Ook in de online versie van de Pallieter is het op een doorsnee donderdagnamiddag razend druk.
Volledig scherm
Ook in de online versie van de Pallieter is het op een doorsnee donderdagnamiddag razend druk. © Sunnieday

Studenten bouwen Overpoort digitaal na: “Ja, er wordt ook geflirt”

Nu de echte Overpoort er verlaten bijligt door het coronavirus hebben de Gentse studenten een nieuwe uitlaatklep gevonden. Ze komen samen op de website ‘sunnieday’. Daar is de uitgangsbuurt minutieus nagebouwd. “We gaan er zelfs ons galabal vieren.”

Wie dacht dat de studenten van de Gentse universiteiten en hogescholen volop aan het studeren slaan nu ook zij hun kot niet meer uit mogen, heeft het stevig mis. Op de website ‘sunnieday’ is het jongste dagen razend druk. Even geleden bouwden enkele studenten er de Overpoort digitaal na. Je vindt er online versies van bekende cafés als de Delta, de Tam Tam of de Coulissen terug. Maar ook de Confrater wordt er druk bezocht. Het clubcafé van Limburgia, de studentenkring voor Limburgse studenten in Gent, zat maandagavond stampvol. 

Door het coronavirus zijn de galabals afgelast, maar die viert Pieter Thomas nu online.
Volledig scherm
Door het coronavirus zijn de galabals afgelast, maar die viert Pieter Thomas nu online. © RV

“De eerste dag van de week komen we met onze leden normaal gezien samen”, legt Pieter Thomas (20) uit.  De student Biomedische Wetenschappen zit mee in het bestuur van Limburgia. De kring telt een veertigtal actieve leden. Via ‘sunnieday’ probeert Pieter samen met zijn bestuur het groepsgevoel onder hen levendig te houden in deze vreemde tijden. “Morgen (vrijdag, nvdr.) vindt er zelfs een heus online galabal plaats. Het is dan Dies Natalis, de stichtingsdag van UGent en traditioneel een vrije dag voor ons. Heel wat kringen gaven die avond hun bal. Die zijn nu allemaal afgelast, maar we vieren de bals online. We gaan op ‘sunnieday’ naar onze favoriete cafés en houden via videochat contact. We zijn van plan om studentenliederen te zingen en al eens een ad fundum te drinken. Zelfs corona krijgt ons niet klein.”

‘Sunnieday’-liefjes

Net als in de Overpoort wordt er volgens Pieter Thomas ook online heel wat geflirt. Je kan er tegen andere gebruikers spreken, zowel openbaar als privé. “Ik heb al een lief, dus voor mij is het niet echt van toepassing. Wel liep ik al iemand tegen het lijf die toevallig net als ik verantwoordelijk is voor de sport- en cultuuractiviteiten maar dan bij een andere vereniging. We zijn aan de praat geraakt en spraken af om de na de coronacrisis elkaar eens in het echt te ontmoeten.”

  1. Sandra met haar tien kinderen in quarantaine: “De meesten vragen of ik nog niet zot geworden ben. Maar ik mag absoluut niet klagen”

    Sandra met haar tien kinderen in quarantai­ne: “De meesten vragen of ik nog niet zot geworden ben. Maar ik mag absoluut niet klagen”

    Sandra Couck (41) brengt de lockdown door met haar tien kinderen, in hun knusse huis in Mariakerke. De leeftijden van de kinderen lopen van 3 tot 19 jaar, sommigen zijn dus zelfstandig en anderen hebben nog wat meer aandacht nodig. Omdat ze met zoveel zijn, houden de kinderen elkaar wel bezig, maar boodschappen voorzien en de televisie delen kan wel een uitdaging vormen. “We zitten een paar weken samen op een kleine oppervlakte, maar we maken er het beste van”, zegt Sandra gelaten.