Volledig scherm
De UFO is één van de gebouwen van de UGent die sinds vorig jaar volledig voorzien is van draadloos internet. © Wannes Nimmegeers

Tegen 2025 wifi in alle gebouwen van UGent: “Oud patrimonium maakt installatie complex”

Met het project ‘Wifi voor Iedereen’ wil de UGent tegen 2025 volledige wifi-dekking in alle universiteitsgebouwen. De eerste twintig gebouwen kregen in 2018 wifi en dit jaar volgt een nieuwe groep van negentien panden. “Vooral in oude gebouwen met dikke muren is volledige dekking voorzien niet evident.”

Eind 2017 maakte de UGent in haar meerjarenbegroting middelen vrij om gespreid over zeven jaar volledige wifi-dekking te installeren in al haar gebouwen. Het Pand, de Plateau, de S2 van Campus Sterre, het gebouw voor Regeltechniek op het Tech Lane Ghent Science Park - Campus A in Zwijnaarde en de D1-hoogbouw van Campus Merelbeke beten de spits af, maar later in 2018 volgden nog eens vijftien gebouwen. Daardoor geniet iedereen ook van wifi in één of meerdere gebouwen van de Campus Ledeganck, Boekentoren, Aula, Tweekerken, Dunant, Ufo, Coupure, Sterre, UZ Gent en Heymans, en aan de Begijnhoflaan.

Voor 2019 staan nog eens negentien nieuwe gebouwen op de planning. Die bevinden zich zowel op de bovenstaande campussen als op andere, zoals Campus Mercator en Proeftuin. “De gebouwen die in 2018 of 2019 als eerste aangepakt werden of worden, zijn gekozen omdat er veel les- of werkactiviteiten plaatsvinden, om zo snel mogelijk veel UGent-studenten en -personeelsleden van de uitvoering van dit project te laten genieten”, zegt Tine Dezeure, communicatieverantwoordelijke van de UGent.

Draadloos internet voor iedereen. Voor een grote en gerespecteerde academische instelling als de Universiteit van Gent klinkt de doelstelling op het eerste zicht een beetje achterhaald. Maar vergis u niet bij de installatie komt heel wat kijken.

“Naast de vele moderne gebouwen, beschikt onze universiteit ook over patrimonium dat zeer waardevol maar ook relatief oud is. De grootte van de gebouwen en dikke muren maken de installatie van wifi complex. Technisch gezien is een volledig complete dekking niet altijd even evident”, verduidelijkt Dezeure.

De voorbije jaren werd enkel wifi geïnstalleerd in oude gebouwen waar de vraag groot was. “Intussen zorgen we ervoor dat de installatie telkens opgenomen wordt in de plannen voor de renovatie van UGent-gebouwen. Een proces dat pas tegen 2025 voorbij zal zijn”, schetst Dezeure.

Tot slot moet de UGent ook zuinig omspringen met haar middelen. “Alle Vlaamse universiteiten kampen met stijgende infrastructuurkosten, ook de UGent. In een memorandum dat ze opstelden in de aanloop naar de verkiezingen dringen de vijf rectoren erop aan voldoende aandacht te besteden aan deze problematiek.”

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. 30 jaar Charlatan, oord van verderf en veel muziek

  30 jaar Charlatan, oord van verderf en veel muziek

  Het hele jaar lang wordt de 30ste verjaardag gevierd van het legendarische café Charlatan op de Vlasmarkt. De 14 huis-dj’s krijgen elk hun party. Sinds 2000 zwaaien Nik Vandenberghe, Gerald Claes en Mario Vuylsteke de plak in de Charlatan. Ze waken er over de sfeer, de muziek, én de centen. Want een café zoals Charlatan is uniek in Vlaanderen. Ze organiseren er massa’s concerten, maar krijgen geen euro subsidie. Nochtans zijn heel veel klinkende namen in hun beginjaren in de Charlatan gepasseerd. “Wij zijn de tussenstop tussen het repetitiekot en het groot podium”, klinkt het.
 2. Fietser in kritieke toestand afgevoerd, vijf jaar na identiek dodelijk ongeval op zelfde kruispunt

  Fietser in kritieke toestand afgevoerd, vijf jaar na identiek dodelijk ongeval op zelfde kruispunt

  Een fietser (35) uit Oostakker is vrijdagnamiddag levensgevaarlijk gewond geraakt bij een verkeersongeval in Sint-Amandsberg. De vrachtwagenchauffeur die haar aanreed, had de vrouw volgens de eerste vaststellingen moeten opmerken. Vijf jaar geleden gebeurde een bijna identiek ongeluk met dodelijke afloop op het kruispunt — de vrachtwagens van toen en nu zijn zelfs van hetzelfde bedrijf.
 3. Hanne

  Hanne

  Als ik reacties lees bij artikels op de online krant, verzin ik daar vaak een gezicht bij. Meestal heeft dat gezicht in mijn fantasie een uitdrukking van ‘dat heb ik nu eens goed gezegd’ en klikt de mens achter dat gezicht na het spuien van zijn mening meteen door naar Facebook om daar iemand een gelukkige verjaardag te wensen. Je kunt tenslotte niet de hele dag voor je mening opkomen. Bij de reacties op het nieuws over de klimaatspijbelaars beeld ik me vooral gezichten in van mijn generatie, iets jonger en iets ouder ook, de generaties die uitblinken in klagen zonder meer. De generaties die, àls ze iets ondernemen, dat vooral voor zichzelf doen, die het hele land en haar economie platleggen voor een extra dag betaald verlof.
 1. Uitgetest in Gent: de slechtst scorende restaurants op Tripadvisor - ‘De Lotus’

  Uitgetest in Gent: de slechtst scorende restau­rants op Tripadvi­sor - ‘De Lotus’

  Niemand kan zich verstoppen. Met de opkomst van sites als TripAdvisor, is elk restaurant onderworpen aan de beoordelingen van meedogenloze klanten op het internet. Goed nieuws voor plekjes met topkritieken zoals Roots en Vrijmoed, maar wat met de slechtste leerlingen van de Gentse klas? Zijn de schlemielen van het internet dan zó slecht, of valt het allemaal wel mee? Vandaag: Chinees restaurant De Lotus, of de plek waar er volgens klanten kip in de vegetarische schotels zit.
 2. Catherine De Zegher definitief geen museumdirecteur meer

  Catherine De Zegher definitief geen museumdi­rec­teur meer

  De Russische avant-gardekunst die in het najaar van 2017 in het MSK tentoongesteld werd, heeft Marie-Catherine de Zegher definitief de das omgedaan. Het Gentse schepencollege heeft beslist dat ze niet langer directeur van het Museum voor Schone Kunsten is. Ze werd eerder al preventief geschorst. Er loopt ook nog een strafonderzoek naar de zaak. De audit waarop de stad zich baseert voor het ontslag, is door het parket in beslag genomen.