Volledig scherm
De omleiding in de Bredestraat © Wannes Nimmegeers

Verkeerschaos in Oostakker door nutswerken “Maar omleidingen kloppen”

Verkeerschaos vandaag in Oostakker. Daar startten werken van Fluvius en die verrasten toch heel wat automobilisten. De combinatie met nog meer nutswerken zorgden voor een wirwar aan omleidingen. Schepen Filip Watteeuw (Groen) stuurde controleurs maar die merkten niets fout. “Zowel nutsmaatschappijen als de stad zullen beter moeten communiceren. We maken daar werk van”, zegt hij.

Er staat de komende jaren nogal wat op het programma in Oostakker. Heel Oostakker-Dorp wordt heraangelegd en dus zullen hele straten opengebroken worden om nieuwe rioleringen, waterleidingen, netwerkkabels en wegen aan te leggen. Vandaag zijn daar een aantal kleinere nutswerken bezig. Maar de slechte afstemming onderling zorgde voor chaos in de Gentse deelgemeente.

“Mijn zoon heeft mij deze middag opgebeld om te vragen hoe hij thuis kon geraken”, zegt gemeenteraadslid Sandra Van Renterghem (N-VA). “Er was echt totale verwarring in heel Oostakker. Zelf kan ik enkel nog van mijn woning naar het dorpscentrum gaan als ik een verkeersinbreuk bega. Het is dat of ingesloten zijn. Dit is maar een voorbode van wat ons nog te wachten staat qua werken. Ik vraag me toch af hoe vlot dat allemaal zal verlopen.”

Ook via sociale media regende het klachten. Velen raakten verloren in de wirwar van afgesloten straten. In totaal waren de Wittewalle, De Pijphoekstraat, de Bredestraat en de Gasthuisstraat afgesloten.

“Ik heb twee controleurs en een beleidsmedewerker langs gestuurd”, zegt mobiliteitsschepen Filip Watteeuw. “Zij hebben de omleiding gevolgd en verzekeren mij dat die omleiding correct geplaatst is. Dat gebeurde in samenspraak met de politie. Er was ook een bewonersbrief die dateert van februari en er waren voldoende ‘vooraankondigingsborden’. Het probleem zit blijkbaar bij mensen die die borden negeren en zich zo vastrijden in Oostakker-Dorp. Maar ik kan dus niet zeggen dat er hier iets is misgelopen.”

“In het algemeen vind ik wel dat nutsmaatschappijen beter moeten gaan communiceren. Ik merk dat ze dat slechter en slechter doen. De voorbije maanden heb ik zo al een paar onaangename verrassingen binnen gekregen. Het probleem is dat nutsmaatschappijen van hogerhand zeer grote vrijheden hebben gekregen. Ze kunnen zowat doen wat ze willen en kunnen de stad daarbij gewoon negeren.”

Watteeuw beseft dat bij ingrijpender werken de klachten nog fors kunnen toenemen. “ We zijn bezig een communicatiecentrum te creëren specifiek voor de werken in Oostakker. Het zal vergelijkbaar zijn met BUZZ, het project dat we startten toen onder andere de B401 werd afgesloten. Dat heeft goed gewerkt. In Oostakker kan dat ook.”

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Duim omhoog

    Duim omhoog

    Ik schrijf dit stukje net voordat ik moet vertrekken naar mijn eerste optreden op de Gentse Feesten editie 2019. Mijn avond zal ongeveer zo verlopen: ik zwaai met mijn doorrijvergunning naar de security, tuf door de massa naar het plein waar ik moet zijn en stel mijn instrumenten op. Als het moment daar is, klim ik met mijn collega’s op het podium, geven we dik 2 uren het beste van onszelf en als alles goed verlopen is, nemen we applaus in ontvangst. Moe maar voldaan tuffen we door de iets beschonkener massa de feestenzone uit, zwaaien naar de man van de security en rijden naar huis. Ik dank de hemel dat ik zo mijn boterham mag verdienen en verder niet al teveel moet uitvreten. Het Gentse Feesten-publiek heeft het indien mogelijk nog beter. Mensen genieten van een vrije dag en kuieren van het ene podium naar het andere. Dat kan onbezorgd, daar staan de GF voor garant. Die onbezorgdheid danken we aan de stress van een leger professionals. De pleinorganisatoren zijn een heel jaar bezig met het boeken van artiesten, het vinden van personeel en het voldoen aan de steeds strenger wordende veiligheidsnormen. De Gentse Flikken zien erop toe dat we niet bestolen, aangerand en/of opgeblazen worden. Als er toch iets misgaat, staan ze ons bij. Op zo’n massa-evenement, dat plaatsvindt in een middeleeuwse stad met veel kronkelende donkere straatjes, is dat elke dag een huzarenstuk. De helden van Ivago zorgen er dan weer voor dat we al niet vanaf dag 2 tot onze enkels in onze eigen vuiligheid staan. Zullen we met z’n allen de komende 10 dagen eens heel vriendelijk en beleefd zijn tegen diegenen die de GF mogelijk maken? Een glimlach naar de barman en de security, een duim omhoog naar onze Flikken en een schouderklopje aan de vuilnisman? Het is maar een kleine moeite voor zoveel plezier, toch?