Volledig scherm
De bewuste Mercedes op de plek waar het incident gebeurde. De chauffeur is opgepakt. © Wannes Nimmegeers

Twee lichtgewonden nadat chauffeur door stakerspiket aan Ghelamco Arena rijdt: “Kwaad opzet? Neen, paniekreactie”

Aan een stakerspost op de Corneel Heymanslaan in Gent, niet ver van de Ghelamco Arena, zijn deze ochtend twee vakbondsmannen lichtgewond geraakt bij een aanrijding. Er zou volgens de eerste berichten sprake zijn van kwaad opzet, maar volgens de bestuurder gaat het om een ongeluk. “Ik panikeerde”, liet de bestuurder optekenen, die wel opgepakt en verhoord wordt. Ook in Houthalen-Helchteren raakte een vakbondsmilitant lichtgewond bij een aanrijding.

Voor een van de vakbondsmannen in Gent werd de ziekenwagen opgeroepen. Opvallend genoeg is de bestuurder van de Mercedes opgepakt. “De chauffeur werd van zijn vrijheid beroofd", klinkt het bij de politie. “Hij wordt meegenomen voor verhoor.” De chauffeur zou zich volgens de eerste berichten agressief opgesteld hebben en ingereden zijn op twee stakers. De politie hield ter plaatsje een oogje in het zeil en kon dus kordaat ingrijpen. De man werd onder schot gehouden en opgepakt.

Bij de chauffeur zelf klinkt een ander geluid. De man verklaarde aan de politie dat hij gewoon traag passeerde door de post, en daarbij een vakbondsman raakte. Enkele militanten gingen volgens de chauffeur aan de wagen hangen omdat de auto niet stopte. Ook daarbij raakte een vakbondsman gewond. De politie maande de man ook aan om te stoppen, maar dat gebeurde niet. “De bestuurder gaf zelfs nog extra gas", laat de Gentse politie optekenen bij VRTNWS. Daarop werd de chauffeur onder schot gehouden, waarna hij stopte en meegenomen werd. “Ik bleef rijden uit paniek. Ik had schrik", verklaarde de bestuurder bij de politie.

“Iedereen kan passeren”

Frederik De Groeve van het ABVV zag alles gebeuren. Hij betreurt het incident. “Wij gijzelen nochtans niemand, niemand wordt fysiek geblokkeerd. Wij laten iedereen passeren die dat wil. Maar die ene persoon vond het toch nodig om zoiets te doen. Hij stelde een criminele daad: het is ook maar logisch dat hij door de politie meegenomen is. Maar laten we de focus er niet te veel op leggen. De daad van die ene persoon weegt niet op tegen de actie van de tientallen mensen van het bedrijventerrein die hier vandaag staan.”

Volledig scherm
De bewuste Mercedes. De bestuurder werd opgepakt. © Nimmegeers

Ook in het Limburgse Houthalen-Helchteren is een vakbondsmilitant lichtgewond geraakt bij een aanrijding. Een chauffeur van een transportbedrijf uit Pelt werd er aangereden door een bedrijfsleider. Het slachtoffer raakte lichtgewond aan de knie en werd naar het ziekenhuis gebracht. De man heeft een klacht ingediend wegens opzettelijke slagen en verwondingen. De politie heeft een pv opgesteld. 

Volledig scherm
Het bewuste stakerspiket op de Heymanslaan. © Wannes Nimmegeers
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Vanaf mei twee uur ‘actualiteitsdebat’ bij begin gemeenteraad, en andere nieuwigheden

  Vanaf mei twee uur ‘actuali­teits­de­bat’ bij begin gemeente­raad, en andere nieuwighe­den

  Voorzitter en Ondervoorzitter van de Gemeenteraad. Het zijn nieuwe – onbetaalde – functies die zijn toegekend aan Zeneb Bensafia (Groen) en Christophe Peeters (Open Vld). Maar wat doen die nu juist? “We hebben alvast een pak meer werk dan gedacht”, lachen ze. “Maar we willen de échte democratie alvast op lokaal vlak herstellen, de gemeenteraad meer kracht geven, de debatten snediger en aantrekkelijker maken, allemaal zodat de Gentenaars zich meer betrokken zouden voelen bij de politiek.”
 1. Bekerkoorts

  Beker­koorts

  Trouwe lezers van deze column, ik vrees dat ik jullie deze week enigszins zal teleurstellen. Tegen mijn gewoonte in zal ik het dit keer niet hebben over klagende bewoners en klungelende beleidsvoerders, en mijn ironie en sarcasme blijven netjes weggeborgen tot na 1 mei. Het is niet dat ik me aan het voorbereiden ben om in het rood gehuld in de stoet te gaan lopen, neen, de Bekerkoorts heeft me te pakken. Ze hebben in het stadhuis nochtans hun best gedaan om me van munitie te voorzien met hun Lage Emissie Zone (LEZ). Ik zou het kunnen opnemen voor die 25% van de centrumbewoners die met hun auto hun straat niet meer in of uit zullen mogen. Ik zou me kunnen afvragen of diegenen die de vooropgestelde 345 euro betalen als bij wonder minder vervuilen en ik zou melancholisch kunnen doen over de binnenkort vervlogen tijden waarin koppeltjes op hun trouwdag werden afgezet aan het stadhuis met een oldtimer. Ik zou me kunnen afvragen hoe het met de bussen van De Lijn en al die oude politievoertuigen zit. Ik zou zelfs nog iets verder kunnen gaan en stellen dat we van Groen zoiets konden verwachten maar dat we van onze blauwe burgemeester toch iets anders hadden gehoopt. Ja, een stukje over bedrogen liberale kiezers had dit kunnen worden. Niets daarvan! De komende anderhalve week ben ik enkel geïnteresseerd in de Bekers van België. In het meervoud, jawel, want nu maandag spelen de KAA Gent Ladies de vrouwenfinale tegen hun zwarte beest Standard Luik. Ik zal hen live aanmoedigen in Denderleeuw. Voor een schamele 5 euro in voorverkoop kunt u er ook bij zijn trouwens, er is nog plaats. Op 1 mei ben ik op de Heizel te vinden voor de mannenfinale tegen Malinois. Hoezeer dat bij bekende Gentenaars leeft, zoek ik vanaf dinsdag voor u uit. Na 1 mei hebben we het met ironie en sarcasme over de LEZ, ik beloof het u.
 2. Uitgetest in Gent: de slechtst scorende restaurants op Tripadvisor - Borsalino

  Uitgetest in Gent: de slechtst scorende restau­rants op Tripadvi­sor - Borsalino

  Niemand kan zich verstoppen. Met de opkomst van sites als TripAdvisor, is elk restaurant onderworpen aan de beoordelingen van meedogenloze klanten op het internet. Goed nieuws voor plekjes met topkritieken zoals Roots en Vrijmoed, maar wat met de slechtste leerlingen van de Gentse klas? Zijn de schlemielen van het internet dan zó slecht, of valt het allemaal wel mee? Vandaag: Italiaans restaurant Borsalino, of de plek waar er volgens klanten mieren door het dessert kruipen.