Studio Skoop heropent en schrapt alle reclame voor de vertoning: “Rustig genieten van de film staat voorop”
GentDrie maanden nadat de andere cinema’s van Gent open gingen, gaat ook de Studio Skoop weer open op 1 september, zonder reclame. Uitbater Walter Vander Cruysse heeft bewust gewacht tot de mondmaskerplicht wegviel en het filmaanbod weer rijker werd. “Met de heropening stuur ik een duidelijke boodschap naar mogelijke overnemers: er is een toekomst voor de Studio Skoop.”
Filmliefhebbers doen het bijna in hun broek van geluk: op woensdag 1 september komt de Studio Skoop eindelijk weer tot leven. “Zonder maskers, met volle capaciteit”, zegt eigenaar Walter Vander Cruysse trots. “Na enige twijfel en lang nadenken heb ik beslist om me nog een laatste keer te gooien, en mijn schouders te zetten onder de heropening. Vorig jaar heb ik mijn afscheid aangekondigd, en ik heb ook echt genoten van de rust het afgelopen jaar. Ik ga dan ook richting de 68 en sta al meer dan 40 jaar zeven op zeven paraat voor de Studio Skoop. Maar ik besefte dat indien ik de Studio Skoop niet zelf heropstartte, het definitief voorbij zou zijn. Ik hoop dan ook dat de heropening een sterk signaal stuurt naar mogelijke overnemers, dat de Studio Skoop nog een zeer mooie toekomst voor zich heeft. Samen zitten in een donkere zaal in een prachtige cinema met geestesgenoten, de emoties van de film over je heen laten voelen, dat je kan je thuis niet evenaren. En dan vergeet ik nog dat je hier na de film gezellig kan napraten in ons prachtig café – voor velen een stamcafé – met goede muziek op de achtergrond.”
Lange rit
Vanaf 1 september kan het dus weer, een film meepikken in de Studio Skoop of een glaasje drinken in het café. Na net geen jaar wachten. In maart 2020 ging de Studio Skoop voor de eerste keer dicht, net zoals de andere bioscopen. Op 1 juli mochten de deuren weer open, maar kort erna werd de mondmaskerplicht ingevoerd tijdens het kijken waardoor het aantal bezoekers sterk terugviel. “Onze reserves stroomden door de deuren en ramen naar buiten”, zegt Walter daarover. “Het werd al snel duidelijk dat dicht blijven minder geld zou kosten dan open zijn. Daarom kozen we ervoor om de Studio Skoop op 22 juli, drie weken na de heropening, alweer te sluiten. Dat duurde tot Film Fest Gent van start ging in oktober, toen gingen we weer open, maar enkele dagen later werd de tweede lockdown aangekondigd. Onze cinema en café moesten alweer verplicht toe. Deze keer voor een hele lange periode.”
Toen in mei werd aangekondigd dat de cinema’s weer open gingen mogen vanaf 9 juni, besloot Walter meteen om daar niet in mee te gaan. Om meerdere redenen. Hij had geen vertrouwen in de beslissing van de overheid omdat de besmettingscijfers op dat moment nog hoger lagen dan het jaar ervoor. Hij vreesde voor een derde golf en een derde sluiting zou fataal geweest zijn voor Studio Skoop. Bovendien wilde Walter de cinema en het café samen openen en open houden. “Ons café gaat traditioneel toe in juli aangezien we quasi geen terras hebben, er dan normaal van alles te doen is in de binnenstad en de Zuidbuurt er dan verlaten bij ligt. Dus opengaan met de cinema en het café drie weken later het café weer sluiten, was geen optie. De derde reden waarom we wilden wachten tot begin september, was omdat we dachten dat het een lange warme zomer zou worden zoals vorige jaren, toen er door het weer minder volk naar de cinema kwam. Dat het zo nat zou worden, had niemand verwacht.”
Grote schoonmaak
Walter en het team konden de afgelopen zomer en de maanden daarvoor goed gebruiken om de cinema en het café volledig klaar te stomen voor de heropening. De rechtermuur van zaal 1 werd opnieuw bepleisterd en geschilderd na waterlast vorige winter, de verwilderde tuin werd aangepakt, de projectcabine werd klaar gestoomd door de vaste technicus, de projectoren en servers kregen een update, het café kreeg een nieuwe espressomachine, de koelinstallaties werden nagezien en gekuist, en het team ging het volledige gebouw af om het stof weg te vegen na een jaar rust.
Een nieuw begin
De cinema zal er dus zo goed als nieuw uitzien. Vanaf 1 september zullen alle vertoningen bovendien zonder reclame zijn. “We stappen af van de schermpubliciteit”, zegt Walter overtuigd. “Daar denken we al een paar jaar over na. Op televisie en in de multiplexen krijgen de mensen al genoeg reclame door hun strot geramd. Wij kiezen vanaf nu voor een rustige start zodat de bezoekers volop kunnen genieten van de film.” Een invloed op de ticketprijzen heeft dat niet. Volwassenen betalen nog steeds 10 euro voor een kaartje, 8 euro met een voordeeltarief.
Eerste films
Aftrappen doet de Studio Skoop met zes nieuwe films waarvan er drie enkel daar vertoond worden en nergens anders in ons land. Dat zijn ‘Wendy’ dat het verhaal van Peter Pan brengt, ‘A Perfect Candidate’ van de eerste vrouwelijke Saoedie-Arabische regisseur Haifaa Al-Mansour, en de komedie ‘Give Me Liberty’ die op heel wat festivals de hemel in werd geprezen. De andere drie films zijn ‘Des Hommes’ over de gevolgen van de Algerijnse oorlog, ‘A Perfectly Normal Family’ en de Belgische documentairefilm ‘Crazy Money’ over een Oegandees gezin dat twee jaar lang een basisinkomen kreeg. Nog op het programma vanaf 1 september: ‘Titane’, ‘A Quiet Place Part II’, ‘In The Heights’, ‘Spirit Ongetemd’ en ‘Paw Patrol’ - op aandringen van Walters kleinkinderen. De weken na de heropening volgen nog toppers zoals ‘Respect’, een biografie over het leven van Aretha Franklin, en ‘Delicieux’, een kostuumfilm over het allereerste restaurant ter wereld.
Tickets en verdere info via de website.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Waarom sleept Optima al zo lang aan? Wat riskeert Jeroen Piqueur? En wat is de rol van de Nationale Bank? Zeven jaar onderzoek beantwoord in zeven vragen
Gent -
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger. -
Actiegroep spit tunnel onder omheining rond Blaarmeersen: “We gaan eronder of erover, maar accepteren geen hek rond openbaar domein”
Een groep, genaamd ‘De gravers’, heeft in de Blaarmeersen een tunnel onder het gecontesteerde hek gegraven. “We gaan eronder of we gaan erover, maar wij accepteren geen hek rond openbaar terrein”, klinkt het.Gent -
PREMIUM
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn.
-
Blokken mét originele blokpauze? Dat kan in deze Gentse spellenwinkel
Gent -
-
-
Gentse politie betrapt zes personen in te kleine wagen: “Een kind los op de schoot, dat is levensgevaarlijk”
Een 27-jarige bestuurder is veroordeeld tot een boete van 800 euro en een rijverbod van één maand nadat hij vijf andere personen vervoerde met zijn wagen. De Gentse politie merkte op dat een jong kindje los op de schoot bij iemand zat, wat natuurlijk strafbaar is, maar ook levensgevaarlijk.Gent -
Joris (87) is apetrots op zijn 50 jaar oude blauwe regen: “Toen we hem plantten, was het een struikje van een meter hoog”
Blauwe regen is altijd mooi om naar te kijken, maar die van Joris Delbaere (87) is gewoonweg betoverend. Hij plantte de parel zo’n 50 jaar geleden, toen het nog een struikje van amper een meter groot was.De Pinte