Volledig scherm
In de faculteit Economie en Bedrijfskunde van de UGent verzamelden zaterdag meer dan 200 mensen voor de startdag tegen armoede. © Yannick De Spiegeleir

Vzw Woongift brengt 200 mensen samen voor startdag tegen armoede

In de faculteit Economie en Bedrijfskunde van de UGent verzamelden zaterdagnamiddag meer dan 200 mensen voor de startdag tegen armoede van vzw Woongift Gent.

De nieuwe organisatie wil een antwoord bieden op de concrete hulpvragen van een groeiende groep mensen die door de mazen van het officiële vangnet vallen. De vzw krijgt daartoe de erkenning en steun van de Koning Boudewijnstichting, die voor de vereniging een projectrekening opende.

Basiswerkers uit de sector en ervaringsdeskundigen bogen zich samen over verschillende thema’s als werk en economie, welzijn en gezondheid en samenleven en diversiteit. “Als elke Gentenaar wekelijks twee jaar lang één euro stort, kunnen we de wooncrisis volledig oplossen. We zijn realistisch genoeg om te beseffen dat dit nooit zal gebeuren, maar we willen ons inzetten om de wooncrisis mee het hoofd te bieden”, zegt Rudi Van Landeghem, voorzitter van Woongift.Gent.

Zaterdag kwamen de aanwezigen al tot enkele concrete doelstellingen om de woon- en armoedeproblematiek aan te pakken. “Er is nood aan uitbreiding van opvangaanbod voor tijdelijke opvang en doorstroomwoningen, aan een centrale regie en ketenaanpak tussen al deze actoren rond wooncrisis en woonalternatieven én er is nood aan regie rond woonbegeleiding tussen alle actoren van onderuit op het terrein. Geef de dienst Wonen de middelen om dat te doen”, richt Pascal Debruyne, ondervoorzitter van Woongift zich tot de beleidsmakers. “Dat alles moet gevolgd worden door de uitbreiding van het structureel aanbod.”

Meer informatie over Woongift Gent kan je terugvinden op hun website: https://www.woongift.gent

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Lekkende douche op verdieping drie zet gloednieuwe school van 10 miljoen euro blank: opening uitgesteld

    Lekkende douche op verdieping drie zet gloednieu­we school van 10 miljoen euro blank: opening uitgesteld

    De feestelijke opening van de nieuwe school ‘de Muzische leerThuis Melopee’ aan de Oude Dokken wordt allicht uitgesteld. Door een lek in de douches loopt het water vanop de derde verdieping door heel de nieuwbouw. “Hoelang het al lekt, weten we niet”, zegt schepen van Onderwijs Elke Decruynaere (Groen). “Het is voorlopig nog onduidelijk wat er de komende dagen zal gebeuren.”
  1. Beton

    Beton

    Aan de rand van de Gentse kanaalzone liggen 2 straatjes gesandwicht tussen de drukke Evergemsesteenweg, de nog drukkere Zeeschipstraat, chemische fabrieken en een spoorweg. Tussen al dat vervuilend lawaai hebben de bewoners van dit Wondelgemse uithoekje een oase van rust en groen gemaakt. Ze engageren zich om hun haag pas te snoeien na de broedperiode om geen vogeltjes te storen, krijgen geregeld bezoek van een in de stad uiterst zeldzame bonte specht en ’s nachts zwerft er een vos in de buurt. In tijden waarin ecologisch goed menende politici oreren dat iedereen in de stad moet komen wonen om de natuur weer plaats te geven, kan je zeggen dan de bewoners van de Uitvangstraat en Stenen Kruis het voorbeeldig doen. Onlangs kregen de 33 gezinnen die daar wonen echter het bericht dat grote stukken van hun tuin zullen worden onteigend voor de aanleg van de ‘fietsostrade’ tussen Gent en Eeklo. Gras en bomen moeten plaats ruimen voor beton, de tuinhagen voor een 3 meter hoge stalen wand. De buurt kon een bezwaarschrift indienen tot eind september. Dat lijkt democratisch, ware het niet dat de definitieve plannen pas veel later zullen bekendgemaakt worden. De bewoners hebben een alternatieve route voor de fietsostrade bij hun bezwaren ingediend, eentje waarbij veel minder groen moet wijken, maar ze maken zich geen illusies. Wetend hoe het stadsbestuur omgaat met de protesten tegen onder meer de sluiting van camping Stropke en de invulling van de Sint-Annakerk, begrijp ik hun schrale hoop. Afgelopen week kondigde schepen Watteeuw nochtans een betonstop aan. In Gent mag voortaan niemand nog zijn eigen voortuin verharden om er een parkeerplaats van te maken. De bewoners van het verborgen stukje Wondelgem halen hoofdschuddend de schouders op. De bonte specht en de vos zijn al op zoek naar andere oorden.