Verdubbeling van aantal zonnepanelen in Sint-Amandsberg en Dampoort in twee jaar tijd
Dankzij het buurtproject Buurzame Stroom is het aantal zonnepanelen in de Dampoort en Sint-Amandsberg verdubbeld in twee jaar tijd. Daarbij werd ook ingezet op gezinnen met ongeschikte daken en met lage inkomens, zodat iedereen kon deelnemen aan de groene revolutie.
Een aantal jaar geleden gaven bewoners van de Dampoort en Sint-Amandsberg aan dat ze samen wilden investeren in groene energie. Hieruit ontstond het onderzoeksproject Buurzame Stroom, in samenwerking met EnerGent, stad Gent, Samenlevingsopbouw, de Energiecentrale, Fluvius, Ecopower, Universiteit Gent en Partago. Het project liep van maart 2018 tot januari 2020 met een helder doel: zoveel mogelijk zonnepanelen leggen zodat energie lokaal geproduceerd, opgeslagen en verbruikt kan worden.
Na twee jaar experimenteren kan de buurt rekenen op 2.535 bijkomende zonnepanelen, dat is een verdubbeling van de capaciteit. Er werden panelen gelegd op 102 woningen, 2 appartementsgebouwen, 8 huurwoningen, 2 scholen en 8 handelspanden. Op deze manier kan er energie geproduceerd worden waarbij 204 Gentse gezinnen, bij gemiddeld verbruik, een jaar goed zijn.
Lessen getrokken
Nu het project is afgerond hebben de gezichten achter Buurzame Stroom meer dan veertig beleidsaanbevelingen gebundeld waardoor zonnepanelen toegankelijker zouden worden voor iedereen. Doorheen het proces merkten de projectmedewerkers dat een aanpak op maat nodig is om anderen te betrekken. Zo bleken zonnepanelen alleen meestal niet rendabel voor kwetsbare gezinnen. Een totaalaanpak van zonnepanelen, dakrenovatie en isolatie was nodig. Een systeem van gratis leningen en premies hielp ook om kwetsbare gezinnen te betrekken.
Voor huurders bood Buurzame Stroom twee oplossingen. Enerzijds stelden ze een aangepaste overeenkomst voor tussen verhuurder en huurder. In dat scenario plaatst de verhuurder zonnepanelen en betaalt de huurder een licht verhoogde huurprijs. Op deze manier verdient de verhuurder zijn investering terug en daalt de kostprijs voor elektriciteit voor de huurder. Anderzijds zouden huurders kunnen investeren in zonnepanelen in de buurt, waarbij de opbrengst wordt afgetrokken van hun elektriciteitsverbruik. Op deze manier kunnen grote daken uit de buurt benut worden, zonder dat de opgewekte elektriciteit verloren gaat. Het probleem bij ‘zonnedelen’ is echter de hoge kosten om het elektriciteitsnet te gebruiken.
Niet alleen voor happy few
Als het gaat om appartementsgebouwen is ‘zonnedelen’ een juridisch en technisch kluwen. Het is lastig om stroom te produceren voor de gemeenschappelijke delen én de individuele appartementen. De projectmedewerkers ijveren daarom voor een betere wetgeving en een interessant financieel kader om samen hernieuwbare energie op te wekken, te verbruiken, te verhandelen of te delen. “Op deze manier is groene energie niet enkel voor de happy few”, zegt Tine Heyse (Groen), schepen van milieu, klimaat en wonen. “Zonne-energie moet toegankelijk zijn voor iedereen, ook voor mensen zonder geschikt dak, eigen huis of hoog inkomen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mechelen
Politie identificeert dame (45) van spuugincident na wedstrijd van KV Mechelen: “PV opgesteld en overgemaakt aan de Voetbalcel”
De lokale politie van Mechelen-Willebroek heeft de dame van het spuugincident na de wedstrijd van KV Mechelen en KAA Gent kunnen identificeren. Het gaat om een 45-jarige vrouw uit Mechelen die op regelmatige basis naar de thuiswedstrijden van Malinwa komt kijken. -
PREMIUMGENT
BINNENKIJKER. Dit kot is bij de duurste van Gent: “Een inloopdouche van 2 meter, da’s een dikke plus”
Zowat 10.000 koten zijn er te weinig in Gent. 80.000 studenten, van wie de helft op kot wil, vechten voor elke vierkante meter vrijgekomen vastgoed. Tot 500 euro voor een kamer is schering en inslag, maar sommigen betalen bewust nog meer. Wij kijken binnen in een van de ‘luxekoten’ in Gent. Is die prijs te verantwoorden? “Ik zit hier al 6 jaar. Dan is het goed, hé.” -
Getest: Dit is de beste inbouw-combimagnetron
Wat is de beste inbouw-combimagnetron? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Gent
We hadden bijna een Gentse Feesten zonder Nachtplan, maar het komt nu tòch terug
“De wereld is veranderd, we gingen dat niet meer doen, zo’n Nachtplan. Maar we hebben ons bedacht. We maken opnieuw 50.000 exemplaren.” En zo was een ongeveer 20-jaar oude traditie bijna verloren gegaan, maar gelukkig toch net niet. -
PREMIUM
Rookmelder is vanaf 1 juli verplicht op élke woonlaag: hier moet je op letten
Waar rook is, is behalve vuur hopelijk ook een brandmelder. Op elke verdieping van het huis, want dat moet vanaf 1 juli in álle Nederlandse woningen.
-
GENT
Internationale fair trade dag in één van de oudste Oxfam-winkels van Gent
Mini-feestje voor de Oxfam Fair Trade-winkel in de Lammerstraat: het is internationale fair trade dag en dat betekent een glaasje Oxfam-appelsap voor de passanten. De winkel hier is één van de oudste in Vlaanderen, goed voor 48 jaar aan vrijwilligerswerk. -
Zo kun je goedkoper tanken tijdens een lange rit
Ook al probeer je nog zo goed om brandstof te besparen, tijdens een langere rit is het onvermijdelijk dat je een keer moet tanken, en de prijzen van benzine en diesel liegen er niet om. Zo kun je goedkoper tanken. -
PREMIUMGent
Collega's beschuldigen professionele danser (27) van Studio 100 van aanranding : “Ik walg van mezelf”
Een 27-jarige man uit Gent die werkt als danser bij onder andere Studio 100 moest zich maandagmorgen in de rechtbank verantwoorden voor aanranding van de eerbaarheid. De man zou zich meerdere keren hebben opgedrongen aan vrouwelijk collega’s, vooral wanneer ze dronken of aan het slapen waren.