Vroeger en Nu: De Watersportbaan van moeras naar ‘moderne’ wijk

Een moerasgebied omvormen tot een moderne woonwijk. Dat was het plan achter de aanleg van de Watersportbaan in 1955. De plannen werden nooit helemaal voltooid en ook de Olympische Spelen waarvoor de enorme geul werd uitgegraven, kwamen nooit naar onze stad.

Het ruime gebied rond de Watersportbaan was eigenlijk één groot moeras. Het aanleggen van de 2.300 meter lange en 76 meter brede roeibaan was de oplossing om heel dat gebied op te hogen en droog te leggen. Op 25 oktober 1954 ging de eerste spadesteek de grond in. Grijperkranen groeven eerst een smalle geul, zodat een zware cutterzuiger aan de slag kon om de eigenlijke baan uit te graven en de uitgegraven aarde weg te zuigen. Van de zuigers vertrokken kilometerslange buizen naar de op te spuiten terreinen. Die buizen werden voortdurend verlegd, zodat in zes maanden tijd veertig hectare rondom de Watersportbaan ongeveer twee meter werd opgehoogd.

De aanleg gebeurde met het oog op twee grote evenementen. Het Europees kampioenschap roeien op het einde van de zomer van 1955: daar kwamen 35.000 toeschouwers op af. Vijf jaar later hoopte België de Olympische Spelen binnen te halen waardoor de roeicompetitie naar Gent zou komen. Dat lukte niet. De Spelen vonden dat jaar plaats in Rome.

Plan voor overdekt voetbalstadion

Tussen 1959 en 1965 werden sociale flatgebouwen ingeplant tussen het groen. Het grootste deel van het projectgebied, gelegen ten westen van de Leiearm werd ontwikkeld tot het huidige sport- en recreatiepark Blaarmeersen. Niet alle plannen werden gerealiseerd. Door het oplopende kostenplaatje sneuvelden de plannen voor een overdekt stedelijk sportcentrum… en een overdekt voetbalstadion.

Deze foto uit het Gentse archief werd genomen tussen 1955 en 1965, toen de eerste hoogbouw er werd gerealiseerd.

De Watersportbaan vroeger en nu.
Volledig scherm
De Watersportbaan vroeger en nu. © Wannes Nimmegeers/Archief Gent
Het Europees kampioenschap roeien in 1955.
Volledig scherm
Het Europees kampioenschap roeien in 1955. © Archief Gent
Het Europees kampioenschap roeien in 1955.
Volledig scherm
Het Europees kampioenschap roeien in 1955. © Archief Gent
 1. Schriftelijke examens Arteveldehogeschool in ICC en campus Watersportbaan

  Schrifte­lij­ke examens Artevelde­ho­ge­school in ICC en campus Watersport­baan

  Het Gentse congrescentrum ICC Ghent in het Citadelpark en de gloednieuwe sportcampus aan de Watersportbaan doen dienst als lokaal voor schriftelijke examens van Arteveldehogeschool. Dit is echter de minderheid: het leeuwendeel gebeurt digitaal en mondeling. “Ook voor een examen moeten docent en student in dialoog kunnen gaan, zeker in coronatijden”, aldus Imran Uddin, woordvoerder van Arteveldehogeschool.
 2. Carl Devos over de afwezigheid van Hafsa El-Bazioui op gemeenteraad: “Enige verkozen ‘gekleurde’ stem uit Brugse Poort die zou moeten zwijgen, zou extreem pijnlijk zijn”
  PREMIUM

  Carl Devos over de afwezig­heid van Hafsa El-Bazioui op gemeente­raad: “Enige verkozen ‘gekleurde’ stem uit Brugse Poort die zou moeten zwijgen, zou extreem pijnlijk zijn”

  Het ‘debat’ over de Brugse Poort maandagavond op de gemeenteraad was al op voorhand een verloren zaak, enkel en alleen door de afwezigheid van Groen-raadslid Hafsa El-Bazioui. Zij woont in de Brugse Poort en sprak zich op haar Facebookpagina uit tegen de maatregelen die de stad heeft genomen voor haar wijk. Waarom ze maandaag afwezig was, is niet duidelijk. “Maar als zelfs de verkozen vertegenwoordiging uit die wijk de mond zou worden gesnoerd, hoe gehoord kunnen de mensen op straat zich dan nog voelen”, vraagt politicoloog Carl Devos zich af.