Vrijwilliger Freddy (74) is dolbij met schenking van grootwarenhuisketen Lidl: “Door die elektrische transpallet moet ik veel minder sleuren”
Grootwarenhuisketen Lidl gaat een elektrische transpallet schenken aan Dien-Centrum Gent-Noord. De organisatie in Sint-Salvatorstraat deelt gratis voedsel uit aan minderbedeelden, maar het werk wordt stilaan te zwaar. “De gemiddelde leeftijd ligt hier ruim boven de 70", zegt vrijwilliger Freddy Matthijs. “De paletten van de vrachtwagen naar onze opslagplaats is een zware klus.”
Delen per e-mail
Mensen die zich belangeloos inzetten voor de maatschappij. Ze bestaan nog. Minstens één dag in de week komt Freddy Matthijs (74) van Destelbergen naar de Sint-Salvatorstraat in Gent. Daar deelt hij samen met de andere vrijwilligers van Dien-Centrum Gent-Noord gratis voedsel aan wie het nodig heeft. De Oost-Vlaamse voedselbanken brengen het eten naar het terrein, waarna het team alles uitsorteert. “De paletten van de vrachtwagen naar onze opslagplaats is de zwaarste klus", legt Matthijs uit. “Sommige paletten wegen bijna 1000 kilo. Met twee is het net doenbaar, maar alleen is het echt vreselijk. Onze transpallet was dringend aan vernieuwing toe.”
Elektrische transpalet
Dien-Centrum Gent-Noord legde hun probleem voor aan grootwarenhuisketen Lidl. Tijdens een officieel persmoment op de site van de organisatie overhandigde Boudewijn van den Brand, CEO van het bedrijf, woensdagmiddag een cheque van 120.000 euro aan de nationale Voedselbanken. Freddy Matthijs trok even zijn stoute schoenen aan en haalde zijn slag thuis.
“We waren al even op zoek naar een elektrische transpallet”, zegt de vrijwilliger. “De gemiddelde leeftijd van onze medewerkers ligt ruim boven de 70 en het werk weegt te zwaar door. Ik heb even tweedehands gezocht naar een elektrische transpallet, maar ook daar zijn die toestellen erg duur. Daarom zochten we een sponsor. Dat de CEO van Lidl meteen zou toehappen, had ik eerlijk gezegd niet verwacht. Vrijdag mogen we hier al een nieuw toestel verwachten. Gewoonweg ongelofelijk.”
Fruit voor één euro
Niet enkel de transpallet, maar ook de cheque van 120.000 euro voor de Voedselbanken maakte Matthijs erg tevreden. Lidl startte begin februari met het initiatief ‘Good Taste, Zero Waste’. Consumenten kopen in de winkel verse producten, waarvan de houdbaarheidsdatum dezelfde dag verstrijkt, tegen lagere prijzen. Het gaat dan bijvoorbeeld om dozen met drie kilogram groenten en fruit voor één euro of vlees en vis voor 50 cent. De producten worden verkocht en de inkomsten gaan integraal naar de Voedselbanken.
“Normaal gezien gingen we pas eind dit jaar een cheque overhandigen", zegt Isabelle Colbrandt, woordvoerder van Lidl, “maar de coronacrisis is ook in de Voedselbanken duidelijk merkbaar. Vandaag kloppen er 195.000 hulpbehoevenden aan, een stijging met 20 procent. We hebben daarom beslist om vervroegd geld vrij te maken. De Voedselbank kan met het budget voedsel aankopen in onze winkel, wat twee grote voordelen heeft. Enerzijds kan de organisatie zelf kiezen wat ze kopen en anderzijds vervallen de producten niet na enkele dagen. Dat laatste maakt de distributie veel eenvoudiger.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Gent Tweede leven voor voormalige katoenspinnerij aan Nieuwevaart: “Sluiting van weleer is nog steeds een litteken op onze stad”
De voormalige katoenspinnerij ‘Filature Nouvelle Orléans’ aan de Nieuwevaart ligt er vandaag nog vervallen bij, maar moet over enkele jaren een nieuw leven krijgen. Schepen van stadsontwikkeling Sami Souguir (Open Vld) wil tegen midden 2025 een grootschalige verbouwing opstarten. “Ooit was deze site met 700 werknemers een bruisend stuk Gent.” -
Gent Minderjarige jongeman rijdt dronken zonder rijbewijs na een avondje feesten in Overpoort: 2.240 euro boete en half jaar rijverbod
De 20-jarige P.S. uit Sleidinge heeft zijn vonnis gekregen voor het besturen van een voertuig onder invloed van alcohol zonder rijbewijs. De man dient 2.240 euro betalen en krijgt een half jaar rijverbod. De 21-jarige E.D., van wie de jongeman de auto leende, moet een boete van 800 euro betalen waarvan de helft met uitstel. -
Gent Proefproject met sneltests op school voor het eerst toegepast: hele klas uit een basisschool getest en 1 extra besmetting ontdekt
De coronacijfers in het Gentse onderwijs worden nauwlettend in de gaten gehouden. De voorbije week werd in een lagere school één clusterbesmetting vastgesteld. De hele klas werd getest via het proefproject rond sneltesten. Daarbij werd nog één extra besmetting vastgesteld. “Goed en voldoende (snel)testen en het respecteren van de quarantaine zijn superbelangrijk”, vindt onderwijsschepen Elke Decruynaere (Groen). -
Gent Gesloten horecazaken krijgen in volle lockdown (foute) factuur voor terrasbelasting: “Administratieve kronkel, maar uitstel is mogelijk”
Eind december viel bij de Gentse horecazaken alsnog een factuur voor terrasbelasting in de bus, met de mededeling 7/24. De terrasbelasting die (minstens) tot maart 2021 is kwijtgescholden. Het blijkt een administratieve kronkel te zijn. “Iedereen kreeg een mail met uitleg dat die factuur niet klopt", legt schepen Rudy Coddens uit. “Maar voor de eerste twee maanden van 2020 moet wel degelijk betaald worden.” Slechte timing dan? “Die factuur moest boekhoudkundig gezien in 2020 worden ingeboekt.” -
Gent Veilig Zwijnaarde
Het zijn spannende tijden voor de inwoners van Zwijnaarde. Enkele weken geleden pakte mobiliteitsschepen Watteeuw uit met de idee om in Gentbrugge en Zwijnaarde circulatieplannen in te voeren. Wat, hoe en waar precies is nog niet beslist, maar dat er zal geknipt en omgeleid worden, lijkt nu al onafwendbaar. Ik kreeg meteen berichten van handelaars uit beide gemeenten om in deze column iets te schrijven over hun bezorgdheden, om u maar te zeggen dat de schrik erin zit van zodra ons stadsbestuur communiceert een idee te hebben. In Zwijnaarde is men dezer dagen dubbel ongerust. De kans is groot dat bpost daar een vestiging zal planten op het industrieterrein. Vanop dat terrein kan je de R4 horen. Je kunt, om het met een volkse zegswijze te stellen, zelfs zover plassen, maar toch moet het zware vrachtverkeer door een woonwijk dieselen. Voor diegenen die de buurt niet kennen, schets ik even de situatie. Komende uit de richting van de N60 en het dorpscentrum moeten vrachtwagenchauffeurs hun combinatie door een haakse bocht wringen en hopen op de hoffelijkheid van automobilisten, fietsers en buschauffeurs om dat manoeuvre binnen het kwartier en zonder schade te kunnen uitvoeren. Als er een eindje weg wordt aangelegd van het bedrijventerrein tot aan de R4, zoals voormalig burgemeester Termont al met veel bombarie beloofde — hij liet zich tijdens die belofte rechtstaand in een rode cabrio rondrijden, ik verzin dit niet — dan is het probleem opgelost. Toegegeven, er zal moeten onderhandeld worden met de eigenaars van de grond en die aansluiting zal geld kosten, maar Zwijnaarde zal verkeersveiliger worden en dat is terecht een stokpaardje deze legislatuur. Zou het naïef zijn om te hopen dat de stad eerst dit prangende probleem oplost alvorens met circulatieplannen en LEZ-uitbreidingen te strooien?
-
Gent Nieuwe fietsen en nieuwe uniformen voor de Gentse Draken. “Iedereen een fiets op maat”
De Gentse Draken, de fietsbrigade van de Gentse politie, zit in het nieuw. De flikken hebben 17 nagelnieuwe fietsen aangekocht, waarbij elke ‘fietsflik’ een eigen rijwiel op maat mocht bestellen. Er is bewust gekozen voor de beste materialen, en even bewust om géén elektrische fietsen te kopen. Alleen op blauwe lichten is het nog wachten. -
Gent Gents gezin bracht Zuid-Afrikaanse coronavariant mee: “Na quarantaine en isolatie hebben ze vermoedelijk niemand besmet”
De Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus is ontdekt in het labo van het UZ Gent. Nu blijkt dat een gezin van 4 dat naar Zuid-Afrika is geweest, inderdaad besmet was, zonder symptomen te hebben. “Ze zijn na hun reis vrijwillig in quarantaine gegaan en op dag 7 zijn ze getest. Toen is vastgesteld dat ze besmet waren", klinkt het. Intussen is Gent eindelijk kunnen starten met het contacteren van teruggekeerde reizigers. -
Gent UZ Gent vaccineerde al 200 personeelsleden en dient nog 600 ontdooide vaccins toe. “Hopelijk snel duidelijkheid, ook voor andere ziekenhuizen”
Wel, niet, wel en dan toch weer niet. En nu misschien toch weer wel. De ziekenhuizen krijgen een punthoofd van de communicatie rond de vaccinatiestart voor hun eigen personeel. In het UZ Gent zullen alvast 800 personeelsleden gevaccineerd zijn tegen de tijd dat het Agentschap Zorg en Gezondheid duidelijkheid schept. “De 600 vaccins die ontdooid zijn, gaan we uiteraard toedienen.”