Volledig scherm
Vijftien Gentse scholen gaan online en offline ervaringen uitwisselen over de beste aanpak tegen vroegtijdig schoolverlaten. © Wannes Nimmegeers

Whatsappje naar afwezige leerling om te vragen wat er scheelt: het is een van de Gentse maatregelen om jongeren op de schoolbanken te houden

Volgens de recentste cijfers verlaat 1 op 7 jongeren de schoolbanken zonder diploma. Om dat hoge cijfer in te dijken, brengt het Onderwijscentrum van de stad Gent scholen samen om online en offline ervaringen uit te wisselen over hun aanpak tegen vroegtijdig schoolverlaten. “Ervoor zorgen dat meer jongeren een diploma halen, blijft een topprioriteit”, zegt schepen van Onderwijs Elke Decruynaere (Groen).

Een Whatsappberichtje sturen naar een leerling om te vragen wat er scheelt als hij afwezig blijft op school. Het is één van maatregelen die het PHTI neemt om jongeren aan de schoolbanken te houden als ze uit de boot dreigen te vallen. “We proberen met onze leerlingen te communiceren via hun leefwereld”, getuigt directeur Paulette De Vetter. “Dat we nu netoverschrijdend gaan samenwerken in de strijd tegen vroegtijdig schoolverlaten is een goede zaak.”

Het PHTI is één van de 15 Gentse scholen die reageerde op de oproep van het Onderwijscentrum Gent om samen met partners Steunpunt Diversiteit & Leren, Schoolmakers en Centrum voor Ervaringsgericht Onderwijs (CEGO) deel te nemen aan het nieuwe inspiratietraject ‘Operatie Geslaagd’ tegen vroegtijdig schoolverlaten. Samen zullen maatregelen en ervaringen uitwisselen over hun aanpak. “Scholen kunnen leren van elkaar en van experts”, vat schepen van Onderwijs Elke Decruynaere (Groen) het samen. “Het Onderwijscentrum Gent wil hierin een partner zijn voor leerkrachten en directies.”

Factoren aanscherpen

Concreet bestaat het inspiratietraject uit een online cursus met korte theoretische filmpjes afgewisseld met praktijkvoorbeelden. “In deze open opleiding maken scholen kennis met de belangrijkste factoren die ze als school kunnen aanscherpen om in te zetten op een verbindend schoolklimaat, want uit onderzoek blijkt hoe beter de binding van jongeren is met een school, hoe kleiner de kans dat ze de schoolbanken vroegtijdig verlaten”, verduidelijkt Eva Verstraete, teamcoördinator onderwijsontwikkeling van het Onderwijscentrum Gent. “De online cursus heeft ook een chatfunctie waardoor scholen met elkaar kunnen communiceren. Zo kan het zijn dat een school niet goed weet hoe ze een bepaald probleem moet aanpakken, maar dat een andere school daarvoor al een bepaalde aanpak heeft ontwikkeld.”

Naast de online opleiding die loopt van eind februari tot mei verzamelen de scholen ook voor vier ‘live’ sessies. “Via deze samenkomsten willen we nog meer kruisbestuiving laten plaatsvinden en scholen elkaar laten inspireren en versterken”, verduidelijkt Verstraete. Het uiteindelijke doel van ‘Operatie Geslaagd’ is om een plan van aanpak op maat van elke deelnemende school te ontwikkelen. “Dat plan zal ook worden voorgelegd aan een panel van ervaringsdeskundigen waarin leerlingen, ouders en experten zetelen. Vroegtijdig schoolverlaten is een complex verhaal. Alleen door samenwerken en het bundelen van expertise kunnen we dit grondig aanpakken”, besluit schepen Decruynaere.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Vanaf mei twee uur ‘actualiteitsdebat’ bij begin gemeenteraad, en andere nieuwigheden

  Vanaf mei twee uur ‘actuali­teits­de­bat’ bij begin gemeente­raad, en andere nieuwighe­den

  Voorzitter en Ondervoorzitter van de Gemeenteraad. Het zijn nieuwe – onbetaalde – functies die zijn toegekend aan Zeneb Bensafia (Groen) en Christophe Peeters (Open Vld). Maar wat doen die nu juist? “We hebben alvast een pak meer werk dan gedacht”, lachen ze. “Maar we willen de échte democratie alvast op lokaal vlak herstellen, de gemeenteraad meer kracht geven, de debatten snediger en aantrekkelijker maken, allemaal zodat de Gentenaars zich meer betrokken zouden voelen bij de politiek.”
 1. Bekerkoorts

  Beker­koorts

  Trouwe lezers van deze column, ik vrees dat ik jullie deze week enigszins zal teleurstellen. Tegen mijn gewoonte in zal ik het dit keer niet hebben over klagende bewoners en klungelende beleidsvoerders, en mijn ironie en sarcasme blijven netjes weggeborgen tot na 1 mei. Het is niet dat ik me aan het voorbereiden ben om in het rood gehuld in de stoet te gaan lopen, neen, de Bekerkoorts heeft me te pakken. Ze hebben in het stadhuis nochtans hun best gedaan om me van munitie te voorzien met hun Lage Emissie Zone (LEZ). Ik zou het kunnen opnemen voor die 25% van de centrumbewoners die met hun auto hun straat niet meer in of uit zullen mogen. Ik zou me kunnen afvragen of diegenen die de vooropgestelde 345 euro betalen als bij wonder minder vervuilen en ik zou melancholisch kunnen doen over de binnenkort vervlogen tijden waarin koppeltjes op hun trouwdag werden afgezet aan het stadhuis met een oldtimer. Ik zou me kunnen afvragen hoe het met de bussen van De Lijn en al die oude politievoertuigen zit. Ik zou zelfs nog iets verder kunnen gaan en stellen dat we van Groen zoiets konden verwachten maar dat we van onze blauwe burgemeester toch iets anders hadden gehoopt. Ja, een stukje over bedrogen liberale kiezers had dit kunnen worden. Niets daarvan! De komende anderhalve week ben ik enkel geïnteresseerd in de Bekers van België. In het meervoud, jawel, want nu maandag spelen de KAA Gent Ladies de vrouwenfinale tegen hun zwarte beest Standard Luik. Ik zal hen live aanmoedigen in Denderleeuw. Voor een schamele 5 euro in voorverkoop kunt u er ook bij zijn trouwens, er is nog plaats. Op 1 mei ben ik op de Heizel te vinden voor de mannenfinale tegen Malinois. Hoezeer dat bij bekende Gentenaars leeft, zoek ik vanaf dinsdag voor u uit. Na 1 mei hebben we het met ironie en sarcasme over de LEZ, ik beloof het u.
 2. Uitgetest in Gent: de slechtst scorende restaurants op Tripadvisor - Borsalino

  Uitgetest in Gent: de slechtst scorende restau­rants op Tripadvi­sor - Borsalino

  Niemand kan zich verstoppen. Met de opkomst van sites als TripAdvisor, is elk restaurant onderworpen aan de beoordelingen van meedogenloze klanten op het internet. Goed nieuws voor plekjes met topkritieken zoals Roots en Vrijmoed, maar wat met de slechtste leerlingen van de Gentse klas? Zijn de schlemielen van het internet dan zó slecht, of valt het allemaal wel mee? Vandaag: Italiaans restaurant Borsalino, of de plek waar er volgens klanten mieren door het dessert kruipen.