Veel protest bij boekvoorstelling Filip Dewinter: 650 tegenbetogers op straat, publiek trakteert hem op fluitconcert
GENTDe lezing van Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter aan de UGent kon in de Arteveldestad op veel protest rekenen. Voorafgaand aan het evenement trokken 650 manifestanten door de studentenbuurt. Die betoging verliep vreedzaam, maar bij het begin van de lezing liepen de gemoederen hoog op. Bij het ter perse gaan, kon Dewinter niet aan het woord komen, hij werd overstemd door tegenstanders, maar hij ging onverstoorbaar door.
“UGent, neem initiatief! Geen fascisten aan onze unief”. De boodschap van de 650 manifestanten die voorafgaand aan de lezing van Filip Dewinter door de Gentse studentenbuurt trokken, was duidelijk. De groep eindigde in cultuurcentrum Viernulvier, waar gespeecht werd door onder andere holocaust-overlever Simon Gronowski. Opvallend: ook jeugdschepen Hafsa El-Bazioui was aanwezig. “Ik wil onze studenten een hart onder de riem steken deze avond. Daarom sta ik hier in solidariteit en verbondenheid. In de eerste plaats als Gentenaar”, klonk het.
Toch ging de boekvoorstelling van het Vlaams Belang-kopstuk, uitgenodigd door de rechts-conservatieve studentenbeweging KVHV, door. Niet zonder protest: aan de ingang vatten een twintigtal linkse manifestanten post, eens de deuren werden geopend werd er ook met yoghurt gegooid in de gang. Heel even moesten betogers en bezoekers uit elkaar gehaald worden.
Uiteindelijk kon de lezing toch van start gaan, met veel vertraging en niet zonder moeite. Tegenstanders van Dewinter overstemden hem toen de boekvoorstelling van start ging. “Geen fascisten in onze stad”, klonk er uit het publiek. Uiteindelijk moest een deel van hen de zaal verlaten, waarna er een fluitconcert van start ging. Een uur na de voorziene starttijd was het rumoer nog niet gaan liggen, maar Dewinter ging onverstoorbaar door.
Open brief
Al bij de aankondiging was er al veel te doen over de lezing: een 150-tal personeelsleden van de UGent ondertekende een open brief met de vraag om Dewinter zijn boekvoorstelling niet door te laten gaan. Het evenement wordt georganiseerd door conservatief-rechtse studentenbeweging KVHV, die officieel erkend wordt als vereniging aan de UGent, en dus oordeelde rector Rik Van de Walle dat die kon doorgaan.
Praeses Jens Hinderyckx liet op voorhand weten dat iedereen welkom was, “zolang de publieke orde niet verstoord werd”. Hij benadrukt wel dat “een uitnodiging niet betekent dat wij de mening van mijnheer Dewinter delen. We bieden hem enkel een platform, we zijn niet zijn woordvoerder of spreekbuis. Dat er tegenwind is, vinden we goed, ook tegenstanders zijn welkom. Daarmee willen we enkel bevestigen dat we voor het vrije woord zijn. Het is trouwens ook niet de bedoeling om de provocatie op te zoeken. Eerder nodigden we andere nationale politici uit, zoals Sami Mahdi. Deze boekvoorstelling ligt in dezelfde lijn”.
Maar de oproep van het personeel, breed gesteund door een vakbondscoalitie, het linkse Gentse middenveld en enkele belangrijke cultuurspelers zoals Viernulvier, viel niet volledig in dovemansoren. De oorspronkelijke locatie van de lezing, de Blandijn, is namelijk ook de thuis van opleidingen zoals ‘Afrikaanse talen en Culturen’ en de ondertekenaars van de brief vonden dat te gevaarlijk voor studenten. Volgens hen is ‘omvolking’, de titel van het boek van Dewinter, een complottheorie, die racistisch is en gevaarlijk. De lezing werd dus verzet naar campus Aula, waar “de veiligheid beter gegarandeerd kon worden”, aldus de universiteit. Die onderstreepte wel dat de beslissing genomen werd voor de brief verscheen. De tegenbetoging verzamelde dan weer aan de Blandijnberg.
In de marge van de lezing en tegenbetoging werden twaalf mensen aangehouden. In negen gevallen ging het om een preventieve aanhouding vooraf. Drie mensen weigerden hun identiteitskaart te tonen aan de politie en werden daarom meegenomen.
LEES OOK:
Hoe kijken de buren naar passage van Filip Dewinter in Vlierbeekveld? “Deze lezing ging over ons” (+)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
Gent
Sint-Amandsberg opgeschrikt door luide knal: brandweer en politie opgetrommeld, maar bleek om bommetje te gaan
Even opschudding in de Heiveldstraat in Sint-Amandsberg vrijdagochtend. Bewoners schrikten omstreeks 9 uur op van een enorm luide knal. Sommigen vreesden dat er een explosie had plaatsgevonden, en belden de hulpdiensten. -
Gent
Dertigtal jongeren zet feestavond in met vuurwerk aan Sint-Pietersstation
Even opschudding aan de stationsbuurt woensdagnacht. Aan het Koningin Maria Hendrikaplein werd in de nacht van woensdag op donderdag vuurwerk afgestoken door een groep jongeren, die op weg waren naar de uitgangsbuurt. -
PREMIUMGent
Fleur (20) start winkel met ‘feel good’ spullen: “Van handgebreide pulls tot juwelen”
Fleur Baeyens is amper twintig jaar, maar ze runt al twee jaar haar eigen webshop. Enkele maanden startte ze ook een fysieke winkel op in de Bennesteeg: de ‘Just Feel Good shop’. Zoals de naam doet vermoeden, kan je hier terecht voor allerlei spullen die je een goed gevoel geven – van handgebreide pulls tot juwelen. Wij keken al eens binnen. -
PREMIUMGent
Gentse Feesten moeten vernieuwen en jonger publiek aanspreken: meer geld voor organisatoren die daarin meegaan
Nog 168 dagen tot de Gentse Feesten 2023. Gentse Feesten met meer namiddagprogrammatie en meer voor en door jongeren. Om de pleinorganisatoren zover te krijgen, pakt Feestenschepen Bram Van Braeckevelt (Groen) uit met een nieuw subsidiereglement. Positief is dat ze nu al weten dat ze over 85% van hun budget van vorig jaar kunnen beschikken. Om die overige 15% subsidies binnen te rijven, moeten de organisatoren aan de slag.
-
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
-
-
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
Gent
Getuige haalt 72-jarige drenkeling uit ijskoude water aan Coupure maar slachtoffer in levensgevaar
Een ongelukkige val aan de Coupure in Gent, kostte donderdagnamiddag bijna het leven aan een 72-jarige man. Hij kwam in het ijskoude water terecht en kon door een getuige op het droge worden gehaald. De man verkeert wel in levensgevaar.