Volledig scherm
Een verblijf in één van de OCMW-rusthuizen zal minstens 1.900 euro per maand kosten vanaf 2020. © Wannes Nimmegeers

Welvaert (PVDA) en Coddens (sp.a) in de clinch over stijging rusthuisprijzen

Op de commissie welzijn ging oppositieraadslid Sonja Welvaert (PVDA) deze avond verder op de verhoging van de dagprijzen in de Gentse OCMW-rusthuizen met 5 euro per dag of een totaal van 1.900 euro per maand. “Hoezo de prijzen zijn marktconform? De gemiddelde dagprijs van de Gentse OCMW-rusthuizen is 8 euro hoger dan de gemiddelde dagprijs van een Oost-Vlaams rusthuis, inclusief de privésector.” 

Vandaag kon u in onze krant lezen over de kritiek van PVDA op de plannen van de stad om de prijs van een kamer in een OCMW-woonzorgcentrum op te trekken met 5 euro per dag.  “Wij verzetten ons met man en macht tegen deze asociale beslissing", aldus Welvaert, die met cijfers schermde van het Agentschap Gezondheid en Zorg waaruit bleek dat de gemiddelde dagprijs van de Gentse OCMW-rusthuizen 8 euro hoger ligt dan de gemiddelde dagprijs. “Hoe verklaart u dit?”, richtte het raadslid zich tot OCMW-voorzitter Rudy Coddens.

Die was fel in zijn verweer. “Als bestuur zijn wij een voorstander van publieke zorg. Dat houdt bijvoorbeeld ook in dat zorgkundigen iets betere arbeidsvoorwaarden hebben dan elders. Sommige mensen hebben een statuut. We vinden dat belangrijk, maar dat heeft ook een kostenplaatje. Als er bijvoorbeeld iemand langdurig afwezig blijft, behoudt die zijn volledige wedde, maar moet die wel vervangen worden", licht Coddens (sp.a) toe. “Ook het financieringsmechanisme van de zorg speelt een rol: die is gekoppeld aan de zorgafhankelijkheid van bewoners. Zo kan iemand van 95 die kampt met kwaaltjes, maar niet meer over een netwerk beschikt en eigenlijk niet meer in staat is om thuis te wonen wel bij ons terecht, net als slachtoffers van ouderenmishandeling. Zijn dat mensen die voldoen aan de Katz-schaal (score die bepaalt hoe groot je zorgafhankelijkheid is, red.)? Neen, maar die mensen kunnen wel terecht in één van onze OCMW-woonzorgcentra, maar dat betekent ook dat de investering veel hoger ligt dan de financiële ondersteuning die je ervoor krijgt.” Tot slot wees Coddens ook nog op het herverdelingsmechanisme. “De sterkste schouders dragen de zwaarste lasten. Mensen die het niet kunnen betalen, zullen ook na deze stijging, niet meer betalen voor hun verblijf in het rusthuis.”

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Superflitspaal Sammeke staat per ongeluk in doodlopende straat

    Superflits­paal Sammeke staat per ongeluk in doodlopen­de straat

    Bizar zicht op de Meulesteedsesteenweg. Daar staat sinds begin deze week de Gentse superflitspaal ‘Sammeke’ opgesteld klaar om hardrijders op de bon te zwieren. Die hardrijders zijn echter ver te zoeken aangezien sinds deze week het kruispunt iets verderop werd opengebroken door een aannemer. De stad vernieuwt er de verkeersremmers. Daarom moet alle verkeer omrijden. De buurtbewoners lachen er zich in elk geval een kriek mee. “Misschien staat hij hier om fietsers te flitsen. Heel erg is er in elk geval niet over nagedacht.” Eén ding staat vast: deze week breekt Sammeke geen records.
  2. Lekkende douche op verdieping drie zet gloednieuwe school van 10 miljoen euro blank: opening uitgesteld

    Lekkende douche op verdieping drie zet gloednieu­we school van 10 miljoen euro blank: opening uitgesteld

    De feestelijke opening van de nieuwe school ‘de Muzische leerThuis Melopee’ aan de Oude Dokken in Gent wordt uitgesteld. Door een lek in de douches loopt het water vanop de derde verdieping door heel de nieuwbouw. “Hoelang het al lekt, weten we niet”, zegt schepen van Onderwijs Elke Decruynaere (Groen). “Het is voorlopig nog onduidelijk wat er de komende dagen zal gebeuren.”