Studenten HOGENT ontwikkelen systeem dat alle merken binnen de domotica samenbrengt: “Grote spelers werken slechts met een beperkt aantal merken”
GentStudiegenoten Gauthier Tijtgat (24) en Seppe De Cock (20) bedachten samen een oplossing voor een veelvoorkomend probleem binnen de domotica. Omdat grote spelers zoals Google en Amazon slechts met een handvol merken samenwerken, kan het gebeuren dat je meerdere besturingssystemen moet aanschaffen om al je apparaten vanop afstand te besturen. Daarom ontwikkelden ze een systeem, Homate, waarmee je al je apparaten vanuit 1 plek kan besturen.
Delen per e-mail
Gauthier en Seppe kwamen op het idee toen ze een filmpje zagen van een Amerikaans huis dat volledig geautomatiseerd is. “Toen de bewoner een recept opzocht om een ovengerecht te maken, sprong zijn oven aan”, zegt Gauthier, student elektromechanica aan de HOGENT. “Meteen erna kreeg hij een melding op zijn gsm via zijn weegschaal dat hij vandaag beter iets anders eet, iets gezonder. Alles was met elkaar verbonden. Dat is volgens ons de toekomst, al is dat in onze streken nog niet zo wijdverspreid. Domotica schrikt nog veel mensen af, vaak omdat ze het niet begrijpen. Dus wilden we een systeem ontwikkelen dat heel laagdrempelig is.”
Het grootste pijnpunt volgens Gauthier en Seppe om daar naartoe te werken, is het monopolie dat veel grote spelers hebben. Giganten zoals Google en Amazon werken slechts met een handvol merken samen. Koop je een luidspreker van Sonos bijvoorbeld, dan zal je die domoticagewijs enkel kunnen besturen met Google Home. “Doordat je specifieke merken moet kopen, komt dat vaak duur uit. En je hebt veelal meerdere besturingssystemen nodig omdat je verschillende apparaten hebt. Wij wilden die twee barrières wegnemen door samen te werken met meer dan tweeduizend merken. Je kan bij ons dus ook kiezen voor goedkopere merken. En met ons systeem kan je al je apparaten besturen vanop dezelfde plaats.” Hierbij kreeg het duo de hulp van Home Assistant, een reeds bestaande app.
Op maat
Gauthier en Seppe werken op maat van de klant. Hun eerste vraag is telkens: waar hecht je belang aan, wat heb je nodig? Als de klant zegt dat die een slim rolluik nodig heeft, dan installeren de jonge ondernemers daar een motor en een module zodat je dat rolluik via de app kan programmeren. “Zelfs als je al een besturingssysteem hebt, kan je ons bellen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je al een Google Home hebt om je muzieksysteem te besturen, maar dat je nog een slimme poort wil. Wij kunnen zowel die poort als de Google Home in ons systeem steken.” Uiteindelijk ziet de app er voor iedere gebruiker anders uit, omdat die andere noden en apparaten heeft.
Een van de vele voordelen van Homate, volgens Gauthier en Seppe, is dat die toekomstbestendig is: dat ze kan meegroeien met de nieuwste technologie. Komt er een nieuwe luidspreker op de markt, dan kan die perfect geïntegreerd worden in de app. “En wat onze domotica er nog bovenuit doet steken: ze is volledig draadloos en we zorgen ervoor dat je zoveel mogelijk energie bespaart.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Brandweerzone Centrum
Gemiddeld zes branden per dag voor brandweerzone Centrum in 2020, meest uitgerukt voor wespennesten
Netwerk Brandweer en de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) hebben hun cijfers bekend gemaakt over het aantal interventies van afgelopen jaar voor brandweerzone Centrum. De zone kreeg gemiddeld 92 oproepen per dag binnen, en kreeg in 2020 het vaakst te maken met het verdelgen van wespennesten. Ook 2.223 branden werden genoteerd. -
PREMIUMGent
Wim Ballieu, Kobe Ilsen en Eva Mouton verzot op nieuw concept van Omar (34) uit Wondelgem: takeaway couscous
Omar Van Gijsegem (34), al zestien jaar kok, is door de aanhoudende coronacrisis teruggaan naar zijn roots. Sinds een paar weken verkoopt hij ambachtelijke couscous van thuis uit. Bekende Vlamingen zoals Wim Ballieu, Kobe Ilsen en Eva Mouton zijn alvast verzot op het gele goud en zakken hiervoor maar al te graag af naar Wondelgem. -
PREMIUMGent
Sint-Amandsberg voert actie tegen schrappen bushaltes: “Ik denk er zelfs aan om een wagen te kopen”
In de Gentse deelgemeenten Sint-Amandsberg en Oostakker zwelt het protest tegen de plannen van De Lijn aan. De openbaarvervoermaatschapij wil er in januari vier van de zes haltes van buslijn 38-39 schrappen. “We zullen dan bijna een kilometer ver moeten lopen”, laat actievoerder Jana Van Rossem (33) weten. Mobiliteitsschepen Filip Watteeuw (Groen) geeft aan dat enkel nog “kleine aanpassingen” mogelijk zijn. -
Gent
Daar is de lente: eendjes uitgebroed bij -10 graden stelen de show
Aan het Gravensteen paradeerde maandagmiddag een wilde eend met 3 pas uitgekomen kuikens. Dat maakt dat deze eend haar eieren heeft uitgebroed bij de diepvriestemperaturen van twee weken geleden. Mensen maakten spontaan foto’s van het lentetafereel. -
Gent
Zo gaat kerk aan Dampoort er binnenkort uitzien: “Dit moet het kloppende hart van de buurt worden”
In de Heilig Hartkerk aan Dampoort starten in september grondige werken. Tegen eind volgend jaar moet het gebouw er helemaal anders uitzien. Aan de zijgevels komen er glazen wanden. Op het gelijkvloers plant de stad een buurtrestaurant.
-
Gent
Dief (27) wordt op heterdaad betrapt met zelfgemaakte ‘dieventas’ (die niet bleek te werken)
Een 27-jarige man moet zich voor de rechter verantwoorden voor twee winkeldiefstallen in de Galeria Inno in de Veldstraat. De man liep op een knullige manier tegen de lamp. Hij had, op aanraden van een vriend, een ‘dieventas’ gemaakt. Die bleek echter niet te werken. Hij riskeert nu een celstraf van 6 maanden. -
PREMIUMGent
Gentse piercers en tatoeëerders weer aan de slag, met wachtlijsten: “Als iemand zijn overleden hondje op zijn arm wil, dan doe ik dat, desnoods ’s nachts”
De niet-medische contactberoepen mogen heropenen, maar wie een piercing wil laten zetten bij Beautiful Freak in Gent, boekt best een eindje op voorhand. Dat veel mensen na de lockdown een stukje persoonlijke decoratie kunnen gebruiken, is duidelijk. Maar eigenaar Peggy Vanuxem (46) laat bewust een paar plekjes vrij in de agenda. “Voor de late beslissers, zodat die geen twee maanden moeten wachten.” Sommige tatoeëerders gaan nog verder. -
Gent
Openbaar ministerie tekent cassatieberoep aan tegen wraking van onderzoeksrechter Serlippens in zaak rond Optima Bank
In de zaak rond de Optima Bank tekent het openbaar ministerie in Gent cassatieberoep aan tegen het arrest van het Gentse hof van beroep, dat besliste om onderzoeksrechter Annemie Serlippens te wraken omdat ze partijdig zou zijn. Dat werd vernomen bij het Gentse parket-generaal.