Volledig scherm
Vijftien Gentse scholen gaan online en offline ervaringen uitwisselen over de beste aanpak tegen vroegtijdig schoolverlaten. © Wannes Nimmegeers

Whatsappje naar afwezige leerling om te vragen wat er scheelt: het is een van de Gentse maatregelen om jongeren op de schoolbanken te houden

Volgens de recentste cijfers verlaat 1 op 7 jongeren de schoolbanken zonder diploma. Om dat hoge cijfer in te dijken, brengt het Onderwijscentrum van de stad Gent scholen samen om online en offline ervaringen uit te wisselen over hun aanpak tegen vroegtijdig schoolverlaten. “Ervoor zorgen dat meer jongeren een diploma halen, blijft een topprioriteit”, zegt schepen van Onderwijs Elke Decruynaere (Groen).

Een Whatsappberichtje sturen naar een leerling om te vragen wat er scheelt als hij afwezig blijft op school. Het is één van maatregelen die het PHTI neemt om jongeren aan de schoolbanken te houden als ze uit de boot dreigen te vallen. “We proberen met onze leerlingen te communiceren via hun leefwereld”, getuigt directeur Paulette De Vetter. “Dat we nu netoverschrijdend gaan samenwerken in de strijd tegen vroegtijdig schoolverlaten is een goede zaak.”

Het PHTI is één van de 15 Gentse scholen die reageerde op de oproep van het Onderwijscentrum Gent om samen met partners Steunpunt Diversiteit & Leren, Schoolmakers en Centrum voor Ervaringsgericht Onderwijs (CEGO) deel te nemen aan het nieuwe inspiratietraject ‘Operatie Geslaagd’ tegen vroegtijdig schoolverlaten. Samen zullen maatregelen en ervaringen uitwisselen over hun aanpak. “Scholen kunnen leren van elkaar en van experts”, vat schepen van Onderwijs Elke Decruynaere (Groen) het samen. “Het Onderwijscentrum Gent wil hierin een partner zijn voor leerkrachten en directies.”

Factoren aanscherpen

Concreet bestaat het inspiratietraject uit een online cursus met korte theoretische filmpjes afgewisseld met praktijkvoorbeelden. “In deze open opleiding maken scholen kennis met de belangrijkste factoren die ze als school kunnen aanscherpen om in te zetten op een verbindend schoolklimaat, want uit onderzoek blijkt hoe beter de binding van jongeren is met een school, hoe kleiner de kans dat ze de schoolbanken vroegtijdig verlaten”, verduidelijkt Eva Verstraete, teamcoördinator onderwijsontwikkeling van het Onderwijscentrum Gent. “De online cursus heeft ook een chatfunctie waardoor scholen met elkaar kunnen communiceren. Zo kan het zijn dat een school niet goed weet hoe ze een bepaald probleem moet aanpakken, maar dat een andere school daarvoor al een bepaalde aanpak heeft ontwikkeld.”

Naast de online opleiding die loopt van eind februari tot mei verzamelen de scholen ook voor vier ‘live’ sessies. “Via deze samenkomsten willen we nog meer kruisbestuiving laten plaatsvinden en scholen elkaar laten inspireren en versterken”, verduidelijkt Verstraete. Het uiteindelijke doel van ‘Operatie Geslaagd’ is om een plan van aanpak op maat van elke deelnemende school te ontwikkelen. “Dat plan zal ook worden voorgelegd aan een panel van ervaringsdeskundigen waarin leerlingen, ouders en experten zetelen. Vroegtijdig schoolverlaten is een complex verhaal. Alleen door samenwerken en het bundelen van expertise kunnen we dit grondig aanpakken”, besluit schepen Decruynaere.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Fietser in kritieke toestand afgevoerd, vijf jaar na identiek dodelijk ongeval op zelfde kruispunt

  Fietser in kritieke toestand afgevoerd, vijf jaar na identiek dodelijk ongeval op zelfde kruispunt

  Een fietser (35) uit Oostakker is vrijdagnamiddag levensgevaarlijk gewond geraakt bij een verkeersongeval in Sint-Amandsberg. De vrachtwagenchauffeur die haar aanreed, had de vrouw volgens de eerste vaststellingen moeten opmerken. Vijf jaar geleden gebeurde een bijna identiek ongeluk met dodelijke afloop op het kruispunt — de vrachtwagens van toen en nu zijn zelfs van hetzelfde bedrijf.
 2. Hanne

  Hanne

  Als ik reacties lees bij artikels op de online krant, verzin ik daar vaak een gezicht bij. Meestal heeft dat gezicht in mijn fantasie een uitdrukking van ‘dat heb ik nu eens goed gezegd’ en klikt de mens achter dat gezicht na het spuien van zijn mening meteen door naar Facebook om daar iemand een gelukkige verjaardag te wensen. Je kunt tenslotte niet de hele dag voor je mening opkomen. Bij de reacties op het nieuws over de klimaatspijbelaars beeld ik me vooral gezichten in van mijn generatie, iets jonger en iets ouder ook, de generaties die uitblinken in klagen zonder meer. De generaties die, àls ze iets ondernemen, dat vooral voor zichzelf doen, die het hele land en haar economie platleggen voor een extra dag betaald verlof.
 3. Uitgetest in Gent: de slechtst scorende restaurants op Tripadvisor - ‘De Lotus’

  Uitgetest in Gent: de slechtst scorende restau­rants op Tripadvi­sor - ‘De Lotus’

  Niemand kan zich verstoppen. Met de opkomst van sites als TripAdvisor, is elk restaurant onderworpen aan de beoordelingen van meedogenloze klanten op het internet. Goed nieuws voor plekjes met topkritieken zoals Roots en Vrijmoed, maar wat met de slechtste leerlingen van de Gentse klas? Zijn de schlemielen van het internet dan zó slecht, of valt het allemaal wel mee? Vandaag: Chinees restaurant De Lotus, of de plek waar er volgens klanten kip in de vegetarische schotels zit.