Pierke Pierlala (rechts van het bord), IVAGO-voorzitter Bram Van Braeckevelt (links) en de vrijwilligers bij het nieuwe Propere Pierkes-bord.
Volledig scherm
Pierke Pierlala (rechts van het bord), IVAGO-voorzitter Bram Van Braeckevelt (links) en de vrijwilligers bij het nieuwe Propere Pierkes-bord. © WVO

Vrijwillige afvalruimers heten voortaan ‘Propere Pierkes’

IVAGO krijgt al sinds 2008 hulp van Gentenaars die vrijwillig een stukje straat, park of plein netjes houden. Als blijk van waardering en om de laagdrempeligheid te benadrukken, kregen die intussen 500 afvalruimers een nieuwe naam: voortaan gaan ze op pad met hun hun grijpers en vuilzakken als ‘Propere Pierkes’. Pierke Pierlala ‘himself’ gaf hen die naam vanmorgen met een ‘Propere Pierkes Soeng’ aan het Spaanskasteelplein.

 1. Halloween: mooie monstertjes gesignaleerd op voorlopig laatste schooldag
  Gent

  Halloween: mooie monster­tjes gesigna­leerd op voorlopig laatste schooldag

  Halloweentochten zitten er dit jaar niet in, met dank aan corona alweer. Om dat gemis te compenseren, lieten heel wat kinderen zich vandaag voluit gaan ter gelegenheid van Halloween. Op de laatste dag vóór de – door corona extra lange – herfstvakantie waren er aan de schoolpoorten heel wat mooie ‘monstertjes’ in allerlei kleuren en maten te spotten, zo ook bij de stedelijke basisschool De Muze.
 2. Optreden
  Gent

  Optreden

  Nieuwe Gentenaar en muzikaal genie Jef Neve postte eerder deze week op zijn Facebookpagina een emotionele oproep aan onze politici om hun loon door te storten aan de getroffenen in de cultuursector. Zijn post kwam er als reactie op de verstrengde coronamaatregelen waardoor cultuurhuizen en horecazaken - de plaatsen waar podiumartiesten doorgaans hun boterham verdienen - moeten sluiten. “Zing morgen uw eigen liedje, die van ons zijn op” besloot Neve zijn betoog. Was het maar zo, dacht ik. Mochten die maatregelen tot gevolg hebben dat er ineens niets meer uit de radio of tv komt, dan zou het duidelijk worden dat cultuur nodig is. Comedians, acteurs en muzikanten en al diegenen die achter de schermen werken, betalen net zoals iedereen fortuinen aan belastingen en sociale lasten en krijgen daar momenteel weinig of niets voor terug. De solidariteit die zij al hun hele carrière hebben getoond en betaald, blijkt nu niet van beide kanten te komen. Nieuwe Gentse en voormalige zangeres van Hooverphonic Esther Lybeert plaatste daarom een oproep aan de openbare omroep om volop concerten en theater uit te zenden in plaats van eindeloze herhalingen. Zo zouden artiesten in de aandacht blijven en krijgt het publiek coronaproof live cultuur. “Als ze sportwedstrijden kunnen uitzenden zonder publiek, waarom dan geen optredens” postte Esther. Of er iemand bij VRT haar post heeft gelezen, weet ik niet. En in het geval dat ze er daar iets mee gaan doen, vrees ik dat we vooral Bart Peeters en andere gevestigde waarden zullen te zien krijgen. Artiesten zonder appeltje voor de dorst zouden hoogstwaarschijnlijk alweer meesterlijk genegeerd worden. Daarom wil ik in dit stukje een oproep doen naar onze regionale zender. AVS, de artiesten uit uw regio willen spelen en uw publiek wil ernaar kijken. Waar wacht u nog op?
 1. Feestdagen in aantocht, YourSuprise zoekt personeel
  Play

  Feestdagen in aantocht, YourSupri­se zoekt personeel

 2. Souburgse familie Blok van lockdown naar lockdown
  Play

  Souburgse familie Blok van lockdown naar lockdown