Volledig scherm
Waarnemend gouverneur Didier Tollenaere bij de eedaflegging van Mathias De Clercq als burgemeester. © Didier Verbaere

Waarnemend gouverneur blijft nog tijdje aan, ook na zijn 65ste

Een gouverneur moet op zijn 65ste verjaardag met pensioen, maar voor een waarnemend gouverneur geldt die regel niet. Althans, daar kan wel een uitzondering voor worden gemaakt. Waarnemend gouverneur Didier Tollenaere kreeg de vraag van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers om ook na zijn 65ste verjaardag aan te blijven.

Op 4 januari wordt Didier Tollenaere 65 jaar en in principe gaat hij dan met pensioen? Net zoals de vorige gouverneurs Jan Briers en wijlen André Denys met pensioen moesten op hun 65ste. Briers had nochtans gevraagd langer te mogen blijven omdat er geen opvolger was. Maar dat mocht niet en dus werd Tollenaere in november 2018 aangesteld als waarnemend gouverneur, tot er een nieuwe zou aangeduid zijn. Er liep een ‘onafhankelijke procedure’. Dat is nu een jaar geleden, de procedure is ontploft en geëindigd in ruzie en emoties, maar dus niet in een nieuwe gouverneur.

Politieke aanstelling

Een nieuwe waarnemend gouverneur aanstellen nu Tollenaere 65 wordt, zou een nog grotere afgang zijn na het fiasco van de ‘onafhankelijke procedure’. En dus heeft Bart Somers Tollenaere gevraagd nog ‘even’ aan te blijven. Er is ondertussen besloten de gouverneur politiek aan te duiden, zoals dat vroeger altijd al gebeurde. Dus is het wachten tot er – naast de Vlaamse – eindelijk een federale regering wordt gevormd, zodat de machtsverhoudingen tussen de partijen duidelijk worden. En dan wordt de nieuwe gouverneur gekozen. Voor Oost-Vlaanderen wordt dat misschien toch weer Carina Van Cauter, die bij de onafhankelijke procedure uit de boot viel wegens tegenvallende score op de tests.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement