Volledig scherm
De voorruit van deze wagen werd in de nacht van maandag op dinsdag vernield toen die geparkeerd stond aan het Antwerpenplein. © RV

Vandalisme aan wagens aan Dampoort, maar te weinig meldingen volgens politie

Op het Antwerpenplein aan station Gent Dampoort zijn de laatste maanden al verschillende wagens beschadigd, maar de Gentse politie kreeg nog maar weinig aangiften. “Enkel wanneer alles aangegeven wordt, kunnen we gericht patrouilleren”, zegt woordvoerder Matto Langeraert.

Volgens omwonenden zijn er in de laatste twee maanden al minstens vier wagens beschadigd. “Ik heb er nog altijd een slecht gevoel door”, vertelt een vrouw wier voorruit in de nacht van afgelopen maandag op dinsdag werd ingeslagen. “Anderhalve maand geleden gebeurde exact hetzelfde bij mijn buurman. Sindsdien zijn er nog twee wagens beschadigd.”

Oproep om aan te geven

De politie onderneemt voorlopig nog geen stappen om het plein verder te beveiligen omdat ze nog maar weinig meldingen heeft gekregen van slachtoffers. “In 2018 was er één melding van vandalisme op 27 oktober. In 2019 hebben we tot nu toe alleen een melding gekregen op 8 januari”, duidt Matto Langeraert van de Gentse politie.

Het feit dat de ingegooide autoruiten niet altijd aangegeven worden, heeft mogelijk te maken met de verzekering. Schade aan autoruiten is in de meeste gevallen enkel verzekerd met een omniumverzekering. “Daarom zien sommige slachtoffers er het nut niet van in om de schade aan te geven”, zegt Langeraert. “Maar het is wel cruciaal om het altijd te melden. Pas als we een volledig beeld hebben van het vandalisme, kunnen we gericht patrouilleren in de omgeving. Een berichtje op sociale media of in de vriendenkring is niet genoeg. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor fietsdiefstallen. We willen iedereen oproepen om zo’n zaken altijd te melden.”

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement