Vandalen bekladden gevel en parking in Wachtebeke.
Volledig scherm
Vandalen bekladden gevel en parking in Wachtebeke. © rv

Vandalen spuiten graffiti op gevel van kantoorgebouw en gieten olie op parking

Een kantoorsite in Wachtebeke werd vannacht, tussen middernacht en 2 uur, ernstig beschadigd. Op de gevel werden zwarte strepen en de tekst ‘blijf in uw kot’ gespoten met graffiti, en de parking werd overgoten met olie. De eigenaar hoopt dat de vandalen zich kenbaar maken, zodat er geen verdere streken volgen.

Ellen Baele, eigenaar van een garage en een koetswerkbedrijf in Zelzate, kocht na lang twijfelen een kantoorgebouw in Wachtebeke met haar broer Thomas en haar zus Hilde. Daarin zouden een tweehandscentrum, een kantoorruimte en een leslokaal komen. Omwille van de maatregelen werd de opening van het gebouw uitgesteld, maar de aannemer mocht wel verder werken aan de parking met een beperkte ploeg. Vorige week kreeg de aannemer echter een telefoontje, van iemand die het niet kunnen vond dat ze doorwerkten in tijden van corona. “Die man had echter toestemming gekregen om verder te werken. Wij en zij zijn met alles in orde, we passen ons aan de regels aan. Maar wij zijn niet diegene die uit ons kot zijn gekomen, om op een andere gevel ‘blijf in uw kot’ te schrijven.”

De parking werd vrijdagavond afgewerkt, maar deze ochtend kreeg Ellen te horen dat de parking en de gevel van het gebouw besmeurd waren. Op de gevel hadden enkele vandalen zwarte strepen en de boodschap ‘blijf in uw kot’ getekend, en de parking hadden ze bedekt met olie. De olie is intussen in de klinkers gedrongen, die gaat er niet meer uit. “De rekening voor die parking, 70.000 euro, was zelf nog niet betaald. De buren hebben tussen middernacht en 2 uur gelach en gejoel gehoord. We weten ook dat ze met de fiets waren, en een bendeke vormden.”

De vandalen schreven 'blijf in uw kot' op de gevel van het gebouw, terwijl ze zelf uit hun kot kwamen om de site te beschadigen.
Volledig scherm
De vandalen schreven 'blijf in uw kot' op de gevel van het gebouw, terwijl ze zelf uit hun kot kwamen om de site te beschadigen. © rv

Aangeven zonder verdere gevolgen

“We vragen aan de daders om zich kenbaar te maken, via een Facebookbericht. Als ze zich melden, beloven we geen verdere gevolgschade. We zouden ze vragen om te helpen opkuisen, maar we gaan ze niet aangeven aan de politie. We willen gewoon weten of we een mikpunt vormen voor verder vandalisme. Werden die mensen opgezet tegen ons, of hebben ze het gewoon uit verveling gedaan? Als ik weet wie het is, en waarom ze het gedaan hebben, moet ik geen schrik meer hebben voor volgende acties. Als we weten dat die mensen geen haat dragen tegenover ons of onze aannemer, dan hebben we tenminste gemoedsrust.”

 1. Razend populaire huiskamerquizzen met Lieven Scheire en Sofie Engelen worden opgenomen in Gent

  Razend populaire huiskamer­quiz­zen met Lieven Scheire en Sofie Engelen worden opgenomen in Gent

  Het Gentse artiestenbureau Working Class Heroes organiseerde reeds zes Huiskamerquizzen die telkens uitverkocht waren. Elke keer namen 500 personen daaraan deel. Wat de spelers aanspreekt is de speelse vragen, maar ook de gastheren. De eerste drie edities stelden Jan Delvaux en Jimmy Dewit de vragen, de drie quizzen erna was Lieven Scheire de quizmaster. Er staan nog speelavonden gepland, telkens met een ander thema en een andere gastheer of gastvrouw.
 2. Basisschool Sint-Bavo bereidt zich voor om alle leerjaren indien mogelijk weer te verwelkomen: “Nodig voor de kinderen én de leerkrachten, die zitten op het einde van hun bobijntje”
  PREMIUM

  Basis­school Sint-Bavo bereidt zich voor om alle leerjaren indien mogelijk weer te verwelko­men: “Nodig voor de kinderen én de leerkrach­ten, die zitten op het einde van hun bobijntje”

  Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts wil vanaf 2 juni het kleuteronderwijs volledig heropenen, en lagereschoolkinderen voor de helft van de lestijd op school onderwijzen. De Vrije Basisschool Sint-Bavo bereidt zich alvast voor om alle leerjaren opnieuw te verwelkomen. “De moeilijkste punten zijn de leerlingen in hun eigen bubbel houden, en het toiletgebeuren veilig organiseren”, vertelt directeur Mallems.