VIDEO: Veldstraat tijdlang volledig afgesloten door gaslek in Gents stadscentrum, perimeter intussen opgeheven

In de Okkernootsteeg, aan de Veldstraat, in Gent is donderdagochtend een gaslek opgemerkt. De Veldstraat en de straten in de omgeving werden twee uur lang volledig afgesloten. Niemand mocht de winkels uit. Rond 10 uur was het lek gedicht en de perimeter opgeheven

Het gaslek werd iets voor 8 uur ontdekt in de Okkernootsteeg, aan de Veldstraat. “Het ontstond tijdens werken in de steeg”, zegt politiewoordvoerder Matto Langeraert. “Bij de werken werd een flens geraakt, een koppeling tussen twee buizen. De arbeiders hebben onmiddellijk de plek verlaten en hebben de hulpdiensten verwittigd.” De brandweer en politie kwamen massaal ter plekke en stelden een perimeter in. De buurt rond de Zwarte Zusterstraat en de eerste helft van de Veldstraat werden volledig afgesloten. Er werden in totaal ook tien mensen geëvacueerd, waarvan er voor vier opvang gezocht is. Ze werden met een pendelbus van De Lijn weggebracht naar een politiecommissariaat verderop. 

Geen ontploffingsgevaar

Al snel werd duidelijk dat er geen onmiddellijk ontploffingsgevaar was. Toch werd aan de personen die al in de winkels aanwezig waren - zowel verkopers als klanten - de instructie gegeven om tijdelijk binnen te blijven. Het leverde grappige beelden op, want op een zeker moment kwam een werknemer van de & Other Stories-winkel toe aan de perimeter bij de Korenmarkt, maar ze kreeg te horen dat ze niet binnen mocht. Vijf meter verder in de winkel stonden enkele verkoopsters enthousiast te zwaaien, zij waren duidelijk niet bang. 

Even later meldde de brandweer dat de gasconcentraties te hoog waren. “We hebben metingen uitgevoerd, tegenover het filiaal van Dille & Kamille was er een grote concentratie aan gas.” Het gas verspreidde zich ook via de riolering, gelukkig zorgde een verstopte riolering dat het niet verder raakte. “Het lek is vastgesteld aan een lagedrukleiding. Fluvius werd ingelicht en kwam ter plekke om de straat open te breken en het lek te dichten”, zei brandweerwoordvoerder Björn Bryon. Door het gaslek was er enige hinder voor het openbaar vervoer, tram 1 richting Flanders Expo werd omgeleid via het traject van tram 4. Daarnaast waren er velen die niet op hun werk in de Veldstraat geraakten.

Weinig hinder voor handelaars

Iets na tien uur meldden de officiële instanties dat het gaslek gedicht was. De perimeter werd opgeheven. Voor de handelaars in de Veldstraat was er weinig hinder, sommige leveranciers kwamen later toe, maar ernaast konden alle winkels een half uurtje later de deuren openen. Voor de meeste was het een goed moment om hun winkel op te ruimen. Ze waren allemaal tevreden over de communicatie. De vlotte updates van stad Gent en de Gentse politie via sociale media zorgden ervoor dat de meeste winkeliers toch snel gerustgesteld waren. De klanten lieten zich ook niet kennen. Rond elf uur was de Veldstraat goed gevuld, met onder andere enkele mannen die een last-minute valentijnsgeschenk kwamen kopen.

Volledig scherm
Het gaslek in de Veldstraat. © Wannes Nimmegeers
Volledig scherm
Met een pendelbus werden de geëvacueerden weggebracht. © Wannes Nimmegeers
Volledig scherm
Er werd een perimeter afgesloten. © Wannes Nimmegeers
Volledig scherm
Een deel van het stadscentrum is afgesloten na een melding van gasgeur. © Wannes Nimmegeers
Volledig scherm
Een deel van het stadscentrum is afgesloten na een melding van gasgeur. © Wannes Nimmegeers
Volledig scherm
Een deel van het stadscentrum is afgesloten na een melding van gasgeur. © Wannes Nimmegeers
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Fietser in kritieke toestand afgevoerd, vijf jaar na identiek dodelijk ongeval op zelfde kruispunt

  Fietser in kritieke toestand afgevoerd, vijf jaar na identiek dodelijk ongeval op zelfde kruispunt

  Een fietser (35) uit Oostakker is vrijdagnamiddag levensgevaarlijk gewond geraakt bij een verkeersongeval in Sint-Amandsberg. De vrachtwagenchauffeur die haar aanreed, had de vrouw volgens de eerste vaststellingen moeten opmerken. Vijf jaar geleden gebeurde een bijna identiek ongeluk met dodelijke afloop op het kruispunt — de vrachtwagens van toen en nu zijn zelfs van hetzelfde bedrijf.
 2. Hanne

  Hanne

  Als ik reacties lees bij artikels op de online krant, verzin ik daar vaak een gezicht bij. Meestal heeft dat gezicht in mijn fantasie een uitdrukking van ‘dat heb ik nu eens goed gezegd’ en klikt de mens achter dat gezicht na het spuien van zijn mening meteen door naar Facebook om daar iemand een gelukkige verjaardag te wensen. Je kunt tenslotte niet de hele dag voor je mening opkomen. Bij de reacties op het nieuws over de klimaatspijbelaars beeld ik me vooral gezichten in van mijn generatie, iets jonger en iets ouder ook, de generaties die uitblinken in klagen zonder meer. De generaties die, àls ze iets ondernemen, dat vooral voor zichzelf doen, die het hele land en haar economie platleggen voor een extra dag betaald verlof.
 3. Uitgetest in Gent: de slechtst scorende restaurants op Tripadvisor - ‘De Lotus’

  Uitgetest in Gent: de slechtst scorende restau­rants op Tripadvi­sor - ‘De Lotus’

  Niemand kan zich verstoppen. Met de opkomst van sites als TripAdvisor, is elk restaurant onderworpen aan de beoordelingen van meedogenloze klanten op het internet. Goed nieuws voor plekjes met topkritieken zoals Roots en Vrijmoed, maar wat met de slechtste leerlingen van de Gentse klas? Zijn de schlemielen van het internet dan zó slecht, of valt het allemaal wel mee? Vandaag: Chinees restaurant De Lotus, of de plek waar er volgens klanten kip in de vegetarische schotels zit.