Volledig scherm
Een screenshot uit het filmpje. © Dries Van Langenhove

VIDEO. Lerares noemt Dries Van Langenhove “randdebiel” tijdens de les, school start onderzoek

Het GO! (het onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap) vraagt “respect van leerlingen én leerkrachten” nadat videobeelden zijn opgedoken die gemaakt werden in een Gentse middelbare school. Die zijn gepubliceerd op de Facebookpagina van Dries Van Langenhove en tonen een geknipte video die heimelijk werd gefilmd tijdens een les van secundaire scholieren uit de laatste graad. Daarin noemt de leerkracht Van Langenhove onder meer een “randdebiel”.

De leerkracht werd onherkenbaar gemaakt en de authenticiteit van de beelden is daardoor niet te verifiëren. Het fragment toont een lerares die haar leerlingen vraagt wie al stemgerechtigd is. Daarna gaat ze in op de kandidatuur van Van Langenhove voor de Kamer bij de komende verkiezingen. Ze noemt de onafhankelijke kandidaat voor Vlaams Belang daarop onder meer een “randdebiel”, een “snobistisch, rijk, rechtenstudentje” en “een eikeltje”.

Van Langenhove spreekt van stemadvies, maar geeft dinsdag niet aan dat hij klacht zal indienen tegen de school. “Leerkrachten zijn uiteraard vrij om er hun eigen overtuiging op na te houden”, zegt Van Langenhove. “Maar wanneer leerkrachten met een linkse overtuiging stelselmatig van hun positie misbruik maken, moeten we aan de alarmbel trekken.”

De Scholengroep Gent van het GO! betreurt het voorval. “Respect en openheid zijn kernwaarden van het GO en zeker ook van onze scholengroep”, zegt het GO! . “We verwachten dat niet alleen van de leerlingen, maar ook van de leerkrachten.” De directie van de betrokken school onderzoekt de zaak.

Ook Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) vraagt dat de schooldirectie de feiten grondig analyseert. “Onderwijs zet in op dialoog en die moeten we koesteren. Respect en nuance moeten een leidraad in de klas zijn en blijven”, klinkt het. “Het is de plicht van elk schoolbestuur om hierover te waken.” 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. KWB Oostakker organiseert garageverkoop

    KWB Oostakker organi­seert garagever­koop

    De KWB van Oostakker organiseert hun tiende garageverkoop. Een soort rommelmarkt waarbij je de kans krijgt om in uw garage of op uw oprit die spullen te verkopen die je niet langer nodig hebt. Dit in het weekend van zaterdag 1 en zondag 2 juni. Zaterdag gaat het door in de regio van Oostakker Lourdes. Zondag is het de beurt aan Oostakker Centrum. Dit tussen 10 u en 18 uur. De KWB zorgt voor promotiemateriaal, bekendmaking en de planning van het parcours. Daarvoor vragen ze aan de verkopers en kleine bijdrage: 5 euro voor KWB-leden en 10 euro voor niet-leden.
  2. Na 25 jaar wachten is er eindelijk een fietstunnel om de Dampoort te vermijden

    Na 25 jaar wachten is er eindelijk een fietstun­nel om de Dampoort te vermijden

    In de jaren 90 werd er al gepraat over een fietstunnel die het mogelijk maakte om als fietser de Dampoort te bypassen. En vandaag is dat eindelijk werkelijkheid. Via de parking van het shoppingcenter aan de Dendermondsesteenweg kan men tot aan de Kasteellaan rijden en zo de heksenketel van de Dampoort vermijden. “In de toekomst mag het geen 25 jaar meer duren om dergelijke fietsinfrastructuur te realiseren”, zegt schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen).