Volledig scherm
De UFO is één van de gebouwen van de UGent die sinds vorig jaar volledig voorzien is van draadloos internet. © Wannes Nimmegeers

Tegen 2025 wifi in alle gebouwen van UGent: “Oud patrimonium maakt installatie complex”

Met het project ‘Wifi voor Iedereen’ wil de UGent tegen 2025 volledige wifi-dekking in alle universiteitsgebouwen. De eerste twintig gebouwen kregen in 2018 wifi en dit jaar volgt een nieuwe groep van negentien panden. “Vooral in oude gebouwen met dikke muren is volledige dekking voorzien niet evident.”

Eind 2017 maakte de UGent in haar meerjarenbegroting middelen vrij om gespreid over zeven jaar volledige wifi-dekking te installeren in al haar gebouwen. Het Pand, de Plateau, de S2 van Campus Sterre, het gebouw voor Regeltechniek op het Tech Lane Ghent Science Park - Campus A in Zwijnaarde en de D1-hoogbouw van Campus Merelbeke beten de spits af, maar later in 2018 volgden nog eens vijftien gebouwen. Daardoor geniet iedereen ook van wifi in één of meerdere gebouwen van de Campus Ledeganck, Boekentoren, Aula, Tweekerken, Dunant, Ufo, Coupure, Sterre, UZ Gent en Heymans, en aan de Begijnhoflaan.

Voor 2019 staan nog eens negentien nieuwe gebouwen op de planning. Die bevinden zich zowel op de bovenstaande campussen als op andere, zoals Campus Mercator en Proeftuin. “De gebouwen die in 2018 of 2019 als eerste aangepakt werden of worden, zijn gekozen omdat er veel les- of werkactiviteiten plaatsvinden, om zo snel mogelijk veel UGent-studenten en -personeelsleden van de uitvoering van dit project te laten genieten”, zegt Tine Dezeure, communicatieverantwoordelijke van de UGent.

Draadloos internet voor iedereen. Voor een grote en gerespecteerde academische instelling als de Universiteit van Gent klinkt de doelstelling op het eerste zicht een beetje achterhaald. Maar vergis u niet bij de installatie komt heel wat kijken.

“Naast de vele moderne gebouwen, beschikt onze universiteit ook over patrimonium dat zeer waardevol maar ook relatief oud is. De grootte van de gebouwen en dikke muren maken de installatie van wifi complex. Technisch gezien is een volledig complete dekking niet altijd even evident”, verduidelijkt Dezeure.

De voorbije jaren werd enkel wifi geïnstalleerd in oude gebouwen waar de vraag groot was. “Intussen zorgen we ervoor dat de installatie telkens opgenomen wordt in de plannen voor de renovatie van UGent-gebouwen. Een proces dat pas tegen 2025 voorbij zal zijn”, schetst Dezeure.

Tot slot moet de UGent ook zuinig omspringen met haar middelen. “Alle Vlaamse universiteiten kampen met stijgende infrastructuurkosten, ook de UGent. In een memorandum dat ze opstelden in de aanloop naar de verkiezingen dringen de vijf rectoren erop aan voldoende aandacht te besteden aan deze problematiek.”

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Bekerkoorts

    Beker­koorts

    Trouwe lezers van deze column, ik vrees dat ik jullie deze week enigszins zal teleurstellen. Tegen mijn gewoonte in zal ik het dit keer niet hebben over klagende bewoners en klungelende beleidsvoerders, en mijn ironie en sarcasme blijven netjes weggeborgen tot na 1 mei. Het is niet dat ik me aan het voorbereiden ben om in het rood gehuld in de stoet te gaan lopen, neen, de Bekerkoorts heeft me te pakken. Ze hebben in het stadhuis nochtans hun best gedaan om me van munitie te voorzien met hun Lage Emissie Zone (LEZ). Ik zou het kunnen opnemen voor die 25% van de centrumbewoners die met hun auto hun straat niet meer in of uit zullen mogen. Ik zou me kunnen afvragen of diegenen die de vooropgestelde 345 euro betalen als bij wonder minder vervuilen en ik zou melancholisch kunnen doen over de binnenkort vervlogen tijden waarin koppeltjes op hun trouwdag werden afgezet aan het stadhuis met een oldtimer. Ik zou me kunnen afvragen hoe het met de bussen van De Lijn en al die oude politievoertuigen zit. Ik zou zelfs nog iets verder kunnen gaan en stellen dat we van Groen zoiets konden verwachten maar dat we van onze blauwe burgemeester toch iets anders hadden gehoopt. Ja, een stukje over bedrogen liberale kiezers had dit kunnen worden. Niets daarvan! De komende anderhalve week ben ik enkel geïnteresseerd in de Bekers van België. In het meervoud, jawel, want nu maandag spelen de KAA Gent Ladies de vrouwenfinale tegen hun zwarte beest Standard Luik. Ik zal hen live aanmoedigen in Denderleeuw. Voor een schamele 5 euro in voorverkoop kunt u er ook bij zijn trouwens, er is nog plaats. Op 1 mei ben ik op de Heizel te vinden voor de mannenfinale tegen Malinois. Hoezeer dat bij bekende Gentenaars leeft, zoek ik vanaf dinsdag voor u uit. Na 1 mei hebben we het met ironie en sarcasme over de LEZ, ik beloof het u.
  2. Uitgetest in Gent: de slechtst scorende restaurants op Tripadvisor - Borsalino

    Uitgetest in Gent: de slechtst scorende restau­rants op Tripadvi­sor - Borsalino

    Niemand kan zich verstoppen. Met de opkomst van sites als TripAdvisor, is elk restaurant onderworpen aan de beoordelingen van meedogenloze klanten op het internet. Goed nieuws voor plekjes met topkritieken zoals Roots en Vrijmoed, maar wat met de slechtste leerlingen van de Gentse klas? Zijn de schlemielen van het internet dan zó slecht, of valt het allemaal wel mee? Vandaag: Italiaans restaurant Borsalino, of de plek waar er volgens klanten mieren door het dessert kruipen.