Volledig scherm
violist aan de sint-annakerk © Wannes Nimmegeers

Violist van Sint-Annakerk stopt met dagelijks protest

Bijna een jaar lang heeft de Russisch-Belgische violist Mikhail Bezverkhni een dagelijks mini-concert gegeven voor de deur van de Sint-Annakerk. Hij wilde zo de kerk redden van ‘platte commercie’. Maar nu de stad en Delhaize een akkoord hebben, geeft hij er de brui aan.

Bezverkhni is niet zomaar een violist, in 1976 won hij de eerste prijs in de Koningin Elisabethwedstrijd. De man woont sinds jaar en dag in Gent, en laat zich geregeld spotten als straatmuzikant. Tot een jaar geleden wist quasi niemand wie hij was. Tot hij zich opwierp als redder van de Sint-Annakerk. Elke dag speelde hij trouw - zelfs als het sneeuwde – om 13 uur viool voor de gesloten deur van de Sint-Annakerk. Hij wilde de aandacht vestigen op de culturele waarde van het gebouw. Maar dat heeft dus geen zoden aan de dijk gebracht, net als het andere burgerprotest overigens. Bezverkhni was aanwezig maandag, toen de plannen van Delhaize werden voorgesteld. Aangezien het nu definitief beslist lijkt dat de kerk een supermarkt met restaurant en wijnbar wordt, stopt Bezverkhni met zijn protest-muziek. Niet omdat hij het opgeeft, klinkt het, wel omdat het Gentse stadsbestuur een bende barbaren is, en omdat de Gentenaars te lui zijn om te echt protesteren.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Bezoekers De Krook krijgen spoedcursus reanimeren: “Oproep Hannelore Bedert inspireerde ons”

    Bezoekers De Krook krijgen spoedcur­sus reanimeren: “Oproep Hannelore Bedert inspireer­de ons”

    In het kader van de ‘World Restart A Heart Day’ gaven medewerkers van het UZ Gent en UGent een spoedcursus reanimeren aan bezoekers van De Krook. Na het plotse verlies van haar man Stijn aan hartfalen richtte zangeres Hannelore Bedert eerder dit jaar een emotionele oproep aan Vlaanderen om een reanimatiecursus te volgen. “Die boodschap willen we graag mee verspreiden”, zegt Nathalie De Neve, hoofd publiekswerking bij De Krook.