Volledig scherm
Een screenshot uit het filmpje. © Dries Van Langenhove

VIDEO. Lerares noemt Dries Van Langenhove “randdebiel” tijdens de les, school start onderzoek

Het GO! (het onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap) vraagt “respect van leerlingen én leerkrachten” nadat videobeelden zijn opgedoken die gemaakt werden in een Gentse middelbare school. Die zijn gepubliceerd op de Facebookpagina van Dries Van Langenhove en tonen een geknipte video die heimelijk werd gefilmd tijdens een les van secundaire scholieren uit de laatste graad. Daarin noemt de leerkracht Van Langenhove onder meer een “randdebiel”.

De leerkracht werd onherkenbaar gemaakt en de authenticiteit van de beelden is daardoor niet te verifiëren. Het fragment toont een lerares die haar leerlingen vraagt wie al stemgerechtigd is. Daarna gaat ze in op de kandidatuur van Van Langenhove voor de Kamer bij de komende verkiezingen. Ze noemt de onafhankelijke kandidaat voor Vlaams Belang daarop onder meer een “randdebiel”, een “snobistisch, rijk, rechtenstudentje” en “een eikeltje”.

Van Langenhove spreekt van stemadvies, maar geeft dinsdag niet aan dat hij klacht zal indienen tegen de school. “Leerkrachten zijn uiteraard vrij om er hun eigen overtuiging op na te houden”, zegt Van Langenhove. “Maar wanneer leerkrachten met een linkse overtuiging stelselmatig van hun positie misbruik maken, moeten we aan de alarmbel trekken.”

De Scholengroep Gent van het GO! betreurt het voorval. “Respect en openheid zijn kernwaarden van het GO en zeker ook van onze scholengroep”, zegt het GO! . “We verwachten dat niet alleen van de leerlingen, maar ook van de leerkrachten.” De directie van de betrokken school onderzoekt de zaak.

Ook Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) vraagt dat de schooldirectie de feiten grondig analyseert. “Onderwijs zet in op dialoog en die moeten we koesteren. Respect en nuance moeten een leidraad in de klas zijn en blijven”, klinkt het. “Het is de plicht van elk schoolbestuur om hierover te waken.” 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Superflitspaal Sammeke staat per ongeluk in doodlopende straat

    Superflits­paal Sammeke staat per ongeluk in doodlopen­de straat

    Bizar zicht op de Meulesteedsesteenweg. Daar staat sinds begin deze week de Gentse superflitspaal ‘Sammeke’ opgesteld klaar om hardrijders op de bon te zwieren. Die hardrijders zijn echter ver te zoeken aangezien sinds deze week het kruispunt iets verderop werd opengebroken door een aannemer. De stad vernieuwt er de verkeersremmers. Daarom moet alle verkeer omrijden. De buurtbewoners lachen er zich in elk geval een kriek mee. “Misschien staat hij hier om fietsers te flitsen. Heel erg is er in elk geval niet over nagedacht.” Eén ding staat vast: deze week breekt Sammeke geen records.
  2. Lekkende douche op verdieping drie zet gloednieuwe school van 10 miljoen euro blank: opening uitgesteld

    Lekkende douche op verdieping drie zet gloednieu­we school van 10 miljoen euro blank: opening uitgesteld

    De feestelijke opening van de nieuwe school ‘de Muzische leerThuis Melopee’ aan de Oude Dokken in Gent wordt uitgesteld. Door een lek in de douches loopt het water vanop de derde verdieping door heel de nieuwbouw. “Hoelang het al lekt, weten we niet”, zegt schepen van Onderwijs Elke Decruynaere (Groen). “Het is voorlopig nog onduidelijk wat er de komende dagen zal gebeuren.”