Volledig scherm
De hele site van de Zuid zal er anders gaan uitzien. © Wannes Nimmegeers

Tweede leven voor de oude bib tegen eind dit jaar

De oude bibliotheek aan de Zuid krijgt tegen eind dit jaar een nieuwe bestemming. De renovatie is zopas gestart. De stadswinkel komt maar ook het Administratief Centrum Zuid zal er tijdelijk een stek krijgen in afwachting van de renovatie die ook daar gepland is.

De Zuid moet tegen 2023 er heel anders gaan uitzien. De meeste stadsdiensten die nu nog verspreid zitten in de stad verhuizen naar het administratieve gebouw dat een grondige verbouwing zal ondergaan. Er komt een ondergrondse fietsenparking voor 1.100 fietsen en de benedenverdieping wordt grondig verbouwd en uitgebreid.

Stadswinkel

Eerst wordt echter de oude bib onder handen genomen. In de inkomhal van het gebouw uit de jaren 50 komt de vernieuwde stadswinkel. Op de eerste verdieping komt een vergaderzone, die ook bereikbaar zal zijn vanuit het Administratief Centrum Zuid via een passerelle. Na de kantooruren worden deze ruimtes ter beschikking gesteld voor buurtbewoners. Voor verschillende diensten, die nu verspreid zijn over de stad, worden vernieuwde kantoren op verdieping 2 tot en met 6 gebouwd.

“Het Stadskantoor wordt een absolute meerwaarde voor de Gentenaars: met al hun vragen kunnen ze op één plek terecht. De 1.700 stadsmedewerkers zullen vlotter kunnen samenwerken in een aangename en moderne omgeving”, zegt Annelies Storms, schepen van Facility Management (sp.a).

Balies op maat

“We staan voor een boeiende reis”, zegt schepen Sofie Bracke (Open VLD). “De tijd van hoge loketten met gewapend glas zijn achter de rug. We willen een administratief centrum dat ook kinderen verwelkomt. Met balies op hun maat. Verder komen er snelbalies, plekken om een smartphone op te laden en een punt waar men een koffie kan drinken.”

Volledig scherm
Schepenen Storms en Bracke onthulden de maquette. © Wannes Nimmegeers
Volledig scherm
Toekomstbeeld van de Zuid. © RV
  1. LEZ zal wel degelijk uitbreiden, zo blijkt tijdens (pijnlijke) gemeenteraad

    LEZ zal wel degelijk uitbreiden, zo blijkt tijdens (pijnlijke) gemeente­raad

    De lage-emissiezone (LEZ) heeft het stadsbestuur niet in twee gespleten, maar het leverde wel een pijnlijke gemeenteraad op. De LEZ zal tegen het einde van deze legislatuur wel degelijk uitbreiden buiten de kleine stadsring. Waar precies en in welke mate is nog niet duidelijk. Eerst komt er een evaluatie, al blijkt die vooral te gaan over de communicatie en de zogenaamde sociaal flankerende maatregelen: openbaar vervoer en steunmaatregelen bijvoorbeeld. Voor het stadsbestuur was het vooral tandenknarsen maandagavond.
  2. Reeks over Gentbrugge sluit af met buurtfeest: “Al meer dan 3.000 mensen kondigden aanwezigheid aan op Facebook”

    Reeks over Gentbrugge sluit af met buurtfeest: “Al meer dan 3.000 mensen kondigden aanwezig­heid aan op Facebook”

    De Canvas-reeks ‘Gentbrugge’ deed de bewoners van de wijk dromen over een groot feest. In de reeks verkent Joris Hessels de buurt waar hij enkele maanden geleden kwam wonen. Daarbij kwam hij heel wat interessante mensen tegen, die intussen lokale faam vergaard hebben. Enkele Gentbruggenaren vonden dat de reeks in schoonheid moest afgesloten worden en organiseren nu een groot feest voor hun buren.