VIDEO: Veldstraat tijdlang volledig afgesloten door gaslek in Gents stadscentrum, perimeter intussen opgeheven

In de Okkernootsteeg, aan de Veldstraat, in Gent is donderdagochtend een gaslek opgemerkt. De Veldstraat en de straten in de omgeving werden twee uur lang volledig afgesloten. Niemand mocht de winkels uit. Rond 10 uur was het lek gedicht en de perimeter opgeheven

Het gaslek werd iets voor 8 uur ontdekt in de Okkernootsteeg, aan de Veldstraat. “Het ontstond tijdens werken in de steeg”, zegt politiewoordvoerder Matto Langeraert. “Bij de werken werd een flens geraakt, een koppeling tussen twee buizen. De arbeiders hebben onmiddellijk de plek verlaten en hebben de hulpdiensten verwittigd.” De brandweer en politie kwamen massaal ter plekke en stelden een perimeter in. De buurt rond de Zwarte Zusterstraat en de eerste helft van de Veldstraat werden volledig afgesloten. Er werden in totaal ook tien mensen geëvacueerd, waarvan er voor vier opvang gezocht is. Ze werden met een pendelbus van De Lijn weggebracht naar een politiecommissariaat verderop. 

Geen ontploffingsgevaar

Al snel werd duidelijk dat er geen onmiddellijk ontploffingsgevaar was. Toch werd aan de personen die al in de winkels aanwezig waren - zowel verkopers als klanten - de instructie gegeven om tijdelijk binnen te blijven. Het leverde grappige beelden op, want op een zeker moment kwam een werknemer van de & Other Stories-winkel toe aan de perimeter bij de Korenmarkt, maar ze kreeg te horen dat ze niet binnen mocht. Vijf meter verder in de winkel stonden enkele verkoopsters enthousiast te zwaaien, zij waren duidelijk niet bang. 

Even later meldde de brandweer dat de gasconcentraties te hoog waren. “We hebben metingen uitgevoerd, tegenover het filiaal van Dille & Kamille was er een grote concentratie aan gas.” Het gas verspreidde zich ook via de riolering, gelukkig zorgde een verstopte riolering dat het niet verder raakte. “Het lek is vastgesteld aan een lagedrukleiding. Fluvius werd ingelicht en kwam ter plekke om de straat open te breken en het lek te dichten”, zei brandweerwoordvoerder Björn Bryon. Door het gaslek was er enige hinder voor het openbaar vervoer, tram 1 richting Flanders Expo werd omgeleid via het traject van tram 4. Daarnaast waren er velen die niet op hun werk in de Veldstraat geraakten.

Weinig hinder voor handelaars

Iets na tien uur meldden de officiële instanties dat het gaslek gedicht was. De perimeter werd opgeheven. Voor de handelaars in de Veldstraat was er weinig hinder, sommige leveranciers kwamen later toe, maar ernaast konden alle winkels een half uurtje later de deuren openen. Voor de meeste was het een goed moment om hun winkel op te ruimen. Ze waren allemaal tevreden over de communicatie. De vlotte updates van stad Gent en de Gentse politie via sociale media zorgden ervoor dat de meeste winkeliers toch snel gerustgesteld waren. De klanten lieten zich ook niet kennen. Rond elf uur was de Veldstraat goed gevuld, met onder andere enkele mannen die een last-minute valentijnsgeschenk kwamen kopen.

Volledig scherm
Het gaslek in de Veldstraat. © Wannes Nimmegeers
Volledig scherm
Met een pendelbus werden de geëvacueerden weggebracht. © Wannes Nimmegeers
Volledig scherm
Er werd een perimeter afgesloten. © Wannes Nimmegeers
Volledig scherm
Een deel van het stadscentrum is afgesloten na een melding van gasgeur. © Wannes Nimmegeers
Volledig scherm
Een deel van het stadscentrum is afgesloten na een melding van gasgeur. © Wannes Nimmegeers
Volledig scherm
Een deel van het stadscentrum is afgesloten na een melding van gasgeur. © Wannes Nimmegeers
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Dries Van Langenhove zakt af naar de Gentse Overpoort nadat debat op UGent niet mag doorgaan

    Dries Van Langenhove zakt af naar de Gentse Overpoort nadat debat op UGent niet mag doorgaan

    Dries Van Langenhove is maandagavond afgezakt naar de Overpoortstraat in Gent op uitnodiging van de conservatieve studentenvereniging KVHV. De club hekelt dat een debat of lezing met Van Langenhove niet kon plaatsvinden in de auditoria van de UGent. Rector Rik Van de Walle achtte het risico op ernstige verstoring van de orde daarvoor te hoog. “Wij willen aan de Gentse student een platform bieden zodat ze op informele wijzen met Dries het gesprek kunnen aangaan, aangezien andere fora ons die kans niet bieden”, klinkt het bij KVHV.