderen blijft apart van de ‘gewone’ winteropvang. De gezinnen zitten momenteel in het Prinsenhod, maar moeten tijdens de wintermaanden dus verhuizen. Voor hen wordt nog een locatie gezocht.

De winternachtopvang start die jaar op 18 november, en blijft open tot 29 maart. Zo moet tijdens de koudste nachten niemand buiten slapen.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Meest opvallend in actualiteitsdebat Brugse Poort: de afwezigheid van toekomstig schepen Hafsa El-Bazioui

  Meest opvallend in actuali­teits­de­bat Brugse Poort: de afwezig­heid van toekomstig schepen Hafsa El-Bazioui

  De hele gemeenteraad van maandagavond werd gevuld met het debat over de Brugse Poort, en de aanpak van de problemen daar. Verrassingen waren er daarbij niet, of toch niet inhoudelijk. Wat wél opviel: de ‘strategische’ afwezigheid van toekomstig Groen-schepen Hafsa El-Basioui. Zij liet zich op Facebook al negatief uit over de repressieve maatregelen in de buurt waar ze zelf woont. Die maatregelen zijn ingevoerd door de meerderheid waar ze deel van uitmaakt.
 2. Terrassen mogen groter waar dat kan, daar mogen zelfs parkeerplaatsen voor sneuvelen
  PREMIUM

  Terrassen mogen groter waar dat kan, daar mogen zelfs parkeer­plaat­sen voor sneuvelen

  Als de horecazaken weer open mogen, zullen de cafés en restaurants een groter terras mogen uitzetten op plaatsen waar dat mogelijk is. De stad werkt daarvoor aan een terrassenplan. “Maar het moet mogelijk zijn, en er moet een evenwicht zijn tussen horeca en andere spelers”, klinkt het. “Maar we zullen creatief zijn, en als er een parkeerplaats moet sneuvel om een terras uit te breiden, moeten we ook dat durven bekijken.”