Voorpost drong met veel kabaal het stadhuis binnen, maar werd in de inkomhal tegengehouden door de politie
Volledig scherm
Voorpost drong met veel kabaal het stadhuis binnen, maar werd in de inkomhal tegengehouden door de politie © VDS

Voorpost zet stadhuis op stelten voor debat rond Offerfeest, terwijl omstreden terugbetaling al afgevoerd is

GentVanavond is er opnieuw gemeenteraad in het Stadhuis van Gent. Nog voor de start daarvan, kwam de rechtse actiegroep Voorpost de rust verstoren. Met veel kabaal en een sirene drongen ze het stadhuis binnen, waar een punt over terugbetalingen van de kosten van ritueel slachten geagendeerd stond. Maar dat is intussen afgelast.

 1. Jong Vld Gent gaat lijnrecht in tegen stadsbestuur. “Terugbetaling van Offerfeest slacht-kosten is voor ons, liberalen, uit den boze”
  Gent

  Jong Vld Gent gaat lijnrecht in tegen stadsbe­stuur. “Terugbeta­ling van Offerfeest slacht-kos­ten is voor ons, liberalen, uit den boze”

  Opvallend. Jong Vld Gent gaat lijnrecht in tegen het Gentse stadsbestuur, waarvan de burgemeester de liberale Mathias De Clercq is. Thema is de terugbetaling van de kosten aan moslims die voor het Offerfeest een schaap of rund laten slachten. “Dit druist in tegen de scheiding tussen kerk en staat en dus ook de neutraliteit van de staat”, klinkt het.
 2. Gent betaalt slachtkosten voor Offerfeest niet meer terug. “Er werd sowieso geen gebruik van gemaakt”
  Gent

  Gent betaalt slachtkos­ten voor Offerfeest niet meer terug. “Er werd sowieso geen gebruik van gemaakt”

  De rechtse oppositiepartijen N-VA en Vlaams Belang steigerden afgelopen zomer, toen bleek dat de stad - via de vzw IN-Gent - de kosten voor het ritueel slachten van schapen of runderen in kader van het Offerfeest, terugbetaalde. De stad verdedigde het systeem als ‘uitdovende maatregel’, maar heeft nu beslist om er een eind aan te maken. “De voorbije 3 jaren is er niet of nauwelijks gebruik van gemaakt", zegt bevoegd schepen Astrid De Bruycker (Vooruit).