Sandra Breyne (43) met haar tweeling Finn en Fiona (beiden 10): “Mocht ik hen zelf laten kiezen hebben, ze waren waarschijnlijk niet langsgekomen uit schrik voor de prik.”
Volledig scherm
Sandra Breyne (43) met haar tweeling Finn en Fiona (beiden 10): “Mocht ik hen zelf laten kiezen hebben, ze waren waarschijnlijk niet langsgekomen uit schrik voor de prik.” © Cedric Matthys

Vaccinatie bij kinderen ook in Gent gestart: “Waarom is dit bij volwassenen nog altijd niet verplicht?”

GentIn Flanders Expo zijn zaterdagochtend de eerste Gentenaars jonger dan twaalf gevaccineerd. Alle 20.000 uitnodigingen zijn inmiddels verstuurd. Zo'n 6.000 ouders boekten al een afspraak. “Ook mijn kinderen maken deel uit van de bredere maatschappij", zegt mama Sandra Breyne (43), die na even twijfelen toch langskwam. 

 1. Voorzitters gemeenteraad roepen op: “Geef raadsleden meer steun en een statuut”
  Gent

  Voorzit­ters gemeente­raad roepen op: “Geef raadsleden meer steun en een statuut”

  Sinds de laatste lokale verkiezingen in 2018 hebben in Vlaanderen liefst 265 verkozen gemeenteraadsleden hun ontslag gegeven. Reden: de combinatie job - gezin - raadslid is niet haalbaar. Nu hebben de voorzitters van verschillende steden en gemeenten een oproep gelanceerd, om raadsleden meer steun en een statuut te geven. “Het werk van een gemeenteraadslid in een grote stad is minstens een halftijdse job", zegt Christophe Peeters, voorzitter in Gent, al jaren.
 1. De Kijk van Kurt: “Klachten indienen tegen onze politie, de nieuwe nationale sport”
  Gent

  De Kijk van Kurt: “Klachten indienen tegen onze politie, de nieuwe nationale sport”

  In maart vorig jaar werd een jong koppeltje door een vijftiental jongeren omsingeld, geschopt, geslagen en bestolen. De politie kwam ter plaatse en de vijftien werden opgepakt. Op die arrestatie kwam, onder meer van enkele ouders, kritiek. Onze flikken zouden onvriendelijk geweest zijn en de daders naakt gefouilleerd hebben. Of de ouders van de daders zich geëxcuseerd hebben bij de slachtoffers, is niet geweten. Uit intern onderzoek blijkt nu dat de agenten correct gehandeld hebben. Hoe ouders van de daders zo’n arrestatie dan wel willen zien plaatsvinden, is me een raadsel. Een naaktfouille lijkt me inderdaad niet echt een mooi moment. Als je het echter verbiedt, kan ik me voorstellen dat daders van allerlei misdrijven ongestraft hun knipmessen, drugs en dergelijke meer in hun lingerie zullen duwen. Naast het artikel waarin stond dat de politie dus niks te verwijten viel, viel te lezen dat er alweer een onderzoek loopt na een klacht van een verongelijkte vader. Zijn zoons van veertien en zestien werden onlangs ook gefouilleerd en ook bij hen zouden de agenten in de onderbroek hebben gekeken. Bij de oudste jongen werd een gebruikershoeveelheid cannabis gevonden. Voor de volledigheid zeg ik er hier even bij dat cannabisgebruik in België pas vanaf achttien jaar toegelaten is. De vader in kwestie eist nu excuses van de agenten omdat zo een fouillering volgens hem ingrijpend kan zijn voor jongens in de puberteit. Ik kan me voorstellen dat hij daarin gelijk heeft. Ik hoop evenwel dat de vader zich eens verdiept in de mogelijke gevolgen van cannabisgebruik op die leeftijd. In een eerste zoekactie via Google stuit ik al op woorden als ‘paniekaanvallen,’ ‘depressie’ en zelfs ‘schizofrenie.’ In plaats van excuses te eisen, zou meneer beter een bos bloemen sturen naar de agent.