Topdokter Chris Van der Linden liet zijn staal zelf onderzoeken in een privélabo.
Volledig scherm
Topdokter Chris Van der Linden liet zijn staal zelf onderzoeken in een privélabo. © Gianni Barbieux

Topdokter Chris Van der Linden test positief op corona: “Onduidelijk wanneer ik weer aan het werk kan”

Neuroloog Chris Van der Linden, bekend van de Vier-reeks Topdokters, is besmet met het coronavirus. Dat bevestigt het Gentse AZ Sint-Lucas, waar de arts aan verbonden is. Het ziekenhuis merkte de jongste dagen een grotere uitval in de spoedafdeling. 

Dokter Chris Van der Linden (65) ontdekte op eigen initiatief dat het virus ook hem te pakken heeft. “Ik had een verminderde smaak- en reukzin”, zegt hij. “Dat is volgens de federale richtlijnen geen reden om je te laten testen op corona, maar ik wou toch het zekere voor het onzekere nemen. Ik stuurde een staal naar een privélab en dat bleek positief.”

De neuroloog voelt zich naar eigen zeggen tip-top en heeft ook geen koorts. Toch weet hij niet wanneer hij opnieuw aan het werk kan gaan. “De regels zijn wat onduidelijk”, licht Van der Linden toe. “Ik heb al contact gehad met een van de virologen van ons ziekenhuis. Ik wacht zijn advies af, want ik behoor tot de risicogroep. Al heb ik begrepen dat smaak- en reukverlies vooral bij jongeren voorkomt. Misschien heb ik wel het immuunsysteem van een twintiger (lacht).”

Mondmasker

Ondanks het alarmerende bericht, past AZ Sint-Lucas zijn procedure niet aan. Het Gentse ziekenhuis volgt de voorschriften van Sciensano, het federale onderzoekscentrum voor Volksgezondheid. Verminderde smaak- en reukzin blijft dus onvoldoende om een test uit te voeren. “Wel draagt verplegend personeel met milde klachten, sowieso een mondmasker”, legt woordvoerster Iny Cleeren uit. “En wie ziek is, blijft uiteraard thuis.”

Hoeveel personeel intussen effectief besmet is, kan het ziekenhuis moeilijk achterhalen. Wie geen symptomen heeft, wordt niet getest. Ook van wie ziek thuis zit, valt niet te bepalen wie er allemaal corona heeft. “We merken inderdaad een grotere uitval, vooral in de spoedafdeling”, bevestigt Cleeren, “maar we weten niet wie aan welke ziekte lijdt. Dat behoort tot de privacy.”

  1. Virtuele Gentse Feesten op komst: “Van podium naar podium wandelen, live optredens zien, vrienden tegenkomen in de menigte”

    Virtuele Gentse Feesten op komst: “Van podium naar podium wandelen, live optredens zien, vrienden tegenkomen in de menigte”

    Geen Gentse Feesten dit jaar? Geen kans om door de Gentse binnenstad te kuieren, samen te dansen, naar optredens te kijken, de zon te zien opkomen op de Vlasmarkt? Dat zag Lucas Selfslagh (28) niet zitten. De voorbije jaren bouwde de 3D ingenieur een virtuele kopie uit van Gent, wat hij als een platform zag om de Gentse Feesten virtueel te laten doorgaan. Zo krijgen bezoekers toch de kans om tien dagen lang samen feest te vieren. “Ik wil dat bezoekers de echte Gentse Feesten-ervaring meekrijgen.”