Volledig scherm
Naast de nieuwe ijkingstoets speelt ook de uitzending van het VRT-programma ‘Dierendokters' mogelijk een rol in het (voorlopig) dalend aantal inschrijvingen voor diergeneeskunde aan de UGent. © © VRT - 2019

Voorlopig minder inschrijvingen voor Diergeneeskunde aan UGent: “Daling geen probleem als dit tot betere studiekeuze leidt”

Na een jarenlange stijging van het aantal studenten aan de faculteit Diergeneeskunde van de UGent lijkt het aantal inschrijvingen dit jaar voor het eerst te dalen. Wellicht speelt de nieuwe ijkingstoets een rol in die tendens. Bij de Universiteit waarschuwen ze echter voor voorbarige conclusies. “Traditioneel zien we nog een piek in het aantal inschrijvingen voor de start van het academiejaar dat over anderhalve week begint”, klinkt het bij de persdienst.

Ondanks dat de cijfers nog niet definitief zijn, tekenen er zich toch al enkele (voorlopige) tendensen af. Naast de ijkingstoets voor Diergeneeskunde, die de studenten verplicht moeten afnemen voor hun inschrijving zien ze bij de UGent mogelijk nog een andere factor die een rol speelt bij de terugval van het aantal inschrijvingen. “De tv-reeks over Dierendokters die onlangs werd uitgezonden geeft een realistischer beeld van de studies en het beroep dan velen vooraf hadden. Als dit tot een betere studiekeuze leidt, vinden we een daling in het aantal geen probleem. Een juiste studiekeuze is immers het belangrijkste”, zegt Stephanie Lenoir, communicatieverantwoordelijke bij de UGent.

Volledig scherm
Nog anderhalve week en het nieuwe academiejaar gaat van start. © Wannes Nimmegeers

Ook voor andere faculteiten zijn er al (voorlopige) cijfers beschikbaar:

Letteren en Wijsbegeerte: iets minder inschrijvingen dan vorig jaar. Terugval vooral bij de toegepaste taalkunde, maar Archeologie kent een verdubbeling.

Recht en Criminologie: de daling van vorig jaar is weer ingehaald

Wetenschappen: forse stijging (goed nieuws voor STEM-onderwijs), onder meer in de biochemie en biotechnologie, biologie, informatica. Sommige richtingen zoals chemie en fysica zitten na daling vorig jaar weer op niveau van twee jaar geleden

Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen: ongeveer zoals vorig jaar. Opnieuw stijging voor Lichamelijke Opvoeding en Bewegingswetenschappen

Ingenieurswetenschappen en Architectuur: momenteel iets minder dan vorig jaar, maar er lijkt nog een inhaalbeweging bezig. Een tweede sessie van de ijkingstoets vond pas recent plaats.

Economie en Bedrijfskunde: ongeveer zoals vorig jaar (toen was er een forse stijging)

Psychologie en Pedagogische Wetenschappen: status quo

Bio-ingenieurswetenschappen: status quo

Farmacie: na stijging vorig jaar nu weer kleine daling, maar nog boven niveau van 2 jaar geleden

Politieke en Sociale Wetenschappen: daling van vorig jaar is ingehaald

Nieuw dit jaar zijn de educatieve masters, die je kan volgen als je eerder al een bacheloropleiding tot een goede einde bracht. “Momenteel hebben we reeds dubbel zoveel inschrijvingen voor de lerarenopleiding dan vorig jaar op hetzelfde moment, toen het om een Specifieke Lerarenopleiding ging, die je pas kon volgen eens je een masterdiploma had”, aldus Lenoir.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Gentse handelaars prijzen zichzelf aan op ‘Gentsekoop’, en lanceren een retail-award

    Gentse handelaars prijzen zichzelf aan op ‘Gentsekoop’, en lanceren een re­tail-a­ward

    “Er hangt een negatieve sfeer rond Gent waardoor mensen denken dat onze stad niet meer bereikbaar is, of dood is, terwijl dat helemaal niet zo is. Daarom stellen wij onze typische Gentse winkeltjes en zaken in de kijker op Gentsekoop. En in mei reiken we onze eerste award voor lokale handel uit.” Aan het woord: Evelien Bogaert van Curiosa & Co, Mieke Van Steenkiste van Funni en Barbara Symons van The Hide, drie madammen met een eigen zaak in Gent, en met pit.