Volledig scherm
De bewuste Mercedes op de plek waar het incident gebeurde. De chauffeur is opgepakt. © Wannes Nimmegeers

Twee lichtgewonden nadat chauffeur door stakerspiket aan Ghelamco Arena rijdt: “Kwaad opzet? Neen, paniekreactie”

Aan een stakerspost op de Corneel Heymanslaan in Gent, niet ver van de Ghelamco Arena, zijn deze ochtend twee vakbondsmannen lichtgewond geraakt bij een aanrijding. Er zou volgens de eerste berichten sprake zijn van kwaad opzet, maar volgens de bestuurder gaat het om een ongeluk. “Ik panikeerde”, liet de bestuurder optekenen, die wel opgepakt en verhoord wordt. Ook in Houthalen-Helchteren raakte een vakbondsmilitant lichtgewond bij een aanrijding.

Voor een van de vakbondsmannen in Gent werd de ziekenwagen opgeroepen. Opvallend genoeg is de bestuurder van de Mercedes opgepakt. “De chauffeur werd van zijn vrijheid beroofd", klinkt het bij de politie. “Hij wordt meegenomen voor verhoor.” De chauffeur zou zich volgens de eerste berichten agressief opgesteld hebben en ingereden zijn op twee stakers. De politie hield ter plaatsje een oogje in het zeil en kon dus kordaat ingrijpen. De man werd onder schot gehouden en opgepakt.

Bij de chauffeur zelf klinkt een ander geluid. De man verklaarde aan de politie dat hij gewoon traag passeerde door de post, en daarbij een vakbondsman raakte. Enkele militanten gingen volgens de chauffeur aan de wagen hangen omdat de auto niet stopte. Ook daarbij raakte een vakbondsman gewond. De politie maande de man ook aan om te stoppen, maar dat gebeurde niet. “De bestuurder gaf zelfs nog extra gas", laat de Gentse politie optekenen bij VRTNWS. Daarop werd de chauffeur onder schot gehouden, waarna hij stopte en meegenomen werd. “Ik bleef rijden uit paniek. Ik had schrik", verklaarde de bestuurder bij de politie.

“Iedereen kan passeren”

Frederik De Groeve van het ABVV zag alles gebeuren. Hij betreurt het incident. “Wij gijzelen nochtans niemand, niemand wordt fysiek geblokkeerd. Wij laten iedereen passeren die dat wil. Maar die ene persoon vond het toch nodig om zoiets te doen. Hij stelde een criminele daad: het is ook maar logisch dat hij door de politie meegenomen is. Maar laten we de focus er niet te veel op leggen. De daad van die ene persoon weegt niet op tegen de actie van de tientallen mensen van het bedrijventerrein die hier vandaag staan.”

Volledig scherm
De bewuste Mercedes. De bestuurder werd opgepakt. © Nimmegeers

Ook in het Limburgse Houthalen-Helchteren is een vakbondsmilitant lichtgewond geraakt bij een aanrijding. Een chauffeur van een transportbedrijf uit Pelt werd er aangereden door een bedrijfsleider. Het slachtoffer raakte lichtgewond aan de knie en werd naar het ziekenhuis gebracht. De man heeft een klacht ingediend wegens opzettelijke slagen en verwondingen. De politie heeft een pv opgesteld. 

Volledig scherm
Het bewuste stakerspiket op de Heymanslaan. © Wannes Nimmegeers
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Fietser in kritieke toestand afgevoerd, vijf jaar na identiek dodelijk ongeval op zelfde kruispunt

  Fietser in kritieke toestand afgevoerd, vijf jaar na identiek dodelijk ongeval op zelfde kruispunt

  Een fietser (35) uit Oostakker is vrijdagnamiddag levensgevaarlijk gewond geraakt bij een verkeersongeval in Sint-Amandsberg. De vrachtwagenchauffeur die haar aanreed, had de vrouw volgens de eerste vaststellingen moeten opmerken. Vijf jaar geleden gebeurde een bijna identiek ongeluk met dodelijke afloop op het kruispunt — de vrachtwagens van toen en nu zijn zelfs van hetzelfde bedrijf.
 2. Hanne

  Hanne

  Als ik reacties lees bij artikels op de online krant, verzin ik daar vaak een gezicht bij. Meestal heeft dat gezicht in mijn fantasie een uitdrukking van ‘dat heb ik nu eens goed gezegd’ en klikt de mens achter dat gezicht na het spuien van zijn mening meteen door naar Facebook om daar iemand een gelukkige verjaardag te wensen. Je kunt tenslotte niet de hele dag voor je mening opkomen. Bij de reacties op het nieuws over de klimaatspijbelaars beeld ik me vooral gezichten in van mijn generatie, iets jonger en iets ouder ook, de generaties die uitblinken in klagen zonder meer. De generaties die, àls ze iets ondernemen, dat vooral voor zichzelf doen, die het hele land en haar economie platleggen voor een extra dag betaald verlof.
 3. Uitgetest in Gent: de slechtst scorende restaurants op Tripadvisor - ‘De Lotus’

  Uitgetest in Gent: de slechtst scorende restau­rants op Tripadvi­sor - ‘De Lotus’

  Niemand kan zich verstoppen. Met de opkomst van sites als TripAdvisor, is elk restaurant onderworpen aan de beoordelingen van meedogenloze klanten op het internet. Goed nieuws voor plekjes met topkritieken zoals Roots en Vrijmoed, maar wat met de slechtste leerlingen van de Gentse klas? Zijn de schlemielen van het internet dan zó slecht, of valt het allemaal wel mee? Vandaag: Chinees restaurant De Lotus, of de plek waar er volgens klanten kip in de vegetarische schotels zit.