Voorzichtig optimisme na eerste openingsweekend Gentse horeca: “Goed begin, maar nog niet wat het moet zijn”
Het eerste weekend na de heropening van de horeca beloofde een uitsmijter te worden, en zo geschiedde: het bijzonder mooie weer en de versoepelde coronamaatregelen lokte vooral zaterdagmiddag veel volk naar de binnenstad. Horeca Oost-Vlaanderen is gematigd tevreden, het stadsbestuur voorzichtig optimistisch.
Zaterdag toonde het stadscentrum een indrukwekkende massa winkelende mensen en volle (uitgebreide) terrassen, zondag was het duidelijk kalmer, maar toch was er nog veel belangstelling. Een goed begin voor de Gentse horeca, die afgelopen maandag onder bepaalde voorwaarden de deuren weer mocht openen, zou je zeggen. Maar schijn bedriegt: achter de volle terrassen bleven de cafés binnen nog opvallend leeg.
Paul ‘Pol’ Rysenaer, van het Waterhuis aan de Bierkant en het aanpalende bekende jenevercafé ’t Dreupelkot, bevestigt dit: “Ik ben content, maar het is toch minder dan ik had gehoopt. Zaterdag is het zeker goed geweest, maar het kan altijd beter en we hebben veel in te halen. Hiernaast (in ’t Dreupelkot, nvdr.) was het echt niets. Ik kan maar heel weinig mensen laten zitten daar, omdat het zo klein is. En ze moeten blijven zitten, staan mag niet. Dat is niet aangenaam voor de klanten, hè.” (lees verder onder foto)
Toeristen
Volgens Tim Joiris, voorzitter van Horeca Oost-Vlaanderen, geldt deze conclusie voor de meeste horecauitbaters: “Ik denk dat de meesten tevreden zijn over het eerste weekend na de lockdown, en we hebben ook geluk gehad met het mooie weer. Maar het is nog lang niet wat het moet zijn. We krijgen nog niet zoveel volk over de vloer als vroeger, dat voel je. Dat komt omdat veel mensen nog niet durven komen, maar ook omdat we natuurlijk de toeristen nog missen.”
We krijgen nog niet zoveel volk over de vloer als vroeger, dat voel je. Dat komt omdat veel mensen nog niet durven komen, maar ook omdat we natuurlijk de toeristen nog missen
Schepen van Economie Sofie Bracke (Open Vld) kan nog niet afgaan op officiële cijfers, “maar volgens mijn buikgevoel en de feedback die ik krijg, was het dit weekend ‘volle bak’. Vooral zaterdag was elk vrij plekje op de terrassen meteen weer ingenomen. De Vlaming heeft zijn restaurantbezoek en zijn pintje op café echt wel gemist. Ik hoor ook dat de Gentenaars bereid zijn om de horeca te steunen en proberen om het gemis van de toeristen op te vangen.”
Bracke erkent evenwel de problemen: “Uiteraard missen veel zaken hun volle capaciteit, maar de draaiboeken met coronamaatregelen zijn nu eenmaal wat ze zijn. De terrasuitbreidingen lossen het probleem maar voor een deel op, dat weten we. En ondertussen lopen de vaste kosten door. Het is dus zeker geen ongelooflijk euforisch verhaal, wel een van voorzichtig optimisme.” Volgens Bracke liggen er ook nog aanvragen voor terrasuitbreidingen op goedkeuring te wachten, “die we zo snel mogelijk behandelen”. (lees verder onder foto)
Binnenlandse toeristen
Wat als Gent komende zomer veel binnenlandse toeristen over de vloer krijgt, wordt het dan geen overrompeling? “Eerlijk gezegd denk ik niet dat het zo’n vaart zal lopen”, zegt Joiris van Horeca Oost-Vlaanderen. “Veel mensen die zeiden niet op reis te zullen gaan, gaan wellicht toch, nu heel wat landen hun grenzen openzetten. Dus heel wat Gentenaars zullen weg zijn. De terrassen zoals ze er nu uitzien, met de uitbreidingen, zijn ok. Ik ben eerlijk gezegd meer bang voor de Gentse Feesten zonder Gentse Feesten: mensen willen waarschijnlijk toch feesten zoals ze gewend zijn. Daar moeten we mee omgaan en goed monitoren dat de regels niet overschreden worden.”
Ik ben eerlijk gezegd meer bang voor de Gentse Feesten zonder Gentse Feesten: mensen willen waarschijnlijk toch feesten zoals ze gewend zijn. Daar moeten we mee omgaan en goed monitoren dat de regels niet overschreden worden
Ook schepen Bracke erkent de noodzaak van monitoring tijdens de komende Gentse Feesten-periode. “Er zijn dan wel geen echte, maar wel alternatieve Gentse Feesten gepland, met kleinschalige evenementen. We zullen permanent in de gaten moeten houden dat mensen deze niet onveilig en met te veel personen tegelijk bijwonen. Dit geldt trouwens ook voor andere trekpleisters, zoals de Blaarmeersen. We werken er nu hard aan om dit recreatiedomein vanaf 1 juli op een veilige manier opnieuw te openen voor het publiek.”
Zomerse trekpleisters
Schepen Bracke hoopt wel dat de binnenlandse toeristen de weg naar Gent vinden, “want de handelaars, de horeca, de musea, de bootjes en veel andere spelers zitten daar op te wachten. Voor een overrompeling ben ik evenwel niet bang, want we zijn op dat gebied slim bezig door elders in Gent zomerse trekpleisters te creëren. Zo was ik onlangs bij een sportvereniging in Drongen, met een bar waar men een soort strand had aangelegd: zand, parasols, … alles erop en eraan. Een ander voorbeeld: Zebrabeach. Die zomerse bar aan het water van cultuurplatform Zebrastraat is niet bekend bij de toeristen, maar wel bij de Gentenaars.”
Terrasuitbreiding
Die spreiding in ruimte zal nodig zijn, want nog extra terrasuitbreiding zit er niet in. Bracke: “Ons terrasplan voorziet een verdubbeling van terrassen in de binnenstad, en een viervoudiging van terrassen buiten het centrum. Dat is het maximum, omdat er in het centrum gewoon niet meer ruimte is om een terras te organiseren volgens de coronamaatregelen. Maar voor de centrumpleinen (Vrijdagmarkt, Korenmarkt, Sint-Baafsplein, Oude Beestenmarkt en Vlasmarkt, nvdr.) gingen we akkoord om er echte terraspleinen van te maken en maakten we proactief al nieuwe terrasinplantingen.”
Schepen Bracke oppert ook dat horecazaken die tot nu toe geen terras hadden, dit nu alsnog kunnen aanvragen om hun capaciteit uit te breiden. “Als uitbater moet je natuurlijk wel goed overwegen of je dit ook na corona de moeite waard vindt.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMVijf vragen
Waarom sommige mensen grof geld over hebben voor een digitaal eigendomsbewijs
Wereldwijd schaffen steeds meer mensen NFT's aan. Dit zijn unieke, digitale eigendomsbewijzen, vaak aangeschaft met cryptomunten. En ze zijn al lang veel meer dan kunstwerken of kattenplaatjes. Waarom zou je ze kopen en wat zijn de risico's? Vijf vragen over NFT’s. -
Hoeveel minuten pauze mag je nemen op een werkdag?
Even een rondje wandelen, een broodje eten of snel het nieuws checken op je telefoon; werknemers hebben recht op pauze, maar hoe zit het precies? Mag je zomaar pauze nemen en krijg je dan doorbetaald? Experts beantwoorden zes veelgestelde vragen over het recht op pauze. -
PREMIUMGent
Biobrandstof van ‘t vat: Gents bedrijf verwerkt alcohol uit alcoholvrij bier tot benzine. “We merken dat de horeca opnieuw open is”
Waar gaat de alcohol uit alcoholvrij bier heen? Het is een vraag die u zich misschien nog nooit stelde, maar in Gent heeft Alco Bio Fuel er wel een antwoord op. Brouwerij AB InBev verkoopt haar restproduct aan de raffinaderij. Daar laten ze er op hun beurt wagens mee rijden. Een bijzonder proces. -
Gent
Een van kleinste parkjes van Gent heeft officieel een naam: “Er waren veel voorstellen, maar geen enkele zo mooi als deze”
Het parkje tussen de Brug der Keizerlijke Geneugten en het Zilverhof was er al langer, maar een naam kreeg het nog maar net. Burgemeester Mathias De Clercq en Schepen van Openbaar Groen Astrid De Bruycker huldigden het kleine, maar waardevolle stukje groen zaterdag officieel in. -
Salderingsregeling zonnepanelen wordt pas vanaf 2025 afgebouwd
Huizenbezitters met zonnepanelen kunnen hun teveel aan opgewekte stroom langer tegen markttarieven terugleveren aan het net. Het kabinet wil de zogeheten salderingsregeling pas vanaf 2025 versoberen, waar dat eerder al vanaf 2023 het geval zou zijn.
-
Gent
Opendeurdag in het Gentse huis voor mensen met kanker: “We hebben al meer dan duizend bezoekers gehad”
Het Majin Huis bestaat bijna twee jaar en heeft – ondanks de pandemie – al meer dan duizend bezoekers gehad. Om de plek – waar mensen die kanker hebben of hadden maar ook hun naasten kunnen rusten – nog kenbaarder te maken, organiseerden de vrijwilligers voor het eerst een opendeurdag. “Mannen zetten minder snel de stap naar hier”, klonk het. -
GENT
Postbedeling verstoord door spontane staking bij bpost
Bij bpost aan het Stapelplein in Gent heeft iets minder dan de helft van het personeel het werk neergelegd. De postsorteerders willen meer informatie over de nieuwe organisatie binnen het bedrijf. Er werken 80 mensen in het hoofdsorteercentrum. -
Gent
Miljoeneninvestering in sporen moet goederenvervoer in Gentse haven opdrijven: “Langere treinen en 15% meer vervoer over spoor”
In North Sea Port Gent heeft spoorwegbeheerder Infrabel zijn investering van 33,5 miljoen euro voorgesteld. De nieuwe infrastructuur moet de weg effenen naar het doel om 15% van het goederenvervoer over het spoor te transporteren in de Gentse haven. “De toekomst van het vervoer over het spoor is cruciaal om industrie in ons land te kunnen houden”, zegt premier Alexander De Croo (Open Vld).