Maandag start het UZ Gent de studie op.
Volledig scherm
Maandag start het UZ Gent de studie op. © VTM

UZ Gent start studie met reumamiddel tegen corona: “Hopelijk snel uitsluitsel over werking én mogelijke bijwerking”


Het UZ Gent startte zopas een studie op om na te gaan of bepaalde reumamedicijnen de gevolgen van het coronavirus kunnen afremmen. In totaal zullen 342 patiënten onderzocht worden, al krijgt 20% van die patiënten geen reumamedicijnen toegediend om te dienen als controlegroep. Ook in Italië en China werden de producten al getest maar volgens de onderzoekers werd er te veel mee geëxperimenteerd. 

De studie is er een van het UZ Gent, het Federaal Kenniscentrum voor Gezondheidszorg (KCE) en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB). Maandag start de studie  in negen Belgische centra. Het gaat om de medicijnen anakinra, tocilizumab, en siltuximab. Dat zijn medicijnen die ontstekingen tegen gaan en dus zouden kunnen helpen om de infectie af te remmen en longschade te voorkomen. 

Bij ongeveer 20% van de Covid-19-patiënten die in het ziekenhuis opgenomen worden, ontstaat ernstige longschade. De patiënt kan daarbij onvoldoende zuurstof opnemen in het bloed en er treden verschijnselen van kortademigheid en verwardheid op. In de long speelt zich op dat moment een overdreven reactie van het afweersysteem af die leidt tot ontsteking en longschade. Die ontsteking wordt in gang gezet door ontstekingsstoffen, cytokinen genaamd.

“Onderzoek uit China en Italië toont aan dat cytokinen verhoogd aanwezig zijn bij mensen die beademd worden op intensieve zorg”, zegt prof. dr. Bart Lambrecht, longarts aan het UZ Gent, onderzoeksdirecteur ontstekingsziekten van het VIB en coördinator van de studie. “Soms zijn die cytokinen zo hoog aanwezig dat we zelfs spreken van een ‘cytokinestorm’.”

Controlepatiënten

In de studie zitten 342 patiënten met een ernstige Covid-19-infectie. Een groep controlepatiënten (1/5 van de deelnemers aan de studie) zal enkel de huidige standaardbehandeling krijgen. “De studies uit het buitenland tonen aan dat tot 75% van de patiënten met deze ernstige vorm van Covid-19 een gunstig effect vertoont op de reumamedicatie, maar er werd niet vergeleken met standaardbehandeling. We moeten ook uitzoeken welke van de reumamedicatie het best werkt en of combinatietherapie misschien beter is. Momenteel wordt te veel geëxperimenteerd met deze behandeling. We hopen dat onze studie snel uitsluitsel brengt over de werking en mogelijke bijwerking”, zegt professor Lambrecht.

De studie werd opgezet door het UZ Gent in samenwerking met het Federaal Kennis Centrum voor Gezondheidszorg. Ze start vandaag in negen centra in België, waaronder de universitaire ziekenhuizen van Gent, Antwerpen, Brussel (UZ Jette, Erasme, Saint-Luc, Sint-Pieters) en Luik, het AZ Sint-Jan in Brugge en Ziekenhuis Oost-Limburg in Genk.

 1. Laura is op zoek naar motard die mama Karlien aanreed en vluchtte: “Wie stapt nu af en vertrekt dan weer?”
  PREMIUM

  Laura is op zoek naar motard die mama Karlien aanreed en vluchtte: “Wie stapt nu af en vertrekt dan weer?”

  Laura Praet (27) is op zoek naar de dader die vrijdagmiddag haar mama Karlien Clabots (56) met de motor aanreed aan de Nieuwe Vaart in Gent en vervolgens vluchtmisdrijf pleegde. Haar mama werd met spoed geopereerd aan een open scheenbeenbreuk en werd ook vandaag opnieuw geopereerd om haar verbrijzelde been te redden. “Wie zoiets doet, is geen mens maar een beest”, zegt Laura woest.
 2. Verpakkingsloze winkel OHNE pakt Oost-Vlaanderen in: “Ons loon? 1.200 euro per maand, voor het geld doen we het niet”
  PREMIUM
  REGIO

  Verpak­kings­lo­ze winkel OHNE pakt Oost-Vlaanderen in: “Ons loon? 1.200 euro per maand, voor het geld doen we het niet”

  In volle coronatijd opende in Nevele vorig weekend de vijfde verpakkingsvrije voedingswinkel OHNE zijn deuren, vijf jaar na de eerste winkel in de Gentse Steendam. In tussentijd kwam er nog een vestiging bij in Gent en zijn ook Zwalm en Aalst een OHNE rijker. “Het idee dat stedelingen meer open zouden staan voor het verpakkingsvrije concept dan mensen uit een kleinere gemeente, klopt niet.”
 3. Leerkracht (34) veroordeeld voor verkrachting leerling: “Hij werd hier op handen gedragen”
  PREMIUM

  Leerkracht (34) veroor­deeld voor verkrach­ting leerling: “Hij werd hier op handen gedragen”

  In de Gentse rechtbank van eerste aanleg is een leraar van Don Bosco in Sint-Denijs-Westrem veroordeeld tot vier jaar celstraf, waarvan 30 maanden met uitstel. De 34-jarige man uit Wetteren stond er terecht voor aanranding van eerbaarheid en verkrachting van twee leerlingen. De middelbare school liet de leerkracht preventief schorsen. “S.D.B. heeft ons vertrouwen beschaamd”, zegt afgevaardigd bestuurder Bart Decancq. “Deze hele zaak is een regelrechte slag in ons gezicht.”
 1. Hafsa

  Hafsa

  Het is geen geheim dat het al eens rommelt in het Gentse stadhuis. De oppositie legt de meerderheid het vuur aan de schenen en binnen de coalitie komt het ook wel eens tot een echtelijke twist. Politiek voer je door te discussiëren en dus zal er in de interne keuken van de partijen ook wel eens met het servies gegooid worden. De afgelopen week was het van dattum bij Groen. Die partij zette bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen Hafsa El-Bazioui op haar lijst. Hafsa heeft Marokkaanse roots en draagt een hoofddoek. Zoiets staat chique op de lijst van een progressieve linkse partij, zal men bij Groen gedacht hebben. Dat Hafsa bijzonder intelligent is en zowat de enige in de partij met een sappig Gents accent, was ook mooi meegenomen. Hafsa haalde een hoop stemmen en zal vanaf 2022 schepen worden, tot zover klopte het Groene plannetje als een bus. Dat Hafsa ook een mening heeft, daar hadden ze bij Groen géén rekening mee gehouden. Via Facebook liet ze vorige week haar ongenoegen blijken over de aanpak van de burgemeester in de Brugse Poort. Als bewoonster van die wijk heeft ze recht van spreken, maar dat zagen ze bij Groen anders. Hafsa stuurde haar kat naar het Brugse Poort-debat op de gemeenteraad en daaruit maakte de oppositie op dat ze het zwijgen was opgelegd door boegbeeld Filip Watteeuw. Wat volgde, was een oorlogje op Twitter tussen Tom De Meester van PVDA en Filip Watteeuw. Watteeuw schold De Meester zelfs uit voor strandjutter. U ziet het, aan de Botermarkt gaat het om de inhoud. Een kennis van mij – eveneens van de Brugse Poort, met Marokkaanse roots en met een hoofddoek - denkt luidop dat de stad haar hele wijk wil laten verkommeren om er nieuwe, dure appartementen te bouwen. Of dat klopt weet ik niet, maar het zegt veel over het vertrouwen in de gemeentelijke politiek.