Vijf artsen spelen samen voor eerst in toneelstuk: “Soms kruipen we per ongeluk in onze rol aan operatietafel”
Geen van hen heeft enige theaterervaring maar binnen minder dan een week staan deze vijf artsen van AZ Sint-Lucas wel zes keer op rij voor een uitverkochte zaal Scala. “Het is een jaar geleden begonnen met een zotte ingeving maar pas vorige week zijn we beginnen beseffen dat het voor écht is”, lachen ze.
Het begon als een inval van anesthesiste Birgitte Vangehuchten. “Ik heb lang dieren gehaakt voor het goede doel. Alle dokters hebben een eigen dierenmuts om kinderen mee op hun gemak te stellen. Maar door al dat haken begonnen mijn handen pijn te doen en zocht ik een andere manier om iets te doen voor het goede doel. Plots was dat idee er om een toneelstuk te spelen. Samen met Marianne (Lippens, nucleariste) zijn we dan op zoek gegaan naar collega’s waarvan wij dachten dat ze wel eens acteertalent konden hebben”, zegt Birgitte. Zo kwamen gastro-enteroloog Harald Peeters, klinisch bioloog Jos Van Acker en psychiater Koen Willems erbij.
Met Lucas Tavernier vonden ze ook een bekende regisseur. “Eigenlijk was de rolverdeling al gebeurd toen ik er bij kwam. Normaal gezien worden rollen ook gekozen omdat ze wat bij het gezicht en de uitstraling van de acteur moeten passen. Dat was hier wonderwel het geval”, aldus de regisseur.
In het ziekenhuis is het theaterstuk hét gespreksonderwerp. “Dat is het mooie. Er gaat geen dag voorbij zonder dat ik de vraag krijg hoe het gaat met ons toneelstuk. Dit heeft echt een sfeer van verbinding gecreëerd tussen de collega’s”, aldus Koen.
En zijn de artsen nu al wat verstrengeld met hun personage? “Eigenlijk wel”, zegt Koen. “Als ik Harald tegenkom in de gang van het ziekenhuis, zijn we heel even Serge en Paul uit het toneelstuk.”
“Soms moet ik operaties verrichten samen met Birgitte”, zegt Harald. “Zij is dan de anesthesiste, maar in het stuk zijn we een echtpaar. Dan vallen we soms eens in onze rol van koppel als we mekaar aanspreken tijdens de operatie. Dan zie je de assistenten denken van ‘wat is dat met die twee?’”
De artsen kozen voor Het Diner, een bewerking van een boek van de Nederlandse schrijver Herman Koch. Een ernstig toneelstuk dus. Het hele verhaal speelt zich af tijdens een vijfgangenmenu. Tijdens het stuk zal er dus ook telkens een heel menu opgepeuzeld moeten worden, inclusief wijn. “Repeteren doen we voorlopig nog zonder wijn, maar voor de première zullen we het toch ook nog eens met drank moeten proberen”, aldus de regisseur.
De komende week spelen de artsen nog twee try-outs in een rust- en verzorgingstehuis. “Het probleem met artsen? We zijn allemaal strebers die het écht goed willen doen”, besluit Koen.
De opbrengst van het stuk gaat naar Revive vzw en H.E.L.P. vzw.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Gent
Geen politie op de Blaarmeersen-bussen, wel extra veiligheidsmaatregelen na incidenten voorbije weken
Na een overleg tussen de burgemeester, vertegenwoordigers van De Lijn, NMBS, Securail, de Spoorwegpolitie in Gent, de Gentse politie en de stadsdiensten is beslist dat er streng zal worden opgetreden tegen amokmakers op en op weg naar de Blaarmeersen. Identiteitscontroles, plaatsverbod en politiebegeleiding worden verdergezet, maar politiebegeleiding òp de bussen komt er niet. -
Gent
Betoncentrale jaar geleden gesloopt, herinnering leeft verder in nieuw boek: “Met foto’s van het graffitiparadijs en getuigenissen van artiesten”
De betoncentrale aan de Oude Dokken werd een jaar geleden met de grond gelijk gemaakt. Tot grote spijt van de vele kunstenaars die er prachtige graffiti hadden achtergelaten. Om de pijn te verzachten, goot Stad Gent de herinnering in een boek. Met prachtige beelden van het bastion, net voor de sloop. -
GENT
Therapeut Vanessa (41) zet het ‘vierde trimester’ na de geboorte op de kaart: “Sommige mama’s zijn doodop. Dat heeft zijn impact, óók op het kind”
“Ik heb vrouwen gezien die hun haar verloren, niet sliepen of na twee jaar nog steeds last hadden van zwangerschapsdementie. Dat is niet de bedoeling, hé.” Lichaamsgericht therapeut Vanessa De Smet (41) uit Gent – zelf mama van Elvis (2) – helpt kersverse mama’s en moeders in spe, bij wie de kraamperiode als een donkere wolk boven het leven hangt. “Je goed voorbereiden op het ‘vierde trimester’ is de sleutel tot succes.” -
Salderingsregeling zonnepanelen wordt pas vanaf 2025 afgebouwd
Huizenbezitters met zonnepanelen kunnen hun teveel aan opgewekte stroom langer tegen markttarieven terugleveren aan het net. Het kabinet wil de zogeheten salderingsregeling pas vanaf 2025 versoberen, waar dat eerder al vanaf 2023 het geval zou zijn. -
Hoeveel minuten pauze mag je nemen op een werkdag?
Even een rondje wandelen, een broodje eten of snel het nieuws checken op je telefoon; werknemers hebben recht op pauze, maar hoe zit het precies? Mag je zomaar pauze nemen en krijg je dan doorbetaald? Experts beantwoorden zes veelgestelde vragen over het recht op pauze.
-
Gent
Nieuw parkje geopend achter station, waar de buren al jaren naar snakken: “Het is een zeer leuke plek geworden”
Het is er eindelijk: het Reigerspark. De bewoners van de stationsbuurt kijken daar al jaren naar uit. Hun wijk is dichtbevolkt met weinig groen. Een park zoals dit, met heel veel bomen, maar ook een hangmat en een boekenkastje, is meer dan welkom. -
Gent
Overleden belleman Jempi krijgt eerbetoon in Gentse Feesten
Tijdens de Gentse Feesten krijgt de overleden belleman Jean-Pierre Van de Perre een eerbetoon. Jarenlang was hij één van de gezichten van de Feesten, zelfs toen hij al lang ziek was. In mei 2021 overleed ‘Jempi’. -
PREMIUMVijf vragen
Waarom sommige mensen grof geld over hebben voor een digitaal eigendomsbewijs
Wereldwijd schaffen steeds meer mensen NFT's aan. Dit zijn unieke, digitale eigendomsbewijzen, vaak aangeschaft met cryptomunten. En ze zijn al lang veel meer dan kunstwerken of kattenplaatjes. Waarom zou je ze kopen en wat zijn de risico's? Vijf vragen over NFT’s.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer