Onder meer de bewoners van Home Vermeylen aan de Gentse Overpoort zien hun huur geschrapt.
Volledig scherm
Onder meer de bewoners van Home Vermeylen aan de Gentse Overpoort zien hun huur geschrapt. © UGent

UGent schrapt huur studentenhomes die tijdelijk leeg staan door corona

UGent heeft beslist om geen huur aan te rekenen voor studentenkamers die noodgedwongen leeg staan door corona. Dat heeft de communicatiedienst laten weten. Ook de bewoners van home Bertha en home Heymans, die hun kamer niet moesten verlaten, zien hun huur misschien wegvallen. 

Midden vorige maand is er wat ophef ontstaan aan de Gentse universiteit. Studenten die een kamer huurden in de complexen Astrid, Boudewijn, Vermeylen of Fabiola moesten tegen 22 maart hun home verlaten. In de residenties worden zowel de keukens als het sanitair gedeeld. Het was hierdoor moeilijk om de maatregelen rond corona te respecteren. Er was dan ook geen andere optie dan de homes te ontruimen, maar UGent besliste om ondanks het gedwongen vertrek nog steeds de helft van de huur aan te rekenen. 

“Die maatregel hebben we nu aangescherpt”, klinkt het bij UGent. “Wie een kamer huurt in de betrokken homes, moet geen huur meer betalen tot wanneer ze opnieuw beschikbaar is. Verder kijken we of we deze maatregel kunnen doortrekken naar alle studenten.”

Midden april beslissing

Ook voor wie in een studio verblijft in home Bertha of in een flat in home Heymans (en dus mochten blijven, nvdr.) zal de huur misschien wegvallen. “Midden april staat onze volgende Sociale Raad gepland", legt de woordvoerster uit. “Hierin komt de universiteit samen met de studentenvertegenwoordigers. De raad zal een definitieve beslissing nemen.”

 1. Verpakkingsloze winkel OHNE pakt Oost-Vlaanderen in: “Ons loon? 1.200 euro per maand, voor het geld doen we het niet”
  PREMIUM
  REGIO

  Verpak­kings­lo­ze winkel OHNE pakt Oost-Vlaanderen in: “Ons loon? 1.200 euro per maand, voor het geld doen we het niet”

  In volle coronatijd opende in Nevele vorig weekend de vijfde verpakkingsvrije voedingswinkel OHNE zijn deuren, vijf jaar na de eerste winkel in de Gentse Steendam. In tussentijd kwam er nog een vestiging bij in Gent en zijn ook Zwalm en Aalst een OHNE rijker. “Het idee dat stedelingen meer open zouden staan voor het verpakkingsvrije concept dan mensen uit een kleinere gemeente, klopt niet.”
 2. Leerkracht (34) veroordeeld voor verkrachting leerling: “Hij werd hier op handen gedragen”
  PREMIUM

  Leerkracht (34) veroor­deeld voor verkrach­ting leerling: “Hij werd hier op handen gedragen”

  In de Gentse rechtbank van eerste aanleg is een leraar van Don Bosco in Sint-Denijs-Westrem veroordeeld tot vier jaar celstraf, waarvan 30 maanden met uitstel. De 34-jarige man uit Wetteren stond er terecht voor aanranding van eerbaarheid en verkrachting van twee leerlingen. De middelbare school liet de leerkracht preventief schorsen. “S.D.B. heeft ons vertrouwen beschaamd”, zegt afgevaardigd bestuurder Bart Decancq. “Deze hele zaak is een regelrechte slag in ons gezicht.”
 1. Hafsa

  Hafsa

  Het is geen geheim dat het al eens rommelt in het Gentse stadhuis. De oppositie legt de meerderheid het vuur aan de schenen en binnen de coalitie komt het ook wel eens tot een echtelijke twist. Politiek voer je door te discussiëren en dus zal er in de interne keuken van de partijen ook wel eens met het servies gegooid worden. De afgelopen week was het van dattum bij Groen. Die partij zette bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen Hafsa El-Bazioui op haar lijst. Hafsa heeft Marokkaanse roots en draagt een hoofddoek. Zoiets staat chique op de lijst van een progressieve linkse partij, zal men bij Groen gedacht hebben. Dat Hafsa bijzonder intelligent is en zowat de enige in de partij met een sappig Gents accent, was ook mooi meegenomen. Hafsa haalde een hoop stemmen en zal vanaf 2022 schepen worden, tot zover klopte het Groene plannetje als een bus. Dat Hafsa ook een mening heeft, daar hadden ze bij Groen géén rekening mee gehouden. Via Facebook liet ze vorige week haar ongenoegen blijken over de aanpak van de burgemeester in de Brugse Poort. Als bewoonster van die wijk heeft ze recht van spreken, maar dat zagen ze bij Groen anders. Hafsa stuurde haar kat naar het Brugse Poort-debat op de gemeenteraad en daaruit maakte de oppositie op dat ze het zwijgen was opgelegd door boegbeeld Filip Watteeuw. Wat volgde, was een oorlogje op Twitter tussen Tom De Meester van PVDA en Filip Watteeuw. Watteeuw schold De Meester zelfs uit voor strandjutter. U ziet het, aan de Botermarkt gaat het om de inhoud. Een kennis van mij – eveneens van de Brugse Poort, met Marokkaanse roots en met een hoofddoek - denkt luidop dat de stad haar hele wijk wil laten verkommeren om er nieuwe, dure appartementen te bouwen. Of dat klopt weet ik niet, maar het zegt veel over het vertrouwen in de gemeentelijke politiek.