Terug van weggeweest! Gentse topchefs slaan handen in elkaar tijdens buurtkeuken van CAMPO: “Slechts 8 euro voor vijf gerechtjes”
GentCorona heeft twee jaar lang roet in het eten gegooid, maar de buurtkeuken van kunstencentrum CAMPO is helemaal terug van weggeweest. Vijf Gentse topchefs prepareerden maandagavond een speciale menu voor de inwoners van Nieuwpoort, vlak aan de Vlasmarkt. “Hen overtuigen hoefde niet, want ze wilden allemaal erg graag meedoen.”
Al jaar en dag brengt kunstencentrum CAMPO met zijn buurtkeukens de wijkbewoners, gesitueerd rond Nieuwpoort aan de Vlasmarkt, samen. Een gastkok en een groep vrijwilligers uit de buurt zorgen steeds voor een heerlijke maaltijd ter afsluiting van het theaterseizoen. Corona zorgde voor een verplichte pauze van twee jaar, maar dat gaf wel de aanleiding om er deze keer een extra speciale editie van te maken.
Vijf topchefs
Dit jaar gaven namelijk niet één, maar wel vijf gastkoks het beste van zichzelf. En het waren niet zomaar de eerste de beste chefs. Publiek, Bar Alberte, Roots en Ferri knutselden elk een klein gerechtje in elkaar, het dessert werd verzorgd door chocolatier-patissier Joost Arijs. “Allemaal wilden ze heel graag meedoen. We hadden gedacht dat het moeilijker ging zijn, want maandag is meestal een sluitingsdag, maar ze waren meteen enthousiast over het concept", zegt Lennert Hoedaert, woordvoerder van CAMPO.
De vijf chefs kregen elk een keuken toegewezen. Drie keukens behoorden toe tot CAMPO zelf, twee andere keukens werden door genereuze buren ter beschikking gesteld. “Vanuit die ramen serveerden we verschillende, thematische gerechten en zo maakten we er een schitterend wijkfeest voor zo’n 250 personen van", aldus Lennert Hoedaert. Bar Alberte maakte een gerechtje met huisgerookte tomaat en een compote van tomaat, kersen en zwarte olijven. Sterrenrestaurant Publiek serveerde een slahart met ei en kervel, vegetarisch restaurant Ferri toverde dan weer een ravioli met paddenstoel op de borden. Roots bood een keuze van twee gerechten: een bisque van langoustines met garnituur van kabeljauw of gelakte wortel met wortelloofpesto. Joost Arijs schotelde de aanwezigen uiteindelijk een smakelijk dessert met yoghurt, passievrucht en citroengras voor.
Slechts 8 euro
Naar het feest kwamen voornamelijk bewoners van Nieuwpoort. “Wij staken bij iedereen uit de straat een uitnodiging in de bus. Zij kregen voorrang, want voor ons is het belangrijk om die lokale verankering te hebben. De laatste plaatsjes zijn dan voor geïnteresseerden die niet in de straat wonen. Maar het concept is zo populair dat die op enkele minuten uitverkocht waren.” Je zou natuurlijk voor minder, want de inkomprijs bedroeg slechts 8 euro en daarbij zat ook een welkomstdrankje inbegrepen. “We hanteerden ook verlaagde drankprijzen zodat iedereen kon meevieren. Daarnaast zorgden we ook voor muziek en verrassende artistieke interventies met de Brosse Brothers en Joren Vandenbroucke”, aldus een tevreden Hoedaert.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
GENT
Metamorfose van de Watersportbaan op til: splinternieuwe wedstrijdtoren en maanden baggeren voor dieper water
De watersportbaan ondergaat de komende jaren een totale metamorfose. De roeibaan wordt fit gemaakt voor Olympisch gebruik, zodat de drie roeiclubs er ook behoorlijk op kunnen trainen. Een nieuwe wedstrijdtoren verrijst waar nu de oude, quasi-onbruikbare staat. -
We moeten meer bewegen
Waarom het helemaal niet erg is om je tijdens je vakantie te laten gaan
We moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 20: met deze tips van Arie Boomsma kom je je vakantie leuk en actief door. -
GENT
Ja, er vlamde echt een snowboarder op een auto van de Kantienberg
Je zag het goed: voorbijgangers op de Kantienberg en langs het Sint-Pietersplein zagen wel degelijk een snowboarder op een autootje van Battmobility van de Gentse heuvels sjezen. De elektrische autodelers namen in Gent een vrij spectaculair spotje op, in september kan je het eindresultaat bekijken. -
Rauwe groenten, kaneel, ananas: wat kun je écht beter laten staan als je zwanger bent?
Eten wordt een tikkeltje ingewikkelder als je zwanger bent. ,,Sommige vrouwen zijn zo bezorgd dat ze rauwe groenten negen maanden lang van hun bord bannen”, vertelt gynaecoloog Ronald Devlieger. Maar zijn die groenten dan echt zo slecht voor de baby? En hoe zit het met kaas, koffie, alcohol en voedingssupplementen? Devlieger zet alles op een rijtje. -
PREMIUMGent
Eindelijk nieuwe invulling voor oude Fnac, Nike komt met Concept Store naar Gent: “Eerst grondig verbouwen”
Groot nieuws voor de sneaker-liefhebbers. Sportmerk Nike komt met een Concept Store naar Gent. Nike is een grote naam, die ongetwijfeld extra volk naar de Veldstraat zal lokken. Daar komt de winkel in het pand waar vroeger Fnac zat. Dat zal eerst nog grondig verbouwd worden, dus wie nu al staat te springen: nog even geduld.
-
Koken & Eten
Zo maak je de perfecte nasi goreng
Er is geen standaardrecept voor nasi goreng. Maar houd je aan deze basisregels van Maureen Tan, auteur van de Bijbel van de Indonesische keuken, en je gebakken rijst kan niet mislukken. En heb je een restje rijst in de koelkast, dan ben je helemaal snel klaar. -
Gent
Stropkestocht doorheen Sint-Denijs en het Parkbos
De streek van en rond Sint-Denijs-Westrem verkennen? Dat kan op 18 augustus, tijdens de Stropkestocht. Er zijn verschillende afstanden voorzien, allemaal de moeite waard. -
PREMIUMGent
Restauratie Lam Gods gaat laatste rechte lijn in: “Start begin 2023, klaar in het voorjaar van 2026"
In 2023 verdwijnen de bovenste vijf panelen van het Lam Gods. Ze verhuizen naar het MSK, waar ze gerestaureerd zullen worden, net zoals met de onderste panelen al is gebeurd. Drie jaar lang zullen experten met uiterste precisie de toegevoegde verflagen verwijderen, om uit te komen bij het Lam Gods zoals het ooit door de gebroeders Van Eyck is geschilderd.