Volledig scherm
In een labo van de faculteit bio-ingenieurswetenschappen aan de Coupure Links gebeurde een ontploffing. © Wouter Spillebeen

Student zwaargewond bij ontploffing in labo UGent aan Coupure Links

Bij een ontploffing in een labo van de UGent-faculteit bio-ingenieurswetenschappen aan de Coupure Links is dinsdag een doctoraatsstudent zwaargewond geraakt in het aangezicht. Bij de beperkte brand die op de ontploffing volgde, is de faculteit ontruimd.

Vijftien personen waren in het labo op de vijfde verdieping van blok B aanwezig, inclusief de doctoraatsstudent die een gevaarlijke stof aan het onderzoeken was. Rond 17.20 uur liep het fout. De stof reageerde met een andere chemische stof en ontplofte. De onderzoeker liep zware verwondingen in het aangezicht op. “De collega’s hebben meteen de eerste hulp toegediend”, duidt woordvoerder van de UGent Stephanie Lenoir. “Het labo is meteen ontruimd.”

Onder de douche

“We hebben het slachtoffer eerst onder de douche gezet en dan naar het ziekenhuis gebracht”, klinkt het bij de brandweer. De chemische stof begon na de ontploffing ook te branden, waardoor het hele gebouw ontruimd werd en honderden studenten hun les moesten onderbreken. “Die beperkte brand was snel geblust. Rond 18.10 uur werd het gebouw weer vrijgegeven, met uitzondering van de vijfde verdieping. Daar moeten we nog brokstukjes met de chemische stof neutraliseren. Dat gebeurt onder andere door ze op te lossen in alcohol zodat ze niet meer met water kunnen reageren.”

De Coupure Links werd afgezet zodat de brandweer, ziekenwagens en politie de ruimte hadden om hun werk te doen. Rond 19 uur waren de opruimingswerken van de brandweer afgelopen. De precieze omstandigheden van de ontploffing worden nog onderzocht.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Gentse handelaars prijzen zichzelf aan op ‘Gentsekoop’, en lanceren een retail-award

    Gentse handelaars prijzen zichzelf aan op ‘Gentsekoop’, en lanceren een re­tail-a­ward

    “Er hangt een negatieve sfeer rond Gent waardoor mensen denken dat onze stad niet meer bereikbaar is, of dood is, terwijl dat helemaal niet zo is. Daarom stellen wij onze typische Gentse winkeltjes en zaken in de kijker op Gentsekoop. En in mei reiken we onze eerste award voor lokale handel uit.” Aan het woord: Evelien Bogaert van Curiosa & Co, Mieke Van Steenkiste van Funni en Barbara Symons van The Hide, drie madammen met een eigen zaak in Gent, en met pit.